zaterdag 20 februari 2010

Gezien, gehoord, gelezen: Verandering (2)

De vorige keer zag je een handig schema over hoe je gelukkig kan worden door iets te veranderen. Dat zag er natuurlijk wel erg makkelijk uit. Was het maar zo gemakkelijk!

Maar veranderingen aanbrengen in je leven, dat is nog niet zo simpel. En pas zag ik in de documentaire 'Recipes for disaster' een prachtige omschrijving over verandering.

Het ging om de volgende woorden:

Recept 5: Hou vast aan wat je hebt.

Er zijn veel betrouwbare verslagen van het gedrag van passagiers op een zinkend schip.
Eén eigenschap is kenmerkend. De passagiers stappen niet meteen in een reddingssloep. Ze wachten. Vaak tot het allerlaatste moment.
Dit komt door het volgende.
Als we de keus hebben tussen het bekende en het onbekende, kiezen we vaak voor het bekende. Ook als het de slechtste keuze is.
Dit geldt vooral als de boot langzaam volloopt. De lampen branden en de hutten zijn nog warm. Er is geen haast om in de reddingssloepen te komen. De mensen rationaliseren: 'Is het echt wel zo dat het schip gaat zinken? ZIjn we echt wel veiliger in de reddingssloepen? De bemanning repareert het lek vast wel. De kapitein zegt wel wat we moeten doen.Iemand komt ons helpen.'
Maar uiteindelijk moeten we kiezen.

Prachtig omschreven, ik herken er in ieder geval erg veel in.

En daarnaast is de documentaire ook nog eens erg de moeite waard om te bekijken. Maar daar schrijf ik een andere keer wel over.

Je kan hier wel alvast naar de trailer kijken:

3 opmerkingen:

 1. Dat filmpje is gewéldig. Is dat nu die No impact man? Al veel over gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dit is niet die Low Impact man, dat is iemand die echt in een tentje leeft ofzo, dacht ik. Dit gezin is zoals de meeste gezinnen, en de man probeert echt zijn best te doen om bewuster met alles om te gaan. Soms tot wanhoop van zijn vrouw. (Herkenbaar, hahah)
  Als je de documentaire ergens kan zien, vooral kijken, het is een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is zijn website: http://noimpactman.typepad.com/

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails