maandag 9 juni 2014

Een reden om niet door te gaan met de moestuin


Het stukje tekst boven aan de weblog beschrijft eigenlijk wel goed waar het om gaat:
Over verwoede pogingen om binnen het gezinsleven een balans te vinden tussen bewust consumeren,
duurzaam leven, gezondheid, geld besparen en dan ook nog eens tevreden te zijn….
Vooral de 'balans' is erg lastig.

Afgelopen week is de balans veel te ver doorgeslagen, helemaal in het rood zelfs. Stress, vermoeidheid, te weinig tijd voor mezelf, maar ook voor het gezin, slopend was dat.

De oorzaak?

Dit:


De moestuin.

Of eigenlijk is 'de onkruidtuin' meer van toepassing, want het was geen moestuinieren meer, maar pure, keiharde, onkruidbestrijding! Oorlog! Tegen al dat ongewenst groen en tegen de opperbaas der onkruiden, heermoes! Verschrikkelijk.

Dat is het nadeel van vruchtbare grond, niet alleen de groenten doen het goed, maar ook al het andere wat Moedertje Natuur voortbrengt gedijt prima!

Een aantal dagen niet naar de moestuin, betekent dat er in die dagen een compleet nieuw oerwoud is gegroeid met talloze onbekende levensvormen die nog niet eens officieel ontdekt zijn! Razendsnel grijpt het groen om zich heen, verbazend. Indrukwekkend ook.

Ik kijk heel graag naar apocalyptische series, bijvoorbeeld The Walking Dead. Maar vaak zit ik hoofdschuddend voor het beeldscherm, want het klopt nooit! Mensen zijn jaren aan het overleven in een door zombies geïnfecteerde, verlaten wereld en toch zijn alle gazonnetjes nog vers gemaaid, zijn straten onbedekt en bermen kort gewiekt. ONMOGELIJK!!

Als mijn moestuin al in 3 dagen totaal overwoekerd wordt, hoe moet de wereld zonder mensen er dan niet uitzien na een jaar? Helemaal groen, zou ik denken!

Of houden zombies van grasmaaien en tuinieren misschien?



Maar goed, waar het op neer komt, de moestuin is opgezegd.

Een baan, een gezin, andere hobby's, een (soort van) sociaal leven, en dan ook nog een moestuin. In mijn geval werkte dat niet. Wanneer het zover komt dat je 's avonds na het werk en na bedtijd van de kinderen nog naar de moestuin MOET, om te voorkomen dat je anders de dagen daarna nog langer in de tuin moet werken, dan is het niet goed. Wanneer iets 'MOETEN' wordt en het ten koste gaat van plezier, gezin en andere dingen, dan is het tijd om er mee te stoppen.

Helaas.

Want er gaat echt niets boven groenten uit eigen tuin. Lekker, gezond, verser dan supermarkt/groentenboer-vers, onbespoten, biologisch en inclusief voldoening omdat het door eigen handen is gekweekt en geoogst.

Eigenlijk kan ik dat toch niet opgeven, het is zo lekker en ook leuk. Maar misschien dat het op kleinere schaal beter kan. Dichter bij huis.

Hmmm. (Kijkt peinzend naar de voortuin...)

8 opmerkingen:

 1. Jammer van de moestuin, maar ik snap het wel heel goed....

  Dat plaatje is trouwens van plants vs zombies... en in dat spel eten zombies inderdaad de plantjes op ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ken het spelletje maar al te goed! Heel wat verloren productieve uurtjes. :-)

   Verwijderen
 2. Jammer, maar begrijpelijk. Balans moet er zijn. Ik heb ook ooit een blauwe maandag een moestuin op de klassieke manier gehad. Niet te doen, vond ik. Maar nu heb ik een vierkante meter bak in de achtertuin (plus een paar potten) (www.makkelijkemoestuin.nl) en dat bevalt heel goed. Nauwelijks werk, mooie opbrengst, heel veel voldoening!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voordat we de moestuin hadden, had ik ook de vierkante meterbak in de tuin. En in de moestuin zelf stonden ook bakken. Die hebben tot nu toe het minste onderhoud opgeleverd en inderdaad een mooie opbrengst.
   Dus ik denk dat ik inderdaad weer terug ga keren naar een paar bakken in de tuin bij huis!

   Verwijderen
 3. Hee wat jammer! Maar je gezondheid en gezinsgeluk gaan boven uren ploeteren in een moestuin. Want dat onkruid gaat nooooit weg... Succes met het hervinden van je balans!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je al eens gedacht over moestuinieren op zijn permacultuurs (ook wel tuinieren voor luieriken ;-) Onkruid wordt geweerd door de bodem gewoon overal te bedekken met mulch (enkel je plantjes krijgen dan plaats om te groeien). Deze blog was mijn lifesaver: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/
  Wie weet helpt het jou ook om werk, plezier en gezin in evenwicht te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik volg diezelfde blog ook! En inderdaad, ik heb wel op het punt gestaan om de hele moestuin te bedekken met karton en te mulchen, een jaar laten liggen en dan opnieuw te beginnen.

   Maar toch, dan is het toch nog te veel werk, genoeg smoezen... eh .. redenen te noemen: 2 kinderen die veel aandacht krijgen, ik doe alles alleen omdat er altijd iemand thuis is voor de kinderen, ik heb nog 100.000 andere hobbies die ik ook wil doen, het is toch wel weer een eindje van huis, enzovoorts.

   Maar ik ga de moestuin in de voortuin van het huis voortzetten, daar zal het meer geïntegreerd worden en dan komt permacultuur ook van pas!

   Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 5. Hoi,
  Er zijn collectieve tuinprojecten waar liefhebbers werken en andere liefhebbers kopen en bijvoorbeeld zaden leveren of incidenteel helpen

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails