woensdag 11 november 2009

De moestuin is winterklaar

Zo, dat zit erop.

Begin april begon ik met een experiment in de tuin, een klein moestuintje, geinspireerd door het principe van Square Foot Gardening (SFG) van Mel Bartholomew.

Dat sprak me heel erg aan, want dit was voor mij gewoon de perfecte manier om aan een moestuintje te beginnen. De hele methode heeft een aantal kenmerken die me zeer aanspreken:

- weinig werk
- makkelijk
- efficient

Ideaal! Ik schrijf er een andere keer nog wel eens uitgebreid over, over de stappen die ik neem enzo. Volgend jaar ga ik wat preciezer bijhouden wat er allemaal moet worden gedaan, zo onthou ik het voor mezelf ook weer, wanneer ik weer slachtoffer ben van mijn gatenkaas eh.. geheugen.Een rommeltje was het, een hoop groenten die het niet meer doen met dit koude weer, herfstbladeren, verlepte bloemetjes, karkassen van honderden slakken, troep. Tijd om op te ruimen dus. Inclusief 3 grote potten die hier niet op de foto staan, voor de tomaten, boontjes en paprika.

Eerst nog een laatste oogst, dat viel toch wel weer mee. Alles bij elkaar was het net genoeg om een lekkere frisse salade te maken voor het avondeten. Op de groene tomaten na dan, en die 3 zielige sperzieboontjes.Daarna was het wroeten en zweten, met de blote handen in de koude aarde. Onkruid eruit trekken, aarde wat oprullen, blaadjes verwijderen. En genieten van al die lege slakkenhuisjes die ik tegenkwam, slachtoffers van mijn strijd tegen dat barbaarse slakkenvolk. Heerlijk.

En het resultaat mocht er zijn!

Weer een maagdelijk veldje, met een klein vakje waarin ik nog knoflookteentjes heb gestopt, voor een leuk knoflook voorraadje in het komende voorjaar.Mocht je je nou afvragen waar dat gaas voor is, dat is een voorzorgsmaatregel tegen de tuinambities van onze poes. (Plus alle andere poezen in de buurt.) Hij probeert me steeds ervan te overtuigen dat de moestuin toch zeker moet worden bemest en hij weet gewoon de aller- allerbeste manier. Zegt hij dan.

Maar ik ken hem veel te goed. Poes, blijf bij je leest! Ga maar gewoon vogeltjes vangen, ik zorg zelf wel voor bemesting van de tuin, dat is jouw taak niet. Maar aangezien hij nogal erg koppig is en steeds blijft volhouden dat hij de grond zeer vruchtbaar kan maken met zijn natuurlijke, ter plekke geproduceerde mest, toch maar dit hekwerk neergeplant.

En het helpt, gelukkig.

Goed, wat is nu het eindresultaat van onze 3 vierkante meter moestuin in de afgelopen periode? Eens kijken, ik heb het een beetje globaal bijgehouden, maar niet alles, dus oorspronkelijk is het nog wat meer.

Een portie staat voor genoeg groente voor twee personen.

Mei:
2 porties spinazie
6 radijsjes
1 portie pluksla
1 portie snijbiet

Juni:
5 kroppen sla
2 porties pluksla
1 portie spinazie
9 radijsjes
3 bosuitjes

Juli:
9 worteltjes
9 bietjes
1 portie pluksla
2 porties snijbiet
10 bietjes
1 portie boontjes

Aug:
1 portie boontjes
1 portie worteltjes
9 uitjes
1 ramenas

September:
12 tomaten
1 portie wortels
1 krop sla
3 ramenas
1 portie boontjes
1 groenlof
9 radijsjes
4 bieten

Oktober:
1 grote krop andijvie
1 portie sla
1 portie raapsteeltjes

Nou ja, das toch wel mooi voor een eerste keer! En dan heb ik nog niet eens erg mijn best gedaan, dus ik verwacht volgend jaar nog veel meer. Dan kan ik bijvoorbeeld ook wat meer kolen gaan planten, zodat ik in de winter ook nog wat kan oogsten.

Maar dat zien we volgend jaar wel weer!
En daar schrijf ik dan ook braaf over...

4 opmerkingen:

 1. Netjes hoor, ik was er ook mee begonnen bij ons buitenverblijf. Maar aangezien ik daar minder vaak kwam dan gepland, bleef de oogst bij 1 courgette, 2 worteltjes en wat sla. Wel heerlijk hoor. Dus volgend jaar een nieuwe poging en dan ook wat hier op het balkon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is echt de moeite waard om het te proberen, de natuur doet het meeste werk. :-) En elke week minstens 1 dag uit eigen tuin eten, geeft gewoon een goed gevoel. Dus zeker een nieuwe poging doen!

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, nog een square foot gardener! Ik wilde het eigenlijk op ons dakterras gaan doen voor ik mijn eigen moestuin had, maar de draagkracht bleek wat te beperkt. Met daarbij het risico dat al die courgettes en sla opeens in de slaapkamer zouden liggen. Heb het dus toch maar bij de begane grond gehouden.

  Dan ken je vast deze site ook wel: http://www.makkelijkemoestuin.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ik,dus: Ja! Die site ken ik, had ik met veel interesse gelezen. Daarnaast had ik ook nog het officiele boek van SFG aangeschaft van de NIPO punten, dat was ook nuttig. Het bevalt echt prima. Misschien een paar grote potten op je dakterras, die zijn niet zo zwaar en ideaal voor tomaten en boontjes?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails