Je hebt ze in allerlei vormen en maten: knapperige appelchips, gedroogde mango, rozijntjes of in een melange van allerlei soorten fruit.
Heel lekker, maar ook heel duur. Vooral als je de biologische versie koopt, dan betaal je toch best een pittige prijs.
Maar gelukkig kan dat goedkoper, door het vooral zelf te maken!
Tot voor kort droogde ik appelschijfjes in de oven, maar dankzij een recente tip in de reacties is er nu een net zo goede, maar vooral goedkopere methode.
De tip:
De appelschijfjes op een stok rijgen en dan boven de (hout)kachel hangen. Werkt perfect!!!(met dank aan cieltje)
Zo gezegd, zo gedaan:
Rijg schijfjes appel en schijfjes banaan aan een sateprikker en droog ze boven de kachel. Met behulp van wat lege doosjes, hangen ze precies boven de radiator en worden ze automatisch gedroogd, aangezien de kachel tijdens de koude periode toch nog aan staat.
Dat bespaart in ieder geval aan electriciteit, wanneer je ze in de oven droogt.
In het begin vulde de kamer zich met een lekkere zoete geur, zo heb je meteen een soort natuurlijke luchtverfrisser.
Onder het toeziend oog van een paar magneetbeestjes werden de schijfjes fruit droger en droger. En na een dag of 5 waren ze geschikt voor consumptie.
Ik had gehoopt dat ze ook knapperig zouden zijn, maar dat lukt niet echt. Misschien dat zoiets een andere techniek vereist.
Maar ze smaakten heerlijk! De smaak is erg intens, aangezien het vocht uit de schijfjes verdwijnt, maar de suikers wel achterblijven. Vooral de banaan was heerlijk.
Een heerlijk zoet en gezond tussendoortje, en ook goed te gebruiken bij toetjes of als garnering bij gerechten.
Voor herhaling vatbaar!
Wat een leuke en goede tip! Wij eten namelijk ook graag bananenchipjes en de prijs is inderdaad aan de hoge kant.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat de dagen en tijd erbij staat!
Ik durf het niet met een hond in huis. Maar ken het princiepe wel. Als kind regen we appelschijfjes bij mijn oma. Die had in een warm berghok naast de keuken hele slierten hangen. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderen@marianne:
BeantwoordenVerwijderenJe kan het beste gewoon proberen en elke dag even proeven of het al goed is of niet. Ik wilde ze zo knapperig mogelijk hebben, dus heb ik ze flink wat dagen laten drogen. Maar het zou best kunnen dat 3 dagen ook genoeg zijn.
Gewoon doen!
Wat een goed idee! Ze lijken niet ineens meer op appels!
BeantwoordenVerwijderenAls kind probeerden wij altijd aardappels te poffen boven een open vuur, maar dat lukte nooit.
leuk idee, kun je ze dan ook bewaren? of moet je die onmiddellijk eten?
BeantwoordenVerwijderenHet drogen is inderdaad heel gemakkelijk en vroeger als kind deden we dat gewoon aan een draad aan de lucht laten drogen. Probleem met een radiator is dat deze stof circuleert en dat wil je natuurlijk niet. Gewoon aan de lucht, duurt iets langer maar is wel gezonder.
BeantwoordenVerwijderen