De kropjes zijn al bijna uitgeschoten naar bloemetjes, de hoogste tijd om de boel eruit te halen.
Aangezien ik zo veel mogelijk van de plant wil gebruiken, heb ik besloten om er een lekkere soep van te maken, zodat ik niet alleen de bloemetjes kan gebruiken, maar ook de stengels van de plant.
Wanneer je de stengels ook wilt gebruiken, let op, vergeet ze dan niet te schillen!
Broccolisoep
Ingredienten:
2 eetl olijfolie
2 aardappels
1 ui
225 gram broccoli
125 gram blauwe kaas
1 ltr groentebouillon
room
paprikapoeder
peper en zout
Werkwijze:
- Snipper de ui, snij de aardappels in blokjes en bak het geheel in de olijfolie.
- Voeg de broccoli in roosjes toe. Wanneer je de stengels gebruikt, schil deze goed en snij in kleine blokjes.
- Verkruimel de blauwe kaas en voeg deze toe. Zelf heb ik kleine blokjes jong belegen kaas gebruikt, ook dat gaat prima.
- Voeg 1 liter groentebouillon toe en laat alles zo'n 25 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur, en pureer alles tot een gladde soep.
- Wanneer je de stengels niet goed hebt geschild, kunnen er kleine harde stukjes inzitten. Deze kan je eruit halen door de soep even door een vergiet te gieten.
- Voeg voor de smaak wat room toe en peper en zout.
- Garneer met paprikapoeder.
Eet smakelijk!
Waarom hamer ik er zo op om de stengels goed te schillen?
Nou, misschien raad je het al, maar zelf had ik dat dus niet gedaan. Met als gevolg dat na het pureren de soep helemaal vol zat met oneetbare stukjes harde schil. Bij elke lepel soep waren we bezig om de schilfertjes uit onze mond te priegelen. Dat was zeker geen pretje!
Uiteindelijk hebben we de soep door een vergiet gegoten, waardoor de stukjes stengel achterbleven. De soep was wel een stuk dunner geworden, maar de smaak was gelukkig nog volop aanwezig!
Dus: de stengels goed schillen!!
Ik wist niet,dat je de stronken schillen moet. Weer iets geleerd. groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenIk denk, hoe ouder de plant is, hoe groter de kans dat je moet schillen. Wanneer ik de stengel doorsneed, zag ik wel dat er een 'harder' laagje rond de kern zat. MIsschien dat deze minder dik is bij een jongere plant.
BeantwoordenVerwijderenHee, dat is gek. Ik maak heel vaak broccolisoep. Van de simpelste soort, broccoli 10 minuten koken in bouillon met laurierblaadje en teentje knoflook, vervolgens peper en zout naar smaak en alles met de staafmixer blenden. Ik heb nooit last van de schil!
BeantwoordenVerwijderenGewoonlijk ook niet hoor, maar nu had ik als experiment de hele plant uit de grond gehaald en dus ook de stengel gebruikt, waar de bladeren aan zitten.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat de plant gewoon te oud was, misschien dat het wel goed was gegaan met de eerste oogst.