Ik denk terug aan 2005, toen we een reis door China maakten.
Ergens onderweg van de ene plek naar de andere kwamen we aan in een klein stoffig restaurantje aan de kant van de weg. Het was er niet druk, de meeste bedrijvigheid was in de keuken. Daar werd vlees gehakt en met een bijzondere handigheid werden er verse noedels gedraaid, het was alleen al mooi om naar te kijken.
Daar hebben we een heerlijke soep zitten eten en hier volgt (ongeveer) het recept voor die soep.
Chinese Tien schattensoep.
Die tien schatten slaan op de hoofdingredienten die erin zitten. Maar aangezien onze voorraadkast wat minder gevuld was, is het deze keer een acht schattensoep. Net zo lekker!
Volgens mij maakt het niet echt uit wat je erin stopt, als het maar lekker pruttelt.
De hoofd ingredienten:
(voor 3 personen ongeveer)
200 gram Chinese kool
2 teentjes knoflook
300 gram garnalen
noedels
Paddestoelen (kastagne champignons)
300 gram stevige tofu
2 wortels
3 lente- of bosuitjes
(in het oorspronkelijke gerecht zit ook nog spinazie en varkensvlees)
gemberwortel (poeder)
sesamolie
sojasaus
zout
kippenbouillon
Chinese rijstwijn
zonnebloemolie
Eerst ga je van te voren de garnalen marineren. Die doe je in een bakje, tesamen met een paar eetlepels rijstwijn, wat zout en gemberwortel. Ikzelf heb er poeder overheen gestrooid, maar je kan natuurlijk ook verse plakjes gebruiken.
Terwijl de garnalen zo'n 20 minuten aan het marineren zijn, ga ik verder met de andere ingredienten.
Je kan trouwens ook, naast de garnalen, eventueel vlees in blokjes snijden en marineren in sojasuas en sesamolie. Maar goed, niet in dit recept.
De Chinese kool lekker grof snijden.
De knoflook plat drukken met het mes.
Daarna in de pan wat olie verhitten en daarin de kool en de knoflook even fruiten.
Een eetlepel rijstwijn erdoor doen en even doorroeren.
Daarna de kippenbouillon erbij doen.
Ik heb zelf zo'n 1,5 liter gebruikt, maar je kan natuurlijk varieren, het is maar net in hoeveel soep je zin hebt.
Alles zacht laten koken op een laag vuur. En ondertussen kan je de rest van de ingredienten gaan bereiden.
De tofu heb ik even laten uitlekken en daarna in blokken van zo'n 2 - 3 centimeter gesneden.
En verder de bosuitjes in stukjes gesnedem, als ook de twee wortels in kleine plakjes.
Je kan diverse soorten paddestoelen gebruiken voor dit recept, maar zelf vind ik kastanje champignons heel erg lekker.
Leg de alle groenten in de pruttelende soep, de wortels, bosuitjes, champignons en tofu.
Nog niets roeren, gewoon alles apart in de pan en laat het zo'n 20 minuten pruttelen.
Terwijl de soep aan het pruttelen is, heb ik de mie erbij gepakt. Ik heb eiermie gebruikt, maar je kan ook andere noedels gebruiken, glasnoedels, of gewoon vermicelli, dat gaat net zo goed.
En ook de garnalen kan je alvast uit de koelkast halen en klaarzetten om door de soep te doen.
Na 20 minuten gooi je de garnalen er doorheen en ook de noedels.
Even voorzichtig doorroeren en verdelen en dan nog een keer 5 minuten laten pruttelen.
En dan is de soep klaar!
Lekker heet opdienen en slurpen maar.
Smakelijk!
Wat een sprookjesachtige naam voor een gerecht! Klinkt fantastisch.
BeantwoordenVerwijderenDe Chinezen zijn altijd goed in het verzinnen van mooie namen en het eten is er echt heerlijk! Niks geen babi pangan of fu jong hai (of hoe je dat ook schrijft), maar super lekker.
BeantwoordenVerwijderenIk krijg er honger van!
Ik denk dat ik nog wel meer gerechtjes er op ga zetten, ik heb wel zin in aziatisch. :-)