woensdag 18 mei 2011

Vragen over de perenboom.

Vorig jaar hebben we een perenboompje geplant. En nu, dit jaar, hadden we voor het eerst bloesem in de boom. En dat betekent: PEREN!

En jawel, de bloesem is verdwenen en er hangen nu al kleine mini-peertjes in de boom.

Maar dat is meteen het probleem. Het is nog maar een jong boompje, wat fragiel, hij is nog net uit de luiers. En aan de takken zie ik toch al heel wat vruchtjes zitten. Aan het uiteinde zitten soms 3 of 4 peren. Dat houden die takken nooit! Als daar volwassen peren aan groeien, dan worden die zo zwaar, dat de takken helemaal naar beneden zullen buigen.

Denken we.


Er is niet zo snel informatie te vinden hierover, althans niet echt duidelijk, na wat zoeken op het Internet. Daarom wend ik me tot jullie, de lezers! Er zitten vast wel mensen tussen die ervaring hebben met een perenboompje.

Wat is jullie advies?

Wat kunnen we het beste doen? Alle peertjes laten zitten? Of uitdunnen? Zodat er niet al te veel peren aan een tak komen te hangen. Of kan dat geen kwaad, kan zo'n tak dat dragen?

En ik zie ook al vruchten met plekken, het lijkt wel vraat van een beestje. De perenboom is een fijne plek voor rupsen, heb ik al gezien.


Moeten die aangevreten peren meteen worden verwijderd? Of kan dat geen kwaad? En hoe verwijder je die? Gewoon knippen of afknijpen?

Oja, het betreft 'Conference peren'.

Allemaal vragen, hopelijk kan iemand ons hiermee helpen.

Help! We zijn nog perenboommaagd!!

4 opmerkingen:

 1. lia van der gulik19 mei 2011 om 08:22

  Hoi Patrick en Alinda,wij hebben een fruitteelt bedrijf met 14ha peren,dus ik kan je wel wat advies geven. Als er een groot verschil is tussen de peertjes onderling,de kleintjes eraf halen,gewoon onder het peertje afknijpen.De peertjes met aangevreten schade,eraf halen.Ik neem aan dat er een paal bijstaat bij de boom. Dan sla je er een spijker in,en met bindtouw kun je de takken dan iets omhoog vastbinden zodat de vruchten straks niet op de grond hangen.En neem maatregelen tegen de rupsen anders hou je straks niks over.
  Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het wel.

  groetjes Lia van der Gulik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lieve kleine peertjes zeg! Lijkt me heel bijzonder om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog heb je!! Ga een paar van je recepten zeker proberen en ik kom vast nog eens bij je kijken. Wel jammer van je peertjes, ik hoop dat het nog goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Lia: Sorry voro de late reactie. Maar bedankt bnog voor de tips! Het is al toegepast. Alhoewel het erg lastig is om de rupsen te vinden Ze zitten er wel, getuige de gaatjes. Of is er een effectief middel om van ze af te geraken?

  Nu is er een nieuw problee. Luizen. Maar dat is redelijk makkelijk op te lossen. De peren groeien nou goed!

  @Hanneke:
  Bedankt! De peertjes gaan nog goed hoor, ik ben benieuwd of ze straks lekker smaken...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails