donderdag 29 april 2010

Meel van de molen - het vervolg

"We leven met de wind, maar niet van de wind!"

Dat vertelde een molenaar mij aan de telefoon, tijdens mijn zoektocht naar biologisch meel uit de directe buurt. Zowiezo een leuke uitdrukking, maar er zat natuurlijk wel een betekenis achter.

Waarom de molens niet meer malen

Het kwam erop neer dat de meeste molens misschien wel af en toe wat graan of koren malen, maar het is nooit genoeg om rendabel te zijn.

Zie het maar voor je, zo'n grote molen begint te leven. De wielen, raderen en allerlei andere mechanismes beginnen krakend te draaien. De maalstenen draaien en vergruizen het graan tot meel. Alles stoft, wordt wit. Er gebeurt van alles.

En is er eenmaal meel geproduceerd, dan moet de boel weer worden schoongemaakt, opgeruimd, ingepakt en voorbereid worden voor de eventuele volgende beurt.

Een hoop werk, voor een paar zakjes meel die je verkoopt aan particulieren. Het kost tijd voor de molenaar, tijd om schoon te maken, de boel moet draaiende blijven, onderhoud. En vaak zijn het vrijwilligers die de molen draaiende houden.

Dan moet je nog een afzetpunt vinden, voldoende klandizie en het moet ook nog eens voldoende geld opbrengen om het allemaal te bekostigen. Dat is niet niks.

Kortom, het kost veel, maar levert weinig op.

En zeker als je moet concurreren tegen de moderne bedrijven die razendsnel meel leveren, goedkoop en van goede kwaliteit. Misschien zelfs beter, omdat de stenen in een molen grover malen dan de industriƫle versies.

Terug naar het begin

Daar sta ik dan, met mijn hopeloos romantisch idee van meel, gemalen in een prachtige ouderwetse molen uit de buurt. Dat doet zeer! Dit zijn niet de Middeleeuwen! We leven in moderne tijden nu. Het gaat niet om nostalgie, ambacht en liefde voor een product. Het gaat om geld, winstgevendheid, efficiency en massaproductie.

Er was geen molen in het rijtje dat zijn eigen meel leverde. Hoogstens 1 soort meel, als aanvulling, maar de meeste meel in de molenwinkels komt van andere plaatsen. Wel van molens uit Nederland, dat wel.

Maar... ik ben niet zorgvuldig geweest.

We gaan even terug naar het begin, de Genneper Watermolen. Daar was mij verteld dat het meel uit Frankrijk werd gehaald. Toch wilde ik er wat meer van weten, bijvoorbeeld waar uit Frankrijk dan wel?

'Frankrijk?' zei de dame achter de toonbank. 'Dat geldt misschien voor sommige soorten meel, maar de grote 5 kilo zakken met professioneel meel komen gewoon uit Nederland hoor. We werken samen met 7 molens uit Nederland, die het meel leveren.'

Oh! Dat maakt de hele kwestie ineens totaal anders. Het komt gewoon uit Nederland!

Dat betekent dat ik niet meer verder hoef te zoeken. Graag wilde ik weten welke molenaars dat zijn, maar dat kon ze me niet vertellen. Maar daar kom ik nog wel achter. En welke meelsoorten dan uit Frankrijk kwamen, wist ze ook niet precies, maar in ieder geval niet de zakken 'Professioneel Meel van de Moolenaar'.

Mooi.

Kortom, ik kan gewoon bij mijn oude vertrouwde molen blijven.

Het is wel een leuke zoektocht geweest. Een paar molens bezocht en bekeken, gesproken met een molenaar, nieuwe dingen geleerd. Meer waardering voor de herkomst van mijn eten. En meer waardering voor de (vrijwillige) molenaars.

Missie geslaagd!

7 opmerkingen:

  1. Weet je ook of er een molen in de buurt van groningen is die nog meel levert?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zet me aan het denken. Ik zal de bij de molen in het dorp eens vragen waar zijn bio-meel vandaan komt. Ik weet wel,dat hij af en toe maalt. Zeeuwese vlegelmeel is wel uit de buurt. Ik weet alleen niet,waar het te koop is. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij zijn net terug uit Kropswolde, daar halen we meel bij de molen MulderPot.http://www.molenmulderpot.com/
    Naast bakmixen verkopen ze er ook gewoon tarwemeel, boekweitmeel en speltmeel enz. Ook hebben ze aanverwante zaken zoals zonnepitten, cranberries, rozijnen e.d . Maar misschien is Groningen iets te ver voor jou....want in Feerwerd is ook nog een molen die zelf maalt. De mixen van MulderPot zijn vaak ook in de winkel te koop. Onze kaasboer in het winkelcentrum verkoopt ze, maar als we in de buurt van Kropswolde zijn halen we het daar op en combineren het met de biologische slager.
    Bak ze! Groetjes, Dagmar.http://bewustconsumeren.web-log.nl/mijn_weblog/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kijk, wat goed, Dagmar is me voor. :-) Bedankt voor het uizoeken.

    Ondertussenweet ik dat het meel van onze molen wordt ingekocht door 'Beko'. Dat is een grote inkooporganisatie. Dus ik twijfel nu ineens of het wel allemaal uit Nederland komt. Ik zoek nog even verder.

    (Ik voel me net Keuringsdienst van Waarden) :-)

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,

    Ik zag onze molen 'de Roosdonck' in het rijtje en lees daarna met enige verbazing dat je het hele rijtje molens af bent geweest en dat niet een molen het zelf maalde. Maar wij in Nuenen malen onze spelt, gewone en bio tarwe zelf, maken ook zelf de bloem en enkele andere meelsoorten zoals meergranen laten wij rechtstreeks komen omdat wij dit zelf niet kunnen mengen. Het kost een hoop, levert weing op maar geeft veel voldoening omdat we onze molen laten doen waar hij voor gebouwd is! Hopelijk nog eens tot ziens.

    groeten Mario
    Molenaar van de Roosdonck in Nuenen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Mario,

    Bedankt voor je reactie. Ik lees mijn bericht nog eens door, het is alweer een jaar geleden dat ik het had geschreven. Sorry dat de indruk werd gewekt dat alle molens geen eigen meel leverde. Ik spreek mezelf ook tegen in het bericht, zie ik. In het begin heb ik het over de meeste molens, en even verderop over 'alle molens'.

    Hm, ik ben niet zorgvuldig geweest.

    Ik ben nu zeker nieuwsgierig geworden en kom zeker eens kijken naar de Roosdonck. Ik hoop dat je reactie het een en ander corrigeert, ik vind het nu duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails