dinsdag 5 oktober 2010

Recept: Pittige aubergine

Dit is het eerste bericht van een kleine reeks recepten met een Chinees tintje, die geplaatst worden tijdens ons verblijf in China. Zo gebeurt er toch nog iets op de weblog en hebben de vaste lezers iets om te blijven lezen!

Dit is mijn lievelingsrecept met aubergine. Vaak vind ik het een moeilijke groente om iets leuks mee te doen, daarom ben ik blij met dit gerecht!

Pittige aubergine

Ingrediƫnten:

500 gram aubergine
1 lenteuitje
2 teentjes knoflook

3 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel chili bonen pasta
zout

Alternatieven:
Natuurlijk is het het lekkerst wanneer je de echte Chinese ingredienten gebruikt, maar anders heb je de volgende alternatieven:

In plaats van rijstwijn kan je sherry gebruiken.
Gewone milde (appel)azijn in plaats van rijstazijn
In plaats van Chili bonen paste, gewoon chili saus uit een potje of chilipoeder mengen met wat olie.



Werkwijze:

  1. Schil de aubergines en snij de vrucht in de lengte in repen van zo'n 2 centimeter dik en 5 centimeter lang. Of welke lengte je zelf het fijnst vind, zo precies komt dat niet. Laat de reepjes een uur zweten in een kom met wat zout erover gestrooid. Schenk daarna het virjgekomen vocht uit de kom.

    (Dat zweten kan je ook overslaan als je haast hebt, het blijft net zo lekker!)
  2. Leg de reepjes daarna in een stoommandje en en stoom zo'n 20 minuten.
  3. Snipper het lenteuitje en de knoflook heel fijn.
  4. Meng de lenteui en knoflook met de sojasaus, rijstwijn, sesamolie, rijstazijn, suiker en chilibonen pasta in een kommetje.
  5. Wanneer de aubergine klaar is, meng je deze door de saus.

Smakelijk!



1 opmerking:

  1. Mjammie! Dat ziet er wel heel erg aantrekkelijk uit hoor!

    Nu zijn het hier niet zulke liefhebbers van pittig, maar ik denk dat ik me er toch maar eens aan ga wagen.

    Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen