Maar liever, veel liever, ga ik voor het echte werk.
Zonnepanelen!
Gewoon het idee dat de zon energie kan leveren, dat klinkt zo magisch. En het klinkt ook zo aantrekkelijk. Geen afhankelijkheid van gasleidingen uit Rusland, niets te maken met olie uit het Midden-Oosten. Geen politieke spelletjes, geen machtsmisbruik. Geen oorlogen.
Gewoon energie, recht van de zon, op ons eigen huis.
Eigenlijk snap ik niet waarom zonneenergie niet de norm is. Het is onbeperkt, gratis, schoon en overal verkrijgbaar. Zet dat eens tegenover olie, of steenkool. Of kernenergie. Niet zo duurzaam, eindige voorraden, zeker niet overal verkrijgbaar en politiek gevoelig.
De onderstaande tekening laat het mooi zien:
Het kleine blokje bovenop de stapel is het jaarlijkse energieverbruik. Daaronder zie je de beschikbare energievoorraden. Het lijkt veel, maar let wel, hier geldt: op is op.
En dat gigantische gele blok is de beschikbare zonneenergie. Per jaar. Dus elk jaar opnieuw, het raakt niet op. Idem voor de windenergie.
Dus, ik wil graag zonnepanelen.
Maar er zijn wel een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen, om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden.
- Een dak met een helling van 36 graden is het meest optimaal
- Een dak georienteerd op het zuiden
Eerst de helling van het dak, eens kijken:
Hm, tja zo'n 30 graden gok ik. Maar ik heb de foto van onderaf genomen, dus het beeld is wat vertekend. Maar hoe dan ook, het zit toch behoorlijk dicht bij de ideale hellingshoek!
En hoe ligt ons huis?
Kijk eens aan! Net niet op het Zuiden, maar op Zuid-Zuid-Oost. Dat is toch ook erg gunstig.
Dus mochten we aan zonnepanelen beginnen, dan is de beginsituatie heel goed. Dan kunnen we een goed rendement halen uit de panelen, zonder al te veel nadelige invloeden.
Maar nu komt een lastig puntje.
De kosten.
Zonnepanelen zijn duur. En dan denkt de Nederlandse regering dat ze een hele leuke subsidie heeft geregeld, maar dat valt vies tegen. Elk jaar is het geldpotje meteen op de eerste dag van inschrijving op. Je mag blij zijn als je in aanmerking komt. Sterker nog, slechts 5% van de aanvragers komen aan bod in een loterij. Dat is niks.
Plus je bent ook nog eens afhankelijk van allerlei instanties. Je moet extra meetkosten betalen in verband met een aparte meter die je moet installeren, je moet lid worden van Certiq, allemaal extra kosten en administratieve rompslomp. Je moet er maar net zin in hebben.
Wat kost het als ik het zonder subsidie aanschaf?
Zomaar eens een rekensommetje.
Ons jaarverbuik zit rond de 1900 kWh. Stel dat we een systeem nemen dat ongeveer hetzelfde opbrengt?
Gewoon even gezocht op Internet, een systeempje (pdf):
18 panelen SHARP NAF-121-G5 - vermogen: 2178 Wp
Geschatte kosten, inclusief installatie: 8.000 euro
Even heel kort door de bocht gerekend, uitgaande van een levensduur van 20 jaar:
0,85 * 2178 Wp = 1850 kWh per jaar * 20 jaar = 37.000 kWh
Prijs per kWh = 8.000 / 37.000 = 0,21 cent per kWh
Dat is netjes! Dat is eigenlijk hetzelfde als de huidige stroomprijs. Sterker nog, met de aanschaf van zonnepanelen leg ik mijn stroomprijs vast voor 0,21 cent voor 20 jaar lang!
Ik moet zeggen dat dit erg aantrekkelijk klintk.
Dit kan wel eens een droom gaan worden, die uit gaat komen.
Wordt vervolgd...
Dit draadje ga ik heel goed volgen, Patrick. Ik heb ook al heel wat rondgemijmerd op internet, maar haakte steeds af bij allerlei technische specificaties. Misschien kun jij dit zonneklaar maken.
BeantwoordenVerwijderenHallo Patrick,
BeantwoordenVerwijderenKen je het log van de Martin Kleinman? http://www.familie-kleinman.nl/energie/
Hij heeft inmiddels een hoop ervaring met zonnepanelen op zijn dak (inclusief afdakje bij voordeur); je kunt er vast nog wel wat tips vandaan halen. Ook doet hij mee aan een open dag over zonnepanelen (las ik een tijdje terug).
Geweldige post! Wij willen ook al heel lang zonnepanelen, maar dachten dat de aanschaf en installatie inderdaad zo duur was, dat het geen otie was. Wij hebben zelfs een plat dak, dat moet toch helemaal ideaal zijn?
BeantwoordenVerwijderenBedankt dat je de zaken zo overzichtelijk op een rijtje hebt gezet!
@Oog op de Toekomst:
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf ook niet echt heel technisch, zeker niet qua electriciteit. Maar mochten we er aan beginnen, dan komt er zeker wel een verslag over, misschien dat anderen er dan ook wat aan hebben.
@Anna:
Die site ken ik inderdaad! Een hele informatieve site en zeker ook een prikkel om er zelf mee te gaan beginnen.
@Vlijtig Liesje:
Ik zet het zo overzichtelijk mogelijk neer, dan weet ik zeker dat ik het zelf ook snap. :-) Een plat dak lijkt me fijn ja, dan heb je zeker altijd de ideale hellingshoek.
Patrick
Het schijnt niet zo te zijn dat een plat dak goed is. Dat leek mij ook, omdat je dan elke zonnestraal meepikt, waar de zon ook staat. Maar er moet blijkbaar een hellingshoek zijn, dus moet je met een plat dak een constructie neerzetten om de panelen in een hoek te zetten. Het fijne weet ik er ook nog niet van, maar het weerhield me er alweer van om verder te denken.
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt mij ook wel wat... Maar goed, ook ik haak af doordat het zo'n ingewikkeld verhaal is en de subsidiepot niet zo rijkelijk gevuld is...
BeantwoordenVerwijderenzie ook dit verhaal in de nrc gisteren: http://www.nrc.nl/economie/article2521483.ece/Zonne-energie_in_2015_al_concurrerend. Misschien nog even wachten met de aanschaf van zonnepanelen, tot ze (nog) efficienter en betaalbaarder worden.
BeantwoordenVerwijderen@Oog op de toekomst:
BeantwoordenVerwijderenJe kan de zonnepanelen in een soort metalen hek zetten, waardoor ze de ideale hoek hebben. Maar omdat ze op een plat dak staan, moet je ze wel wat verder van elkaar af zetten, anders hebben ze last van elkaars schaduw. En je plat dak moet een bepaald aantal aan gewicht kunnen dragen. Volgens mij kunnen leveranciers daar wel dingen over vertellen.
Patrick
@Makya:
BeantwoordenVerwijderenIk kan het helemaal begrijpen. Daarom denk ik eraan om het gewoon zonder subsidie te doen. Kijken of dat gaat.
@Anna:
Dat dacht ik eerst ook, nog even wachten. Maar dan krijg je hetzelfde als met computers, dan blijf je maar uitstellen, omdat er steeds een nieuwere en betere versie op de markt komt.
En ik heb echt het idee dat ik er het best meteen mee kan beginnen, in het kader van 'leven in het nu'. :-)
Patrick
Hoi Patric.
BeantwoordenVerwijderenIk heb zojuist 1110 wp geplaatst op een plat dak kosten 3250 euro let op het potje voor gemeentelijke subsidie is in de meeste gemeenten lang niet op ik krijg als het goed is max 1500 euro subsidie is per gemeente anders in de haarlemmermeer veel mensen weten niet van deze regel doe er je voordeel mee voor mail mail naar vandijk-satelliet@zonnet.nl
groetjes Raymond
Jammer genoeg heeft onze gemeente geen subsidie. Ik kan wel via 'Brabant bespaart' wat krijgen, maar dan moet ik perse in twee dingen investeren, en dan wordt het een te dure grap. Het enige voordeel tot nu toe is dat arbeidsloon nog onder de 6% btw valt. :-)
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor de informatie
BeantwoordenVerwijderen