vrijdag 4 februari 2011

Echt heeele kleine dingen

Als klein mannetje had ik een microscoop.

Een geweldig apparaat vond ik dat, alles kwam onder de lens. Van zand tot dode muggen, van spuug tot stof. Ik vond het geweldig. Met veel plezier tuurde ik door de lens.

In die piepkleine dingen lagen hele werelden verborgen. Insecten werden buitenaardse wezens en in water zwommen (in mijn gedachten) gevaarlijke bacteriƫn en virussen.

Nu nog, als volwassene, vind ik het mooi om kleine details te bekijken. Niet door de microscoop, die is al heel lang geleden verdwenen, maar wel via macrofoto's. Maar die mircoscoop, die blijft altijd fascineren.

Zoiets vanzelfsprekends als zand of suiker wordt in gigantische proporties uitvergroot. Zo groot, dat het een eigen wereld wordt, een verstopte wereld binnen onze eigen wereld. Met mooie landschappen en eigen inwoners. En hoe meer je de diepte in gaat, hoe wonderbaarlijker het wordt. En uiteindelijk lijkt het net alsof je een ontdekkingsreiziger bent, in een onbekend universum.

'Fascinating.' Zou mr. Spock hebben gezegd.

Dus toen ik laatst een mooie reeks van foto's zag, genomen door de lens van een flinke microscoop, heb ik weer zitten genieten van de beelden. En aangezien het toch ook over 'kleine dingen' gaat, hebben ze een mooi plekje op de weblog verdiend.

Eerst wilde ik er nog bij zetten, wat het allemaal voorstelt. Maar het lijkt me nu leuker om jullie te laten raden wat het kan zijn. En dan komen later de oplossingen! Altijd leuk.

Hm, misschien moet ik maar eens een prijsvraagje gaan verzinnen. Of een give-away actie, die kom ik de laatste tijd steeds vaker tegen op de andere weblogs.

Maar goed, zie hier, de foto's! Laat maar in de reacties achter wat het kan zijn. Ik ben benieuwd.
Update:
Ondertussen zijn de antwoorden bekend, die kan je in het volgende bericht lezen.

5 opmerkingen:

 1. Ik heb zo'n verwondering gekend,toen ik rond mijn 13-de voor het eerst leerde over moleculen en atomen. IK kon naar mijn hand kijken of de tafel in het besef,dat heel klein dat alles draaide en ruimte was.En wat die plaatjes zijn,geen idee. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je met je muis op de plaatjes staat, zie ik bij mij onderin de browser wat het is, dus zou er maar geen prijsvraag aan hangen....
  Maar wel heel gaaf om zo te zien!

  Groetjes Mariandel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het mooie foto's, maar heb geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails