dinsdag 29 december 2009

De (meter)stand van zaken

Het is weer aan het eind van het jaar en dan is het voor mij weer tijd om de stand van zaken te bekijken. En in dit geval heb ik het over:

De meterstand!

Elke zaterdag duik ik braaf de meterkast in en noteer ik de meterstand van het gas, de elektriciteit en het water. Dat zet ik netjes in een excel-bestandje en zo heb ik al heel snel een mooi overzichtje van het energieverbruik van de afgelopen jaren.

Erg handig om in een oogopslag te zien of we wel of niet zuiniger zijn geworden. En ik kan bijvoorbeeld ook snel zien of een bepaalde bezuinigingsmaatregel nou echt effect heeft gehad of niet. En alleen al het feit dat je de standen bijhoudt, zorgt er al voor dat je verbruik omlaag gaat. Omdat je er op dat moment al bewuster mee bezig bent. Heel handig dus.

Nou, hoe zijn de standen van het afgelopen jaar? Eens kijken:

Electriciteit

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:
3.323 kWh / jaar (voor 2 personen)

Ons verbruik:
2008: 1.818 kWh
2009: 1.855 kWh

Nou, in ieder geval ver onder het gemiddelde! Dat is wel mooi!

Maar dit jaar is het verbruik toch gestegen. (2%) Niet veel, maar toch. Als er elk jaar steeds weer zo'n beetje bijkomt, dan loopt het uiteindelijk te veel op.

Maar toch mogen we niet klagen denk ik zo. En ik denk dat ik wel weet waar het euvel zit. We zijn dit jaar meer thuis geweest, dus meer energie verbruikt. Daarnaast wat nieuwe apparaten in huis gekomen, veel vaker de oven gebruikt.

We hebben al veel bespaard in de afgelopen jaren, maar misschien kan er nog minder stroom worden verbruikt. Als we komend jaar ons best gaan doen, kan dat verbruik vast nog een stuk verder naar beneden. En dan heb ik meteen wat mooie onderwerpen over energiebesparing!

Water

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:
89 m3 / jaar (voor 2 personen)

Ons verbruik:
2008: 66 m3
2009: 72 m3

Ook weer onder het landelijk gemiddelde, maar toch wel een flinke stijging van 8,6%!! Poe!! Dat is veel!

Ook dat kan ik wel verklaren. Vaker thuis, vaker in bad geweest, een verstopping gehad (plus lekkage), dus veel moeten spoelen. Misschien dat de moestuin ook wat water heeft verbruikt, maar we hebben wel zo vaak mogelijk water uit de regenton gebruikt.

Hm, dit kan beter! Veel beter! Daar ga ik maar eens goed op zitten broeden, hoe we dat naar beneden kunnen krijgen.

Gas

Gemiddeld verbruik volgens Nibud:
1.469 m3 / jaar (voor een tussenwoning)

Ons verbruik:
2008: 979 m3
2009: 1.016 m3

Alweer onder het gemiddelde! Dat is toch wel leuk, en nu maar zorgen dat het zo blijft. Liefst nog veel minder natuurlijk.

Maar weer een stuk meer verbruikt dan vorig jaar. Maar liefst 3,8 % meer. Toch hoeft dat niks te zeggen, want het gasverbruik is ook afhankelijk van het weer. Hoe kouder het buiten is, hoe meer je stookt. Het kan zijn dat dit jaar een strengere winter is, vergeleken met die van vorig jaar, met dit dus als resultaat.

Hiervoor zijn de graaddagen uitgevonden.

Heel simpel gezegd, men neemt de temperatuur in huis (standaard 18 graden) en de buitentemperatuur. Is de buitentemperatuur hoger dan 18 graden, dan hoeft er niet verwarmd te worden en zijn er 0 graaddagen. Is de temperatuur lager dan die 18 graden, bijvoorbeeld 10 graden. Dan zijn er op dat moment 8 graaddagen.

Hoe meer temperatuurverschil, hoe hoger de graaddagen, hoe meer er verwarmt moet worden. Vaak wordt de zon ook nog eens meegeteld. Als het zonnetje tijdens een koude dag in je huis schijnt, hoef je ook minder te verwarmen omdat je dan profiteert van de warmte van de zon. Wanneer je dit meerekent, spreek je over een gewogen graaddag.

Wanneer ik dan de gewogen graaddagen meeneem in de berekeningen (met dank aan een handige calculator), zie ik ineens heel wat anders!

2008: 979 m3 / 2737,7 graaddagen = 0,36 m3 per graaddag
2009: 1.016 m3 / 2881,1 graaddagen = 0,35 m3 per graaddag

We zijn dit jaar zuiniger geweest dan vorig jaar!

De enige verklaring die ik hiervoor heb is de aanschaf van een nieuwe thermostaat, ergens in april. We zijn van een simpele aan/uit thermostaat gegaan naar een modulerende, waardoor de cv veel zuiniger omgaat met de warmtetoevoer.

Dus ondanks dat we vaker thuis zijn geweest dan normaal, toch nog zuiniger gestookt! Dus ik verwacht toch wel dat we volgend jaar een stuk minder gaan verbruiken. Ik ben benieuwd!

Nou, ik ben niet ontevreden moet ik zeggen. Maar ik denk wel dat er nog veel kan worden bezuinigd op energieverbruik voor het komende jaar. En dat moet ook lukken, ik zie nog genoeg mogelijkheden.

Laat ik maar eens goed nadenken.

Voorlopig ga ik eerst het hele huis eens rond met ons nieuwe energiemetertje, de Cresta RCE-1106. Eens kijken wat de grootverbruikers zijn, zodat ik daar flink op kan besparen.

Ik ben benieuwd hoeveel energie de anderen verbruiken. Enig idee? Laat het achter in de reacties, misschien kunnen we nog tips uitwisselen.

4 opmerkingen:

 1. Naast de graaddagencalculator (handig, ik gebruik 'm ook) heb je ook nog die van adviesbureau KWA http://www.kwa.nl/index.php?id=204
  Loopt telkens een maand achter, maar je kunt wel de graaddagen terugvinden bij jou in de buurt.
  Je hebt trouwens een laag verbruik per graaddag: 0,35. Ik zit op 0,45 (maar goed, oud hoekhuis - niet zo zuinig)
  Groeten Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ons verbruik van juli 08-juni 09: gas 516 m3, elektra 1813 kwh en 78 m3 water. We hebben een rijtjeshuis, nieuwbouw uit 2007. En we zijn met zijn drietjes. Oja, het tuinhuisje had 8 kwh en 3 m3 water. Jullie watergebruik is heel netjes. Ik krijg ons gebruik maar met moeite omlaag. Ik wel net een regenton geïnstalleerd op de tuin. Misschien ga ik daarmee ook het toilet mee doorspoelen. Het lijkt me zo'n gedoe en geknoei maar misschien bedenk ik er nog iets handigs op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anna:
  Bedankt voor de link, dan kan ik inderdaad ook in de regio kijken, ik ben benieuwd of er dan andere waarden uit gaan komen. Een rijtjeshuis met aan twee kanten buren die ook lekker warm stoken, misschien dat zoiets ook veel scheelt. :-)

  @Frugal Living:
  Ik vind jullie waterverbruik ook heel netjes! Zeker als je met 3-en bent. En je mag ook wel vertellen hoe je zo'n mooi laag gasverbruik hebt. Mooi hoor. Binnenkort schrijf ik nog wat de beste waterbesparing is die we hebben gedaan, kleine investering, toch goed resultaat. Nog even geduld. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gasverbruik is waarschijnlijk laag door goede isolatie van ons nieuwe huis en een hr-ketel. We koken op een keramische plaat. De thermostaat staat op 18 a 19 graden. Wel iedere dag want is altijd iemand thuis. Verder hebben we een compact huis, we hoeven dus geen royale woonkamer te verwarmen. We permitteren ons één luxe: mijn man staat meestal wel 20 minuten te douchen.
  Ik ben benieuwd naar jouw energie-grootverbruikers. Bij ons zijn dat waarschijnlijk de mechanische ventilatie (omdat die altijd aanslaat), oven en keramische plaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails