vrijdag 24 februari 2012

De slimme meter (2): Wel of geen energiebesparing

Het tweede bericht in het kader van de invoering van de slimme meter.

Energie besparen

Tijdens de invoering wordt het steeds benadrukt, het grootste voordeel voor ons, de consument, is dat we gemakkelijker energie zullen besparen.
4. Gemakkelijker energie besparen
Met een slimme meter krijgt de consument meer inzicht in zijn dagelijkse energieverbruik. Dat kan via de webpagina van de leverancier of bijvoorbeeld door middel van een display. Deze informatie kan mensen helpen om energie en dus geld te besparen. Zo kan iemand bijvoorbeeld ontdekken dat ’s nachts nog veel energie wordt verbruikt. Door apparaten echt uit te zetten in plaats van op stand-by, kan de energierekening omlaag.
Hoe bespaar ik energie met een energiemeter?

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen met behulp van een energiemeter.

Ja, de slimme energiemeter kan bijdragen aan energiebesparing. Net als de Homewizard, Wattcher, Plugwise, Enymate, Wattson, Plugwise, allemaal prachtige systemen die je energieverbruik op een mooie en innovatieve manier laten zien.

Maar ook wekelijks de standen van je ouderwetse ferrarismeter opschrijven, of alle apparaten langsgaan met een gewoon energiemetertje kan er voor zorgen dat je bewuster omgaat met je energieverbruik.

Aan de hand van die informatie moet je actie ondernemen en ga je apparaten uitzetten of op een tijdklok zetten. Of je koopt een zuiniger apparaat. Maar je zult wel van je luie stoel moeten opstaan en er iets aan doen.

Kortom, het is niet de energiemeter die er voor zorgt dat je minder energie gaat verbruiken, maar je bent het ZELF.

Zo'n slimme energiemeter kan honderden mailtjes per dag versturen met allerlei informatie, of supermooie grafiekjes op een display laten zien, wanneer de gebruiker er niets mee doet, is er geen besparing.

Het gros van de lezers van deze weblog, mensen die bewust proberen om te gaan met de wereld en energieverbruik, die hebben deze slimme meter echt niet nodig om energie te besparen.

Mensen die er nooit mee bezig zijn met energie en de energiekosten, zullen weinig moeite doen om naar de nieuwe meter te gaan kijken. Dat werd pijnlijk duidelijk bij een proefproject met slimme meters in Amsterdam, mislukt wegens desinteresse.

Kost de slimme energiemeter ook energie?

En of! Die slimme energiemeter kost veel meer energie dan je denkt.

Ten eerste komt er dus een apparaatje in je meterkast dat gewoon stroom verbruikt. De kosten komen op je eigen energierekening. Het zal misschien niet zo veel zijn, maar zoals op deze weblog regelmatig terugkomt: vele kleintjes maken één grote!

Daarnaast wordt er informatie getoond op displays of via mailtjes en websites. Ook dit kost stroom, van stroomverbruik van het display tot het extra aanzetten van je computer.

Maar het meeste energieverbruik gebeurt achter de schermen.

Bij het registreren van de data die de honderduizenden meters gaan leveren, hoort een gigantische infrastructuur voor alle datacenters die de gegevens gaan verwerken.

Als je alleen uitgaat van die 450.000 huishoudens. Die genereren jaarlijks miljarden berichten die verwerkt moeten worden. En dat is het begin, wanneer de rest van Nederland volgt, stijgen deze aantallen.

Dat pas niet op een laptopje, daar zijn systemen voor nodig, databases, software die dit gaat verwerken. Ook dat kost energie, veel energie.

Wat het per saldo aan besparing biedt, zal de toekomst uitwijzen.

Hoe wordt er straks dan energie bespaard?

De meeste energie wordt straks bespaard door dynamisch gebruik van de tarieven.

Omdat de stroom meerdere keren per dag wordt gemeten, is het mogelijk om er een variabel tarief aan te koppelen.


Wanneer de vraag naar energie hoog is, gaat het tarief omhoog. Is er weinig vraag naar energie, dan maak je het goedkoop. Op deze manier stimuleer je de mensen om meer energie te gaan gebruiken, wanneer de tarieven laag zijn. En dus gaan mensen de was doen, wanneer het goedkope tarief geldt.

Op deze manier haal je de pieken en dalen uit het energieverbruik.

Nu is het zo, dat de huidige energiecentrales tijdens piekuren flink moeten bijstoken om aan de vraag te voldoen. En staan er ook centrales voor niets stroom te produceren op de rustige momenten. Dat gebeurt straks veel efficienter.

Maar of dat in de praktijk ook zo zal werken, dat betwijfel ik. Ik heb geen zin om 's nachts de was te doen, zeker niet met een kleine in bed. Dus komt het er op neer dat ik toch tijdens het dure tarief de was ga doen. En zo zullen er nog veel meer mensen zijn.

Kortom,

Het idee van de slimme meter is wel goed. Bewust worden van energievebruik leidt vaak tot besparing. En als die slimme meter hieraan kan bijdragen, dan is dat prima.

Maar wat al eerder werd gezegd, als je vanaf het begin niet bezig bent met energie besparen, helpt zo'n slimme meter niet. Uiteindelijk moet je er zelf moeite voor doen, met of zonder zo'n slimme meter. En vaak is een beetje moeite, al snel te veel moeite.

Als dat het enige was, dan is er amper reden om die slimme meter te weigeren. Maar er zitten nog veel meer haken en ogen aan de slimme meter. Meer dan genoeg om uiteindelijk NIET voor die meter te kiezen.

Het heetste hangijzer is: de privacy!
Volgende keer meer.

5 opmerkingen:

  1. En de straling schijnt ook niet echt gezond te zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan een onaangenaam gevoel krijgen. Is er een verborgen agenda bij de energiemaatschappijen? Waarom anders zo'n investering in die meters? groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, dat van die databases had ik nog niet zo bij stilgestaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een nare ontwikkeling! Het is zeer de vraag wie er voordeel heeft van de slimme meters. Om te zorgen dat we meer nachtstroom gaan gebruiken zijn ook andere manieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O ja, er is wel voordeel voor bepaalde partijen, maar ga er maar van uit, dat wij consumenten onder aan de lijst staan. De allergrootste winnaar is straks de overheid, dan de energiemaatschappijen en daarna wij pas. Voor zover je nog van voordeel kan spreken.

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails