dinsdag 22 maart 2011

Industriele landschappen - Uranium mijnen

Edward Burtynsky is een fotograaf die gespecialiseerd is in industriële landschappen. Waar de natuur is veranderd door de mens en zijn fabrieken, mijnen, afvalbergen, noem maar op.

Surrealistische beelden, ik heb ze ooit zelf bewonderd tijdens een fototentoonstelling in Helmond, enkele jaren terug. Erg indrukwekkend.

Toen al, vielen me de foto's op van de 'landschappen' die gevormd worden door de winning van uranium.

Om 1 kilo uranium te winnen, is er zo'n 1000 tot 2000 kilo erts nodig. Hiervoor is miljoenen liter water per dag nodig, komt er kankerverwekkend radon gas vrij, naast grote hoeveelheden radioactief afval en er blijft verzuurde modder achter.

Vooral bij de open mijnen is het een gigantische aanslag op het landschap, 'mooi' gefotografeerd door Edward Burtynsky.

Wanneer je nog eens iemand hoort zeggen dat kernenergie milieuvriendelijk is, denk dan eens terug aan de volgende foto's:4 opmerkingen:

  1. Wat een akelig landschap! Het ziet er heel ongezond uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus eigenlijk is het hele kernenergie-gebeuren vervuilend en gevaarlijk. Van uranium winnen tot het opslaan afgewerkt uranium toe. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier wordt je dus akelig stil van als je dat ziet. Dit zouden ze eens op een groot scherm in de Tweede Kamer moeten laten zien, en dan met de foto's van de mensen die op dit stuk land niet meer kunnen leven. Eens kijken of ze dan nog voor kernenergie durven stemmen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails