zondag 17 oktober 2010

recept: Soep met wonton

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer vier in de reeks.

Eens in de zoveel tijd is het bij ons soeptijd. Lekker makkelijk om te maken en vaak een lichte maaltijd. Deze soep is ook erg lekker, maar wel omslachtig om te maken. Dat komt vooral door de wontons.

Wonton soep

Ingrediƫnten:

10 wontonvelletjes
1 losgeklopt ei
2 bosuitjes in ringetjes
koriander

Vulling:
250 gram gehakt
100 gram garnalen
1 fijngesneden bosui
geraspte verse gember
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
1 theelepel sesamolie
2 theelepels maizena
zout en peper

Soep:
0,25 liter groentebouillon
halve gesnipperde Chinese kool
4 paddestoelen
noedels
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel rijstazijn (of appelazijn)
1 theelepel sesamolie

Alternatieven:

Wonton velletjes zijn verkrijgbaar in de toko. Ikzelf had niet de goede, ze waren voor dimsum nodig, maar het werkte toch redelijk.
We hadden geen vers gehakt, maar wel vegetarisch gehakt. Om de vulling te maken heb ik alles in de blender gedaan, zodat het een goede bruikbare massa werd.
Voor de garnalen heb ik cocktailgarnalen gebruikt. Maar het liefst natuurlijk van die grote tijgergarnalen. Dat is 'echter'!



Werkwijze:
  1. Meng het gehakt, de garnalen, 1 bosui, de gemberwortel en 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn, 1 theelepel sesamolie en de maizena door elkaar. Eventueel goed mengen in een blender.
  2. Bestrijk de wontonvelletjes aan de binnenkant met losgeklopt ei. Zodat ze goed plakken.
  3. Doe een beetje vulling op een velletje en maak er een balletje van. Je kan ze aandrukken in de holte van je vuist. Zo krijgen ze automatisch ook een mooie vorm.
  4. Je kan de wontons in de soep koken, maar ik heb ze zelf eerst gestoomd in een bamboe stoommandje. Omdat het nogal fragiele balletjes waren. Zo kon ik ze later alsnog toevoegen.
  5. Kook alle ingredienten voor de soep in een pan. Kook de wontons zo'n 5 minuten mee met de soep.
  6. Opscheppen en garneren met bosui en koriander.
Smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. En, was het lekker? Best veel ingrediƫnten heb je nodig. Hoe valt zo'n gerecht prijstechnisch uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roze Noordzeegarnalen worden wel duurzaan gekweekt en die grote tropische tijgergarnalen niet. Zie de Viswijzer. http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/oceanen_en_kusten/viswijzer__kies_duurzame_vis/

    BeantwoordenVerwijderen