vrijdag 30 september 2011

Wel of geen vaatwasser?

Er zijn veel reacties binnengekomen op het vorige bericht, over de vraag wat nou milieuvriendelijker is, de afwas met de hand of de vaatwasser. Iedereen bedankt!

Later zal ik de reacties samenvatten in een volgend bericht, want er zitten best bruikbare tips tussen die ook voor andere mensen interessant zijn.

Ondertussen ben ik een beetje aan het meten geslagen en heb ik het volgende verzameld over het verbruik van water en energie van onze handafwas.

Waterverbruik
Gemiddeld gebruiken we zo'n 6,5 liter water voor een afwas, inclusief af en toe afspoelen.
Een zuinige vaatwasser gebruikt ook gemiddeld 6,5 liter.

We wassen bijna elke dag af, en in het weekend 's middags wel eens een tussenafwasje. Dan reken ik nog niet het water mee, waarmee we het aanrecht afdoen en de wasbak nog eens naspoelen.

In dit geval is het voordeel voor: 'de vaatwasser'.

Energieverbruik
Volgens de specificaties van de gekozen vaatwasser, verbruikt deze gemiddeld 0,92 kWh bij een afwasbeurt.

Onze eigen close-in boiler verbruikt 0,3 kWh per keer dat hij het water opwarmt, van helemaal koud naar heet. Als ik voor het gemak uitga van 2 keer afwassen per dag, kom ik nog op 0,6 kWh. In de praktijk zal het minder zijn, omdat het water nog warm zal zijn van de vorige keer en dus is er minder energie nodig om het op te warmen. Gemiddeld zal het op zo'n 0,5 kWh per keer zijn.

Ik ga er van uit dat we dagelijks een afwas in de vaatwasser zetten. Stel dat het lukt om de vaat op te sparen en om de dag af te wassen, dan ontlopen de handafwas en vaatwasser elkaar amper.

Maar uiteindelijk denk ik dat het energieverbruik het gunstigst is bij 'de handafwas'.

Verborgen energieverbruik
Heel vaak wordt er gesproken over het directe energieverbruik, maar je hebt ook nog verborgen energieverbruik. Hoeveel energie kost het om het apparaat te maken, te vervoeren, af te voeren, recyclen en te onderhouden?

De vaatwasser is een groot en zwaar pakket van 51 kilo aan kunststof, metaal en mechanische onderdelen. Het neemt de nodige ruimte in in een vrachtwagen, waarmee deze wordt vervoerd. Flink verpakt met plastic, karton en andere middelen om hem te beschermen.

Eenmaal thuis zal hij hopelijk pas aan het eind van de levensduur gebreken vertonen, waar misschien een monteur voor langs moet komen. Die komt niet te voet, maar met de auto, inclusief eventuele reserve onderdelen. En met wat pech herhaalt zich dat meerdere keren.

En ook het afvoeren gebeurt weer met auto/vrachtwagen, plus allerlei mensen die hem uit elkaar halen, en onderdelen hergebruiken. Dat is dan weer een pluspunt, maar het is wel duidelijk, dat er veel verborgen energiekosten in het apparaat zitten!

De afwasteil is 1 plastic geheel, weegt een halve kilo en is zeer efficient te vervoeren, door er meerdere in elkaar te steken. De levensduur is heel lang, langer dan een afwasmachine.

Daarnaast hebben we af en toe een afwasborstel nodig, die gedurende het jaar verschillende keren vervangen wordt door een nieuw exemplaar. Maar ook hier is wel duidelijk:

Verborgen energieverbruik is het minst bij 'de handafwas'.

Afwasmiddel
Het schijnt, wanneer je gewoon afwasmiddel in de vaatwasser doet, dat je keuken binnen de korste keren helemaal vol met schuim staat! We zijn dus gebonden aan de vaatwastabletten.

Hoe lang we met een fles afwasmiddel doen, weet ik helaas niet. Dat heb ik niet bijgehouden. Best wel lang.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk met vaaswastabletten. All in one, of met apart gebruik van glansspoelmiddel en zout. Allerlei producten, met bijbehorende verpakkingen. Vaatwastabletten die per stuk zijn voorverpakt, lijken me minder vriendelijk voor het milieu, dan recyclebare flessen afwasmiddel.

Daarnaast schijnen vaatwassertabletten agressievere stoffen te bevatten, omdat je zie niet met de handen hoeft aan te raken.

Nergens op gebaseerd, maar toch denk ik dat hier het voordeel ligt bij 'de handafwas'.

Tijd
Het laatste categorie valt niet echt onder de noemen 'milieuvriendelijk.' Maar hij is wel belangrijk bij onze beslissing om wel of geen vaatwasser te kopen. Wat besparen we aan tijd?

Aangezien er altijd iemand bezig is om de kleine naar bed te brengen, is er steeds 1 persoon die de afwas doet. Gemiddeld doen we er zo'n 40 minuten over, voordat alles klaar is en opgeruimd.

Stel dat je met de vaatwasser toch ook een minuut of 10 bezig bent (wilde gok), houden we 30 minuten per keer over. Maal 6 keer per week afwassen, is minimaal 180 minuten extra vrije tijd per week.

Dat is toch lekker! Allemaal tijd die we kunnen besteden aan hobby's, de weblog of elkaar! Een heel belangrijke factor.

Beste tijdsbesparing door: 'de vaatwasser'.

Samenvatting

Minste waterverbruik: vaatwasser
Minste energieverbruik: handafwas
Minste verborgen energieverbruik: handafwas
Minste afwasmiddel: handafwas
Minste tijd: vaatwasser

Let wel, dit is echt specifiek voor onze situatie. Anderen zullen misschien meer water verbruiken of minder energie of minder vaak of juist meer afwassen.

De conclusie?
Die komt de volgende keer!

4 opmerkingen:

  1. Het energieverbruik van een vaatwasser komt al een stuk meer in de buurt van de handwas als je een hotfill vaatwasser neemt (of een 'gewone' vaatwasser aansluit op warm water).

    Er zijn vaatwasblokjes met folie dat volledig oplosbaar is, dus dan kun je voor de verpakking alleen het karton rekenen. Dan wint op dat moment waarschijnlijk de vaatwasser.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben alleen en heb ook een vaatwasser. Die gebruik ik niet dagelijks, want ik doe hem alleen aan als hij vol is. Het gemak van een vaatwasser is voor mij de reden van het gebruik ervan. Altijd een schoon aanrecht, niet moeten afwassen, waar ik een grote hekel aan heb.
    Nee, geef mij maar een vaatwasser, het is al een oudje, dus de energiekosten zullen wel hoger zijn, maar ik ben blij dat ik hem heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voorwaarde 1 toen we gingen verhuizen: er moet plaats zijn voor een vaatwasser. En, oh vreugde, er stond er al één in. Een oudje, helaas, de nieuwere zijn veel zuiniger. Ik gebruik hem maximaal 1x per dag. We nemen namelijk niet de hele dag nieuwe kopjes en bekers, maar beginnen 's morgens met een mok/beker die we in principe de hele dag gebruiken. En het ontbijtbordje doet vaak ook dienst als lunchbordje.
    Pas als ik aan het bakken sla red ik het soms niet met 1 draai op een dag. Al die beslagkommen :)
    Ik denk dat de vaatwasser 5x per week draait.

    Heb je niet zo'n vuile vaat kun je het afwasblokje doormidden snijden en een halfje gebruiken. Scheelt weer.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails