donderdag 10 juni 2010

Gratis Persil Eco Power

Via Oog op de Toekomst hebben we een proefzakje gekregen van het wasmiddel 'Persil Eco Power', met het vriendelijke verzoek om het eens te proberen en te vertellen hoe het is bevallen.

Het heeft even geduurd, maar gisteren heeft er een was gedraaid met dit wasmiddel. En ik dacht dat het wel interessant is om het resultaat ook op de weblog te zetten.

Het wasmiddel kan al vanaf 20 graden gebruikt worden. Wijzelf hebben de 40 graden was gedraaid en dat beviel prima.

De was kwam er schoon uit, rook lekker fris, de geur was zelfs minder overheersend dan het wasmiddel wat we de laatste tijd gebruiken. Prima dus!

Resultaat van de test : schone was.

Test geslaagd!
Zou je denken...

Maar zoals iedereen weet, tegenwoordig wassen alle wasmiddelen prima. Je ziet in reclamespotjes steeds dat het beroemde wasmiddel X, dat de kleuren doet verbleken, vlekken gaan er niet uit, de kleren krimpen of nemen de kleur aan van andere kledingstukken.

Geen wonder dat dat wasmiddel X niet in de schappen is te vinden! Het is een flutproduct! Alle andere wasmiddelen, die doen hun werk prima, in tegenstelling tot X. Dus qua wasresultaat liggen de meeste wasmiddelen dicht bij elkaar. En leveren ze allemaal een prima schone was.

Daarom richt ik me even niet op het wasresultaat, maar op de andere punten waarop het wasmiddel zich onderscheid:
 • 100% van de oppervlakte actieve stoffen is biologisch afbreekbaar
 • 100% van de oppervlakte actieve stoffen is plantaardig
 • Waskracht vanaf 20°

Palmkernolie

Volgens de website van Persil is palmkernolie een plantaardige stof in het wasmiddel.

De ontginning van palm(kern)olie staat bekend om de desastreuze gevolgen van palmolieplantages. Zoals ontbossing, vervuiling door bestrijdingsmiddelen en kunstmest en uitputting van de grond.

Henkel, de naam achter Persil, heeft een bevoorradingsakkoord afgesloten met de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)

Op zich klinkt dat goed, deze organisatie streeft naar een uitbreiding van duurzame palmolie. Maar een akkoord met de RSPO garandeert nog geen duurzame olie. Er zijn er bedrijven geweest die RSPO hebben misbruikt om zichzelf een groen imago aan te meten, terwijl ze vrolijk verder gingen met het kappen van het regenwoud. (O.a. Sinar Mas (pdf), United Plantations) Een producent die lid is van RSPO kan nog vrolijk doorgaan met het kappen van bossen via andere niet-gecertificeerde bedrijven onder hun hoede.
(Klik hier voor meer info over RSPO via Greenpeace.)

Maar hoe dan ook, het initiatief is wel te waarderen, het is beter dan in zee te gaan met palmolieproducenten die overal lak aan hebben. Dat beetje invloed van het RSPO is beter dan niets.

Koud wassen

Koud wassen bespaart energie. Je hoeft tenslotte geen water te verwarmen, dus minder electriciteit, dus minder uitstoot of minder grondstoffen die opgemaakt worden.

Koud wassen is goed voor het milieu.

Maar daarnaast is het ook heel goed voor een milieu waar bacteriën zich lekker op hun gemak voelen.

Door de lage temperatuur blijven eventuele schadelijke bacteriën leven, sterker nog, ze worden door de hele was verspreid tijdens het wassen en blijven ook nog eens achter in de machine, met risico op vetluis.

Schimmels, huisstofmijt, bacteriën gaan pas echt dood bij wassen met een temperatuur van 60 graden en liefst nog heter.

Persil lijkt me wel bewust over dit probleem, zo zeggen ze op hun site:

Dagelijkse wasbeurten kunnen over het algemeen op lage temperatuur of  met een ‘eco’-cyclus gewassen worden. Sommige wasgoederen vereisen echter nu en dan een wasbeurt op een hogere temperatuur. Verantwoord wassen is vooral: goed je wasmiddel doseren, de juiste hoeveelheid was voorzien en een gepaste temperatuur uitkiezen. Persil Eco Power, dat actief is vanaf 20°, mag dus voor alle andere programma’s van uw wasmachine gebruikt worden.

Regelmatig een hete was draaien dus!

Eindoordeel

Het is goed dat dit wasmiddel op de markt is. Het stimuleert consumenten en ook de concurrenten om toch na te denken over producten die rekening houden met milieu en duurzaamheid.

En natuurlijk speelt er ook een winstoogmerk mee, maar waarom zou dat niet kunnen samengaan met milieuvriendelijkere producten?

Het maakt de gebruikers toch een stuk bewust en misschien zet het de mensen aan tot meer nadenken over de gevolgen van de producten die je koopt. En dat valt alleen maar te stimuleren, toch?

Kortom, het wassen met Persil Eco Power ging prima, resultaat was goed, en het eco-initiatief wordt gewaardeerd.

Oog op de Toekomst, bedankt voor de gratis sachet!

5 opmerkingen:

 1. Klinkt als een prima middel, maar ik zou het denk ik toch niet zo gauw kopen vanwege de relatief hogere prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig, Patrick, zo'n uitgebreid verslag. Maar dat is jou wel toevertrouwd. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak mijn eigenwasmiddel http://levenoplepontot.blogspot.com/2009/06/wasmiddel-maken.html
  en dat werkt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jeutje, denk je dat je alles gehad hebt, bestaat er VETLUIS!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Vlijtig Liesje: Misschien dat de concurrenten snel volgen en dat de prijs dan ook wat minder gaat worden. Dat zou toch wel mooi zijn.

  @Oog op de toekomst: Graag gedaan!

  @Theresia: Klinkt goed, en hoe is het wasresultaat? Ik denk niet dat we het gaan proberen, Alinda is de eh.. baas over de was. En ze houdt het liever bij de modernere producten.

  @Mama Muis: Ik kende ze niet! En ik hoop dat ze lang wegblijven. Af en toe azijn en soda en 90 graden was, dat zal toch wel helpen?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails