zaterdag 30 januari 2010

Energieverbruikers inventariseren

In mijn gedachten zie ik mezelf voor ons huis staan.

Mijn hand op de deurknop, klaar om het huis binnen te gaan, met het doel om, in mijn hoofd, alles te noteren dat electriciteit gebruikt.

Dit heeft twee redenen.

Allereerst wil ik gewoon een goed beeld krijgen van mijn energierekening en dan vooral wat de hoogte van de rekening bepaald. Dus welke apparaten in huis gebruiken stroom en wat zijn bijvoorbeeld de grootverbruikers of wat staat altijd aan?

En ten tweede doe ik dit eerst uit het hoofd, omdat ik wel eens wil zien of ik eigenlijk wel besef hoeveel apparatuur we in huis hebben. Vergeet ik veel dingen of weet ik het precies? Wanneer ik later dan nog eens met mijn gemaakte lijst door het huis loop, zal blijken of we nog veel meer electrische apparatuur in huis hebben of niet!

Deze oefening is een eerste stap van een plannetje om het energieverbruik in kaart te brengen. Later kan ik dan kijken waar we nog veel op kunnen besparen. Waar de grote klappers zitten of juist onverwachte stroomverbruikers.

Op dit moment ziet het plan er zo uit:

- Maak een lijst van alle dingen in huis die electriciteit verbruiken
- Meet met een energiemeter hoeveel stroom er per ding wordt gebruikt
- En als er niks te meten valt, maak een schatting
- Noteer het jaarverbruik van electriciteit
- Reken uit wat het stroomverbruik per apparaat per jaar is
- Druk dat stroomverbruik uit in percentage van het jaarverbruik

Misschien dat er veel mensen zijn die dit totaal overbodig en overdreven vinden, maar ik vind het wel leuk om te doen! Meten is weten, zeg ik maar. En het geeft me een kick om straks die energierekening nog lager te krijgen, daar ga ik voor.

Ik verwacht niet dat we nog erg veel kunnen besparen, de allergrootste klappers hebben we in het verleden al gemaakt.

Zo zijn we van een verbruik van 4.221 kWh per jaar naar zo'n 1.850 kWh per jaar gegaan. Ik schrijf er later nog wel over hoe we dat gedaan hebben. Maar toch he, ik wil nog die laatste druppeltjes eruit persen, nog mogelijkheden genoeg.

Goed!

Laten we maar naar binnen gaan dan. Ik doe de deur open en .. oh! Vergeet ik meteen de buitenlamp op te schrijven, niet vergeten...

Nou ja, ik ga hier in het openbaar geen rondleiding geven door ons huis en ook niet de complete electrische inboedel beschrijven, dus ik doe dit even buiten de weblog om.

Even geduld aub.
Ben zo terug.

(*pauzemuziekje*)

Zo, goed! Daar ben ik weer. Nou, ik heb een hele lijst gemaakt, wat een hoop spullen toch, ongelooflijk!

En zitten er zo al een paar verrassingen tussen?

Nou, wat denk je van 36 lampen in huis? Ik herhaal: Zes-en-dertig! Veel!! Van het lampje in de afzuigkap tot de spotjes in de badkamer. Tel voor de gein ook eens de lampen bij jullie in huis, ik ben benieuwd of dat ook zo'n hoog getal is. Laat maar weten in de reacties.

Goed, later loop ik nog wel met de hele lijst echt door het huis. Dan vertel ik de volgende keer wel of ik nog veel over het hoofd heb gezien.

En daarna gaan we aan de slag met de energiemeter.

Wordt vervolgd.

8 opmerkingen:

  1. Ik ben heel benieuwd naar je energiemeting. Wij hebben trouwens 17 lampen en dat is inclusief het ovenlampje ;-). Wij gebruiken ook ongeveer 1800 à 1900 Kwh per jaar. Ik gok dat onze koelkast, keramische kookplaat en oven de grootverbruikers zijn. Misschien ook de mechanische ventilatie want die draait altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je bent bij het binnenkomen er nog één vergeten nml de deurbel .
    Vreet stroom trouwens , wij hebben een ouderwetsel bel bij de deur gehangen , werkt prima moet ik zeggen.

    lexje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In totaal heb ik 13 lampen, bij de verhuizing kon ik voor 9 lampen overgaan op spaarlampen. Alle apparaten en staande lampen zitten niet rechtstreeks in een stopcontact, maar via een stekkerdoos die aan/uitkan, zodat het sluipverbruik bijna nihil is. Mijn wekelijkse verbruik is hierdoor teruggebracht tot 16-18 kwh, ca 900 op jaarbasis.
    Maar daar staat tegenover dat mijn gasverbruik behoorlijk hoog is, omdat het om een matig geisoleerd hoekhuis uit 1919 gaat.
    Groet Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb 14 lampen hangen, plus nog 4 in afzuigkap/magnetron/oven/koelkast. 11 zijn spaarlamp en 2 halogeen.
    Mijn stroomverbruik is 1200 per jaar, wat ik eigenlijk nog best veel vind als ik jouw blog en Anna's reactie lees. Ik denk doordat de laptop veel aanstaat en de koelkast een tweedehands is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Frugal Living:
    Beschaafd aantal lampen, de anderen ook eigenlijk. Die mechanische ventilatie lijkt me lastig, als die altijd aan is. Hoe meet je zoiets? Je verbruik lijkt me heel goed. Wij hebben vergelijkbaar verbruik, maar we koken op gas, dus dan zou het nog hoger moeten zijn.

    @Lexje:
    Ha! Ik ben hem niet vergeten hoor! :-) Maar ik ben erg benieuwd wat de bel gaat opleveren. Ik heb er ook aan gedacht om een mechanische bel te nemen, alleen is dat wat onhandig te realiseren bij ons.

    @Anna:
    Wauw, toch netjes hoor Die sluipverbruikers, daar kan je veel mee winnen. Misschien de volgende stap om te gaan isoleren?

    @Budgetstudent:
    Je moet maar zo denken, de laptop is altijd zuiniger dan een gewone computer, dus wat dat betreft ben je toch zuinig bezig. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inclusief schuur e.d.?

    20

    de lampen in zowel de oven als de afzuigkap zijn al een jaar stuk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ frugal living

    Toen wij on onze huidige woning kwamen bleek daar mechanische afzuiging in te zitten. Ik vond het helemaal niks, doe liever de roosters open en/of de stormhaak op het raam. Na 2 maanden dat ding uitgegooid (op zolder de stekker er uit getrokken) en na 1.5 jaar nog steeds geen spijt van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Misschien wordt mijn huis afgebroken door de woningbouwvereniging. Dus voorlopig, behalve simpele dingen als radiatorfolie, doe ik er niks aan.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails