vrijdag 23 april 2010

Lokaal koren op de lokale molen

No impact man
Ik heb heel veel inspiratie gekregen, van een boek. Bij de meesten vast wel bekend, en zo niet, dan moet je meteen naar de bieb rennen en het lezen:

No-Impact man van Colin Beavan

Geweldig, herkenbaar, confronterend en ook de nodige humor. Ik vertel er een andere keer veel meer over. Het heeft zoveel raakvlakken, dat ik er een hele weblog vol over kan schrijven. Maar Colin doet al hetzelfde en veel beter ook, klik hier om naar zijn weblog te gaan.

Leuk detail, ik begon met het boek toen ik pas geleden in het vliegtuig zat. Enig schuldgevoel was wel aanwezig, moet ik zeggen. Ook zonder boek al, maar dat terzijde.

Maar goed, in het boek vertelt hij over lokaal eten. Ook op zijn weblog legt hij uit wat zijn regels en redenen zijn in verband met voedsel.

Het komt er op neer, dat je probeert om je voedsel van zo dichtbij mogelijk te halen. En dan niet in de dichtstbijzijnde supermarkt, maar zo dichtbij mogelijk geteeld, geoogst, gegroeid, enzovoort. En dan ook nog het liefst biologisch of zo gezond mogelijk.

Ik moet toegeven, ik ben er al een tijd mee bezig. Steeds vaker stond ik me te verbazen in de Natuurwinkel notabene, hoeveel groente er uit verre regionen kwam. Sperzieboontjes uit Egypte, Aubergine en tomaten uit Israel, Courgette uit Frankrijk. Sterker nog, er waren maar een paar groenten uit Nederland, het meerendeel dus niet!

Dat kan beter. Veel beter.

Dus langzaam aan ben ik begonnen om ons eten van dichterbij te halen. Daarom ook het moestuintje, of de zorgboerderij in de buurt. En hoe meer ik ermee bezig ben, hoe leuker het wordt. Ik krijg er echt een voldaan gevoel van, wanneer ik weer iets vind dat in de buurt ligt en waar ik relatief gemakkelijk naar toe kan.

En het hoeft echt niet zo dat al ons eten ineens lokaal wordt, of dat we ineens nooit meer kiwi's of sinaasappels eten. Maar het lijkt me wel een uitdaging om zoveel mogelijk lokaal te eten. En natuurlijk houd ik dat bij op de weblog.

De eerstvolgende uitdaging:

Meel!

Ik haal gewoonlijk het meel voor brood bakken van de Genneper Watermolen in Eindhoven.

Heel naïef van mij, ondanks dat de molen zelf niet maalt, dacht ik dat het meel toch uit de buurt zou komen. Maar toen ik daar om vroeg, werd mij met trots verteld dat het meel uit Frankrijk kwam, speciaal geselecteerd.

Het meel is dan ook prima, ik gebruik het al jaren naar tevredenheid. Maar toch ga ik eens beter rondkijken, zijn er molens in de buurt die het meel zelf malen en ook het koren uit de buurt gebruiken?

Via de pagina http://molen.startpagina.nl/ zie ik precies welke molens er in de buurt liggen. En kan ik op de bijbehorende websites zien of ze ook meel malen en verkopen.

De Roosdonck te Nuenen (afstand 11 kilometer)
Open zaterdag: 10.00 uur - 15.00 uur

De Bijenkorf te Gemert Bakel (afstand 11 kilometer)
Open zaterdag van 13.00 uur tot 16.00

Holten's molen in Deurne (afstand 13 kilometer)
Open op maandag 20.00 - 22.00 en iedere 1e en 3e zondag van de maand van 13.00-16.00 uur.

Korenmolen 't Nupke in Geldrop (afstand 16 kilometer)
Open zaterdag: van 10.00 tot maximaal 16.00 uur

Ik ga snel een rondje bellen, mailen en misschien wel een bezoekje brengen om te kijken of zij me verder kunnen helpen hiermee.

Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

  1. Het boek ligt hier klaar om te lezen. Doen dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar was ik ook achter gekomen. Biologisch voedsel is niet altijd milieuvriendelijk in zijn totaal. De natuurvoedingswinkel in zeeland laat brood komen uit Duitsland.Maar ik zal ook eens gaan vragen bij de molen in het dorp,waar hun bio-graan vandaan komt. Ook ik dacht,dat het hier uit de buurt zou zijn.groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Franca heeft een tijdje geleden haar exemplaar van dit boek de werled ingestuurd. Vi via komt het als het goed is volgende week bij mij op de deurmat terecht. Ben er inmiddels erg beinieuwd naar geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Pluk de dag + Mama Monique:
    Voor mij was het echt een feest van herkenning. Het boek leest ook lekker weg, je hebt het zo uit. Eigenlijk moet je hem daarna nog een keer lezen, om alle feiten en informatie door te laten dringen. Alvast veel leesplezier toegewenst.

    @Izerina:
    Ik ben benieuwd waar zij hun meel vandaan halen. Ik merk dat er tot nu toe maar weinig molens in de buurt zijn, die hun eigen meel maken. Zou dat ook voor jouw molen gelden?

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails