dinsdag 11 januari 2011

Recept: Een boordevolle APPELtaart

Dit weekend is het feest geweest in ons huis. Een mooie reden om lekker taart te eten!

Mijn persoonlijke favoriet is de appeltaart, met de nadruk op APPEL. Gewoonlijk gaat er een kilo appels in een taart, maar in deze taart wordt er twee kilo in gepropt. Gewoon, omdat het lekker is!

Appeltaart

Ingrediƫnten:

Het deeg:
440 gram bloem
2tl bakpoeder
100 gr suiker
1 pakje vanillesuiker
zout
1/2 eierdooier
1 eiwit
1 el melk
150 gr zachte boter

De vulling:
50 gr rozijnen
2 kg appels
1 el water
80 gram boter
100 gram suiker
1/2 tl kaneel

springvorm van 28 cm doorsnede


Werkwijze:

Het deeg en de taartbodem
  1. Meng de bloem met de twee theelepels bakpoeder en doe het in een kom door een zeef.
  2. Voeg 100 gram suiker , het pakje vanillesuiker en het zout toe.
  3. (Je kan in plaats hiervan natuurlijk ook een kant en klaar pak bakmix gebruiken.)
  4. Voeg ook de eierdooier, de melk en de boter toe.
  5. Meng alles door elkaar en kneed er een glad deeg van.
  6. Verdeel de deegbal in 3 gelijke delen.
  7. Rol 1 deel uit over de bodem van de springvorm en prik er met de vork een paar gaatjes in.
  8. Zet de bodem in een voorverwarmde oven (200 graden) voor 15/20 minuten.
De appelvulling
  1. Schil de appels en snij deze in kleine stukjes.
  2. Doe ze in de pan en voeg de rozijnen, 1 eetlepel water, 30 gram boter, 50 gram suiker en 1/2 theelepel kaneel toe.
  3. Al roerend laat je de boel even koken, tot het geheel wat smeuiger is geworden.
  4. Roer 50 gram suiker erdoor en laat alles afkoelen.
  5. (Je kan eventueel smaak toevoegen met citroensap of rum-aroma) 
De taart
  1. Maak van het andere 1/3 deel een rol.
  2. Druk deze als rand op de voorgebakken bodem.
  3. Druk zo op de rand en bodem dat een 3 centimeter hoge rand ontstaat.
  4. Verdeel de vulling over de bodem.
  5. Rol het laatste deel deeg uit tot een lap gelijk aan de grootte van de springvorm.
  6. Leg het deegdeksel erop.
  7. Druk de randen aan, zodat alles aansluit.
  8. Meng de halve eierdooier met 1 eetlepel melk.
  9. Bestrijk hiermee het deegdeksel
  10. Bak de taart op een rooster in de voorverwarmde oven op 220 graden voor 20/30 minuten.

Smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Zoiets maak ik ook,maar dan zonder deksel. het deeg is net zo lekker als het appelgedeelte. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die is inderdaad goed gevuld zeg. Dat vult ook de maag goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails