zaterdag 30 oktober 2010

Is het de presentatie, ons brein of gewoon lekker?

(Ook dit berichtje is nog geautomatiseerd. We zijn nog aan het uitrusten van de reis!)

We eten zo veel mogelijk biologisch. En het liefst ook nog uit eigen tuin, verser kan gewoon niet!

En weet je, het is net alsof het eten veel lekkerder smaakt dan het reguliere eten uit de supermarkt. Meer smaak, alsof je het ontbreken van de insecticide letterlijk proeft! De volle aardse smaak, de vele uren zon die het heeft gehad. Heerlijk.

Maar smaakt het nu echt zo veel lekkerder?
Of is het psychisch?

Want misschien vinden we het veel lekkerder smaken, omdat we zelf denken dat het veel lekkerder zou moeten smaken!

Misschien houden we ons voor de gek, onbewust. We hebben het idee dat biologisch veel beter is, en dus automatisch vinden we het ook lekkerder smaken. We overtuigen onszelf, op dezelfde manier waarop iemand onder hypnose met veel smaak een citroen zit op te eten, alsof het een appeltje is.

Of smaakt het echt lekkerder?

Of neem een restaurant. Kwalitatief hoogwaardig voedsel, met zorg bereid. Prachtige presentatie, het voelt erg speciaal wanneer je een mooi gerecht aan het verorberen bent. Samen met een heerlijk glas speciale wijn. Hmmmmm. Heerlijk.

Zoveel lekkerder dan thuis, toch?

Is dat echt? Of is het, op zijn goed Nederlands, de 'entourage'?

Want als ik eerlijk ben, als we thuis het eten ook wat specialer opmaken, in plaats van zomaar op het bord te kwakken, dan lijkt het meer smaak te hebben! terwijl het niet lekkerder is gemaakt dan anders.

Zou het echt lekkerder zijn? Of speelt de presentatie van het eten ook een rol? En speelt vooral onze hersenen een spelletje met ons?

Het volgende filmpje, van Pen en Teller laat het op een prachtige manier zien!

woensdag 27 oktober 2010

Oog voor detail

Zo, de reis naar China zit er weer op. Als alles goed is gegaan, dan zijn we nu weer thuis met onze kersverse dochter.

Alleen is het nu, op dit moment wanneer ik dit berichtje schrijf, nog 30 september. Toch leuk, dat je dingen kan plannen in Blogger. Zo worden er toch nog berichten geplaatst, terwijl we ondertussen op ons luie gat kunnen ziiten.

Of we rennen continue achter onze kleine aan. Wie weet!

Maar goed, om onszelf nog wat rust te gunnen, een vooraf gefabriceerd, geautomatiseerd berichtje, net zoals de afgelopen recepten.

Deze keer over fotografie, en over een fotograaf, die echt een weergaloos talent heeft, om juist de 'kleine dingen' te zien.

Wat een oog voor detail! Niet te geloven. En wat een geduld ook, wanneer je moet wachten op dat ene juiste moment voor de foto. Ik zou willen dat ik maar 1% van zijn talent zou hebben, dan zou ik al hele mooie foto's maken!

Wie weet hebben we wel mooie foto's gemaakt in China, die zullen vast wel op de weblog verschijnen.

Maar nu dus de foto's van Matt Stuart.

De foto's spreken voor zich. Vol humor ook. Ik vind ze prachtig. Kijk op zijn website www.mattstuart.com voor meer foto's.







maandag 25 oktober 2010

Recept: Roerbak van garnalen en zeekraal

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit alweer de laatste!

Ik vind zeekraal een hele lekkere groente. Het is wel duur, maar ik hou van de zilte smaak en knapperige bite. En het past prima in de Oosterse keuken.

Een makkelijk en smaakvol gerecht.

Roerbak van garnalen en zeekraal

Ingrediënten:

200 gram grote garnalen
150 gram zeekraal

1 eetlepel arachide olie
1 theelepel Shaoxing rijstwijn
1 theelepel lichte sojasaus

eventueel nog zout

Alternatieven:
Omdat de Albert Heijn geen mooie garnalen had, heb ik cocktail garnalen gebruikt. Het harde stukje van de staart eraf gehaald en zo hoef je geen grote garnalen te pellen. Lekker makkelijk.



Werkwijze:
  1. Kook de zeekraal zo'n 3 minuten en giet ze af.
  2. Roerbak de garnalen in een wok en doe er na een tijdje de rijstwijn bij.
  3. Voeg de zeekraal toe en roerbak het nog een minuutje.
  4. Breng het gerecht op smaak met sojasaus.
  5. Je kan eventueel ook nog wat zout toevoegen, maar aangezien de zeekraal al zout is, plus de sojasaus, kan het al zout genoeg zijn.
  6. Direct opdienen in een mooi schaaltje.
Smakelijk!



donderdag 21 oktober 2010

Recept: Noedelsalade met kip

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer vijf in de reeks.

Een lekkere salade, die je zowel warm als koud kan eten. Zelf vind ik hem koud het lekkerst. En om het gezond te maken, wel een warme satesaus erbij!

Noedelsalade met kip

Ingrediënten:

250 gram gare en dunne noedels
sesamolie
1 eetlepel lichte sojasaus
2 kipfilets
handvol ongezouten cashewnoten

1 eetlepel arachide olie
2 fijngehakte sjalotjes
3 eetlepels grove pindakaas
1 rode chilipeper fijngehakt
6 eetlepels groentebouillon
water

1 chilipeper fijngehakt
halve komkommer
handjevol tauge
handjevol fijngesneden koriander
1 bosui

Alternatieven:

Als de chilipepers te heet zijn, vervang ik ze met frisse paprika.



Werkwijze:
  1. Noedels vermengen met sesamolie en sojasaus en opzij zetten voor later.
  2. Kipfilet in ongeveer 10 minuten gaar koken en daarna in reepjes uit elkaar rafelen.
  3. De komkommer overlangs doorsnijden en de zaadlijsten eruit halen. Daarna in hele dunne plakjes snijden.
  4. De cashewnoten roosteren in een pan en daarna in kleine stukjes breken of stampen met een deegroller of iets anders wat zwaar is en hard is.
  5. De pindasaus maak je door arachide olie warm te maken in een pannetje of wok.
  6. Smoor de uitjes in de olie en voeg daarna de pindakaas en chilipeper toe. Een minuutje roeren.
  7. Bouillon en wat water toevoegen en laten koken tot een smeuiige saus. Verdunnen kan door water toe te voegen.
  8. De noedels in een schaal doen, alle ingredienten erop doen en garneren met de cashewnoten.
  9. Serveer de warme pindasaus erbij

Smakelijk!




Je kan zien dat de avonden donker worden, de foto's zien er wazig uit omdat ik te weinig licht heb voor een scherpe foto. Hm. Toch eens gaan kijken voor een goeie flitser. Misschien dat ik er wel eentje in China zie!

zondag 17 oktober 2010

recept: Soep met wonton

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer vier in de reeks.

Eens in de zoveel tijd is het bij ons soeptijd. Lekker makkelijk om te maken en vaak een lichte maaltijd. Deze soep is ook erg lekker, maar wel omslachtig om te maken. Dat komt vooral door de wontons.

Wonton soep

Ingrediënten:

10 wontonvelletjes
1 losgeklopt ei
2 bosuitjes in ringetjes
koriander

Vulling:
250 gram gehakt
100 gram garnalen
1 fijngesneden bosui
geraspte verse gember
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
1 theelepel sesamolie
2 theelepels maizena
zout en peper

Soep:
0,25 liter groentebouillon
halve gesnipperde Chinese kool
4 paddestoelen
noedels
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel rijstazijn (of appelazijn)
1 theelepel sesamolie

Alternatieven:

Wonton velletjes zijn verkrijgbaar in de toko. Ikzelf had niet de goede, ze waren voor dimsum nodig, maar het werkte toch redelijk.
We hadden geen vers gehakt, maar wel vegetarisch gehakt. Om de vulling te maken heb ik alles in de blender gedaan, zodat het een goede bruikbare massa werd.
Voor de garnalen heb ik cocktailgarnalen gebruikt. Maar het liefst natuurlijk van die grote tijgergarnalen. Dat is 'echter'!



Werkwijze:
  1. Meng het gehakt, de garnalen, 1 bosui, de gemberwortel en 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn, 1 theelepel sesamolie en de maizena door elkaar. Eventueel goed mengen in een blender.
  2. Bestrijk de wontonvelletjes aan de binnenkant met losgeklopt ei. Zodat ze goed plakken.
  3. Doe een beetje vulling op een velletje en maak er een balletje van. Je kan ze aandrukken in de holte van je vuist. Zo krijgen ze automatisch ook een mooie vorm.
  4. Je kan de wontons in de soep koken, maar ik heb ze zelf eerst gestoomd in een bamboe stoommandje. Omdat het nogal fragiele balletjes waren. Zo kon ik ze later alsnog toevoegen.
  5. Kook alle ingredienten voor de soep in een pan. Kook de wontons zo'n 5 minuten mee met de soep.
  6. Opscheppen en garneren met bosui en koriander.
Smakelijk!


woensdag 13 oktober 2010

Recept: MaPo tofu

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer drie in de reeks.

Vernoemd naar een rondtrekkend oud vrouwtje uit Chengdu en omstreken, die een heerlijk gerecht met tofu maakte. Het schijnt dat ze een nogal pokdalige huid had, en zo kreeg het recept de nogal aparte naam: 'Tofu van de vrouw met pokdalige huid.'

Laat je niet afschrikken door de naam, het gerecht is echt heerlijk!!

MaPo Tofu

Ingrediënten:

400 gram tahu in blokjes van 2,5 centimeter
300 gram gehakt
2 bosuien in ringetjes

2 teentjes knoflook, gekneusd en gehakt
1 eetlepel geraspte gemberwortel
1 rode chilipeper in kleine ringetjes

2 theelepels peperkorrels
2 eetlepels arachide olie
2 eetlepels chilibonen saus
2 dl runderbouillon
1 theelepel lichte sojasaus
zout en peper

1 theelepel sesamolie
1 eetlepel lcihte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
maizena

Alternatieven:

Er zit veel peper in, je kan natuurlijk toevoegen naar eigen smaak. Ik had in plaats van rode chilipeper een gele paprika gebruikt.
Bij gebrek aan peperkorrels kan je natuurlijk gewoon peper gebruiken.
En omdat ik te weinig bosui had, heb ik als garnering verse bieslook gebruikt, smaakt ook prima.
In plaats van arachideolie is zonnebloemolie ook goed.



Werkwijze:
  1. Roer de sesamolie, de eetlepel sojasaus en Shaoxing rijstwijn door het gehakt en laat het 10 minuten marineren.
  2. Roerbak het gehakt op hoog vuur in een wok. Zet het daarna in een kom opzij.
  3. Rooster de peperkorrels in een pannetje tot ze geuren en maak ze daarna fijn met een stamper. Ik druk ze zelf kapot met een lepel. Werkt ook prima.
  4. Verhit de arachide olie in de wok en roerbak de helft van de pepers in de olie.
  5. Voeg knoflook, gember, chilipeper en chilibonensaus toe.
  6. Voeg het gehakt en tofu toe en daarna voorzichtig 2 minuten roerbakken. Probeer de tofu heel te houden.
  7. Bouillon in de wok gieten en aan de kook brengen.
  8. Voeg sojasaus, zout en peper toe en bind alles met de maizena.
  9. Roer bosui erdoor en bestrooi met de rest van de peperkorrels.
Smakelijk!



zaterdag 9 oktober 2010

Recept: Paddestoelen met groenten

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer twee in de reeks.

Lekker makkelijk te maken, de ingredienten hebben we altijd wel in huis en het is echt razendsnel klaar!

Groenten met paddestoelen

Ingrediënten:

paddestoelen
In dit recept zijn het kastagnechampignons.
Maar shiitake, portobellos kunnen ook, maakt niet uit.
1 prei
1 rode paprika

1 teentje knoflook
verse gemberwortel

1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
1 eetlepel oestersaus

peper
maizena
water

Alternatieven:
Je kan net zoveel groenten toevoegen als je wilt. Reepjes van wortels, Chinese kool, ander kleurtje paprika, zo lijkt het gerecht steeds weer anders.

Heb je geen verse gemberwortel, dan is gember poeder ook goed.



Werkwijze:

  1. Rasp de gember fijn en hak de knoflook ook fijn.
  2. Snij de champignons in dikke plakjes.
  3. Snij de prei in stukken van 5 centimeter en daarna in dikke repen. Wel natuurlijk eerst goed afspoelen, zodat er geen zand in zit.
  4. Snij ook de paprika in repen.
  5. Verhit olie in een wok en roerbak de gember en knoflook geurig.
  6. Gooi alle groenten in de wok en op hoog vuur roerbakken.
  7. Daarna de paddestoelen met de rijstwijn toevoegen. Ongeveer 1 minuut roerbakken.
  8. Daarna de sojasaus, oestersaus, wat peper, beetje sesamolie erdoor roeren. En een klein beetje water om de groenten lekker te laten stomen in de saus.
  9. De saus binden met een papje van maizena en water. Even laten pruttelen zodat de saus dik wordt en daarna direct opdienen.

Smakelijk!



dinsdag 5 oktober 2010

Recept: Pittige aubergine

Dit is het eerste bericht van een kleine reeks recepten met een Chinees tintje, die geplaatst worden tijdens ons verblijf in China. Zo gebeurt er toch nog iets op de weblog en hebben de vaste lezers iets om te blijven lezen!

Dit is mijn lievelingsrecept met aubergine. Vaak vind ik het een moeilijke groente om iets leuks mee te doen, daarom ben ik blij met dit gerecht!

Pittige aubergine

Ingrediënten:

500 gram aubergine
1 lenteuitje
2 teentjes knoflook

3 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel chili bonen pasta
zout

Alternatieven:
Natuurlijk is het het lekkerst wanneer je de echte Chinese ingredienten gebruikt, maar anders heb je de volgende alternatieven:

In plaats van rijstwijn kan je sherry gebruiken.
Gewone milde (appel)azijn in plaats van rijstazijn
In plaats van Chili bonen paste, gewoon chili saus uit een potje of chilipoeder mengen met wat olie.



Werkwijze:

  1. Schil de aubergines en snij de vrucht in de lengte in repen van zo'n 2 centimeter dik en 5 centimeter lang. Of welke lengte je zelf het fijnst vind, zo precies komt dat niet. Laat de reepjes een uur zweten in een kom met wat zout erover gestrooid. Schenk daarna het virjgekomen vocht uit de kom.

    (Dat zweten kan je ook overslaan als je haast hebt, het blijft net zo lekker!)
  2. Leg de reepjes daarna in een stoommandje en en stoom zo'n 20 minuten.
  3. Snipper het lenteuitje en de knoflook heel fijn.
  4. Meng de lenteui en knoflook met de sojasaus, rijstwijn, sesamolie, rijstazijn, suiker en chilibonen pasta in een kommetje.
  5. Wanneer de aubergine klaar is, meng je deze door de saus.

Smakelijk!



zaterdag 2 oktober 2010

Persoonlijke verticuteerder

We kijken de laatste tijd met verbazing naar het gras in onze voortuin.

Het is een ravage!

En dan bedoel ik niet de vele herfstbladeren die op het gras liggen, maar al het mos dat uit het gras is verwijderd! Ongeveer een derde van ons gras is vakkundig geverticuteerd, alleen ligt het mos nog boven op het gras en is het niet netjes opgeruimd.

Onze buren zijn heel aardig, maar we denken niet dat zij zo vriendelijk zijn geweest om zomaar ons gras te gaan verticuteren. En is er steeds continue iemand in huis, dus dan hadden we het wel gemerkt!

Wie o wie is zo aardig om ons gazonnetje geheel vrijblijvend voor ons te verzorgen?

Op een dag werd het ons helemaal duidelijk, toen we uit het raam keken. Daar stond de weldoener! Druk bezig met verticuteren, het mos vloog letterlijk alle kanten op!


Bedankt lieve merel! We zijn benieuwd of je straks het hele grasveld hebt gedaan bij onze terugkomst. geniet van alle wormpjes en beestjes die je in het mos vindt. Bedankt!

vrijdag 1 oktober 2010

We zijn er nog - de laatste status

Zoals jullie wel hebben gemerkt, is het nu wat rustiger op de weblog.

Dat komt vooral omdat we nu druk bezig zijn met de voorbereidingen voor onze komende reis naar China. En daarnaast zijn er nog veel meer dingen gaande die het grootste deel van onze tijd opslokken.

Allerlei zaken die ik hier niet ga noemen, omdat ze niet de hele wereld aangaan, maar die toch niet zouden misstaan op deze weblog. Misschien de volgende keer, dat ik er algemeen over ga schrijven, dat zien we later wel.

Ik ga na terugkomst nog wel over onze zonnepanelen schrijven. Alles is rond, de boel is besteld, maar de levering is tijdelijk uitgesteld, omdat er een groot tekort is aan omvormers. En zonder die apparaten hebben we helemaal niets aan zonnepanelen op ons dak. Maar dat verhaal wordt zeker vervolgd!

De frequentie zal wel wat minder worden, er komt tenslotte een klein mensje in huis, dat ook de nodige tijd zal krijgen. Dus ben ik straks wat meer overgeleverd aan de loze uren in de avond.

Maar vreest niet! Ik ga niet stoppen! Ik heb deze weblog nu langer dan een jaar en ik ben een heel trouw mannetje wat dat betreft. Kijk maar naar onze andere weblog, die is al 5 jaar actief!

Ik heb wat voorbereidingen getroffen voor de komende weken. Jullie hoeven je niet te vervelen, er zal af en toe nog een bericht verschijnen op deze weblog. Een speciale reeks aan recepten met een Chinees tintje. Voor de liefhebbers die graag wat dingen uitproberen in de keuken.

En ondertussen kan je onze reis volgen op de andere weblog, waar we af en toe wat zullen schrijven.

Dus blijf regelmatig even terugkomen en wanneer we eenmaal weer terug zijn, pikken we de draad weer op!

Tot snel!