vrijdag 1 juni 2012

Teeltschema van de moestuin

Zo, net even een tijd achter de computer gezeten en een heel schema gemaakt voor de moestuin.

Op deze manier kan ik een beetje bijhouden hoe lang alles groeit en bloeit, schrijf ik op wat er allemaal is gedaan en wat er nog moet worden gedaan.

Sommigen doen het op gevoel, maar aangezien ik een lijstjesfreak ben en graag dingen in Excel maak, kan ik me lekker uitleven!

Eerst alle soorten groenten onderverdeeld per familie.


Elke familie krijgt een eigen kleur. En die vakjes kan ik dan weer gebruiken bij het indelen van de bakken en perkjes.

Heel handig, want op deze manier zorg ik er voor dat er bijna geeneen dezelfde kleur bij elkaar staat. Zo ben je er van verzekerd dat alles flink door elkaar staat, en zo elkaar ook niet aansteken, omdat ze dezelfde ziekten hebben. Dat kan gebeuren wanneer je veel van dezelfde soort bij elkaar zit.

Wanneer het allemaal dezelfde familie betreft, dan zijn die vaak allemaal vatbaar voor bepaalde ziekten. Daarom is het goed om te varieren, en later kan ik ook makkelijker wisselteelt toepassen. 


Tenslotte ook een lijstje bijgehouden, wanneer ik iets heb geplant, gezaaid. Wanneer het in bloei staat en later ook wanneer er geoogst is. Zo weet ik volgende jaar precies hoe lang een groente ongeveer erover doet totdat het geoogst is. Daarna kan ik dan een andere groente plannen op dezelfde plek.

Aangezien ik dan ook weet hoe lang die groente dan weer duurt tot de oogst, kan ik zo de grond optimaal benutten voor een zo lang mogelijke periode.


Maar het is wel een gigantisch gepuzzel!
Ben er gaar van!

Maar goed, we zullen zien of dit een handige methode is. De tijd zal het uitwijzen!

8 opmerkingen:

 1. Dat ziet er heel goed uit! Zelf ben ik dit jaar aan het experimenteren en wil voor volgend jaar een serieus plan om te proberen zoveel mogelijk opbrengst te realiseren in mijn tuintje dus ik ben zeer benieuwd naar jouw bevindingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, ik ben onder de indruk!
  Ik heb 1 vierkante-meter-bak en hou het dit jaar ook bij in een schriftje, want de planten staan zo dicht op elkaar dat ziektes en ongedierte zo zijn overgebracht. Ook hou ik me voor het eerst aan een wisselteelt-schema.
  Vorig jaar had ik namelijk niks geen oogst, en dit jaar gaat het al helemaal boven verwachting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amai! excel-schema's en kleurtjes, daar smul ik van! voorlopig is mijn ruimte veel te beperkt om er een hele excel-tabel voor te maken, maar ooit... mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goh..ik heb ook 3 tomatenplantjes en flink wat kruiden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze lijstjes freak wordt hier helemaal warm van!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig! Wij waren óók zo aan het pielen met wisselen van soort, wat goed is na elkaar en dan dit alles in n Excel sheet (mn vriend verklaarde me voor gek en uitzonderlijk....). Niet dus! Want ik heb in jou mn o"meerdere" gevonden! Ik ga je blog in de gaten houden! Groeten uit Bussum (moestuin van 150m2)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er mooi uit. Zou je deze excel niet willen delen met anderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helaas heb ik de Excelsheet niet meer. Het was veel te omslachtig. Ik kon de tijd beter gebruiken om in de tuin te werken dan om administratie bij te houden.

  Ik zoek dus nog een andere methode... helaas.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails