woensdag 13 oktober 2010

Recept: MaPo tofu

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer drie in de reeks.

Vernoemd naar een rondtrekkend oud vrouwtje uit Chengdu en omstreken, die een heerlijk gerecht met tofu maakte. Het schijnt dat ze een nogal pokdalige huid had, en zo kreeg het recept de nogal aparte naam: 'Tofu van de vrouw met pokdalige huid.'

Laat je niet afschrikken door de naam, het gerecht is echt heerlijk!!

MaPo Tofu

Ingrediƫnten:

400 gram tahu in blokjes van 2,5 centimeter
300 gram gehakt
2 bosuien in ringetjes

2 teentjes knoflook, gekneusd en gehakt
1 eetlepel geraspte gemberwortel
1 rode chilipeper in kleine ringetjes

2 theelepels peperkorrels
2 eetlepels arachide olie
2 eetlepels chilibonen saus
2 dl runderbouillon
1 theelepel lichte sojasaus
zout en peper

1 theelepel sesamolie
1 eetlepel lcihte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
maizena

Alternatieven:

Er zit veel peper in, je kan natuurlijk toevoegen naar eigen smaak. Ik had in plaats van rode chilipeper een gele paprika gebruikt.
Bij gebrek aan peperkorrels kan je natuurlijk gewoon peper gebruiken.
En omdat ik te weinig bosui had, heb ik als garnering verse bieslook gebruikt, smaakt ook prima.
In plaats van arachideolie is zonnebloemolie ook goed.



Werkwijze:
  1. Roer de sesamolie, de eetlepel sojasaus en Shaoxing rijstwijn door het gehakt en laat het 10 minuten marineren.
  2. Roerbak het gehakt op hoog vuur in een wok. Zet het daarna in een kom opzij.
  3. Rooster de peperkorrels in een pannetje tot ze geuren en maak ze daarna fijn met een stamper. Ik druk ze zelf kapot met een lepel. Werkt ook prima.
  4. Verhit de arachide olie in de wok en roerbak de helft van de pepers in de olie.
  5. Voeg knoflook, gember, chilipeper en chilibonensaus toe.
  6. Voeg het gehakt en tofu toe en daarna voorzichtig 2 minuten roerbakken. Probeer de tofu heel te houden.
  7. Bouillon in de wok gieten en aan de kook brengen.
  8. Voeg sojasaus, zout en peper toe en bind alles met de maizena.
  9. Roer bosui erdoor en bestrooi met de rest van de peperkorrels.
Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten