dinsdag 6 december 2011

Spannende meterstanden!

Het is weer tijd om de meterstanden door te geven en deze keer is het voor het eerst dat de standen inclusief de zonnepanelen zijn!

Spannend!

En ja, het is gebeurd, de meter is ACHTERUIT gedraaid en ik heb dus een lagere stand dan vorig jaar:

2011:
boven: 88.310
onder: 00.029

2010:
boven: 88.874
onder: 99.702

Eerst online doorgegeven aan de netbeheerder. Voor de zekerheid ook een telefoontje gepleegd. De dame aan de lijn verzekerde me dat alles goed zou komen. Ze zou een aantekening maken en ik hoefde me nergens zorgen om te maken.

Laten we het hopen!

Mijn energieleverancier Greenchoice weet hier ook goed mee om te gaan, alle zonnepanelengebruikers zijn lovend, dus daar heb ik wel vertrouwen in.

Totdat ik na ingave van de meterstanden eens ging kijken bij mijn online verbruikgegevens. Kijken jullie even mee?


Pardon?
Mijn verbruik is gestegen met 5.462%! Aaaargh!

Een eindje verderop staat een suggestie voor een nieuw maandbedrag:


Van 24 naar 1033 euro per maand! Wow! Stop! Halt!

Toch maar eens wat telefoontjes plegen. Het zal wel meevallen, maar ik wil het even zeker weten.

Wordt vervolgd...

8 opmerkingen:

  1. woeps! Dat gebeurt best vaak dit soort dingen... Ze denken dan dat de meter is doorgelopen ipv achteruitgelopen... Heeeel vervelend. Ik zou zo snel mogelijk een teruglevermeter laten plaatsen... Kost je wel even wat, maar dan ben je ook gelijk van alle ellende af!! En gezien aan jouw verbruik, heb je hem zo terugverdient :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heel leuk, zo'n meter die achteruit gaat i.p.v. vooruit. Helaas zijn zonnepanelen voor mij geen optie.
    Het is wel schrikken van het maandbedrag. Het zal wel goed komen, maar je moet er wel weer achteraan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees je blog al een tijdje met veel plezier. Nu maar eens een reactie.
    Wij zouden graag zonnepanelen nemen, maar vanwege hogere gebouwen/bomen en geen daken gericht op het zuiden denk ik dat het voor ons onvoldoende rendement zal hebben. Helaas. Ben wel benieuwd naar het vervolg. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hoop,dat het geen Kafka wordt. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hebben jullie een gescheiden tarief: dus dag en nacht ?
    In dit geval zal je het dagtarief wel nog moeten betalen zelfs al heb je voor 's nachts een teruglopende meter (of omgekeerd : ik weet niet of dag/nacht boven/onder is).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Daantje: zo'n teruglevermeter kan handig zijn, maar ik ben er geen voorstander van, omdat het te veel macht geeft aan de energie/netwerkbedrijven. Maar daar schrijf ik nog wel eens een stuk over.

    @opdebank: tja, soms kan je nog zo graag panelen willen, als de omstandigheden het niet toelaten, houdt alles op. Misschien is medeeigenaar van een windmolen iets? dat zijn ook leuke constructies. Hm, ik heb weer een onderwerp om over te schrijven! :-)

    @Anoniem:
    We hebben wel een meter met dag/nacht teller, maar we betalen 1 tarief, omdat we toch overdag de meeste energie verbruiken. Dus alles wordt bij elkaar opgeteld. Overdag loopt de meter terug (dan schijnt de zon), de teller voor de avond loopt ook wel terug, maar inderdaad niet zo snel, omdat 's nachts de zon iet schijnt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zit een beetje te kijken naar ervaringen met zonnepanelen op internet en ik vroeg me af hoe het zit met de teruglevermeter. Moet je met zo'n meter ook transportkosten betalen aan de netbeheerder? Laten ze je eerst lekker transportkosten betalen over de geleverde stroom en daarna trekken ze die transportkosten nog eens af van de door jou geleverde stroom? Ik zie het helemaal voor me of is het allemaal niet zo er gesteld met die energiemaatschappijen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Volgens de wet moet zowel de netbeheerder als de energieleverancier de geleverde stroom salderen, inclusief belasting en transportkosten.

    Een ferrarismeter (met een draaiwieltje) doet de saldering automatisch. De teller draait gewoon terug, dus je verbruik wordt minder of negatief zelfs.

    Een teruglevermeter houdt 2 dingen apart bij. Wat je verbruikt en wat je levert. Die twee standen moeten dus gesaldeerd worden, verplicht tot 3000 kwh of nu zelf 5000 kwh.

    Het grote nadeel van zo'n meter is, dat je afhankelijk bent van de netbeheerder voor het salderen en verrekenen.

    Als de maatschappij het in hun kop krijgt om ineens een lagere terugleververgoeding te geven, dan heb je totaal geen controle hierover. Je bent volledig aan hen overgeleverd, aan allerlei ingewikkelde berekeningen en regelingen die ze kunnen bedenken. Zo'n meter is vooral gunstig voor de netbeheerder, niet voor ons!

    De ferrarismeter heeft dat probleem niet, die heeft vooral alle voordelen voor ons. En aangezien je zo'n slimme meter mag weigeren, zou ik dat vooral ook doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails