woensdag 29 december 2010

Vuurwerk en het milieu

'Zonde van het geld.'
'Zwaar milieuvervuilend.'
'Hartstikke gevaarlijk.'
'Het is eng.'
'Straks gebeurt er iets met je.'
'En je bent zo begaan met het milieu?'


Allemaal opmerkingen als reactie op mijn enthousiasme voor vuurwerk. Want het is weer bijna zover. Aan het eind van het jaar gaat er weer voor miljoenen de lucht in en ook ik draag mijn steentje bij.

Want tja, aan de ene kant milieuvriendelijk bezig zijn en aan de andere kant vuurwerk de lucht in knallen, dat is in goed Nederlands een 'contradictio in terminis'.

Milieuschade door vuurwerk

Een artikel in Trouw gaat in op de schade van het milieu, veroorzaakt door vele vuurwerk. En dat is toch niet mis.
  • Uitstoot van broeikasgassen is maar gering, vergeleken met de jaarlijkse cijfers van uitstoot door verkeer.
  • Tijdens de jaarwisseling is de concentratie stofdeeltjes vijf keer zo hoog als de dagwaarde voor 'ernstige smog'.
  • 40 Procent van de totale jaarlijkse emissie van 75.000 kilo koper in het oppervlaktewater is afkomstig van vuurwerk.
En dan hebben we het nog niet over het vele afval dat op straat achterblijft, de ogen en ledematen die in het rond vliegen, het dierenleed en het ongemak voor astma-patienten.

Groen vuurwerk

Kan dat niet milieuvriendelijker? Is er ook 'groen' vuurwerk? En dan niet qua kleur, maar is er vuurwerk dat minder schadelijk is voor het milieu?

TNO is er wel mee bezig, met het onderzoeken van 'milieuvriendelijke pyrotechnische composities', zoals zij dat noemen. Door gebruik te maken van stoffen die minder schadelijk zijn, hebben ze al kleuren in vuurwerk kunnen maken.

Maar de techniek is nog jong, de samenstelling luistert ontzettend precies, en is dus erg foutgevoelig. Dus echt spectaculaire ontwikkelingen zijn er nog niet. Maar het begin is wel gemaakt, dat geeft goede hoop.

Voorlopig zijn er twee alternatieven. Of je steekt helemaal geen vuurwerk af, of je beperkt je tot knalvuurwerk, daar zitten minder schadelijke stoffen in, vergeleken met siervuurwerk.

Toch doen

En toch, ondanks al die negatieve bijverschijnselen, knallen we toch het een en ander de lucht in. We kunnen het niet laten. Ik ook niet.

Ik weet dat het schadelijk is, maar aan de andere kant, dan ben ik maar een 'zondaar' voor die ene keer in het jaar. Erg he. Krom ook.

Wel redeneren dat je geen plastic flesjes in de berm mag gooien:
'Ach, een keer zo'n flesje in de berm kan geen kwaad.'
'Ja, maar zo denken miljoenen mensen, dus heb je miljoenen flesjes in de berm! Dat is erg!'


Maar de ratio stopt bij vuurwerk...
'Ach, die ene keer in het jaar, dat kan toch geen kwaad.'
'Ja, maal een miljoen keer, is toch veel schade....maar toch doe ik het!'


Het is niet te verklaren, ik kan alleen maar uit te leggen wat de redenen zijn om het toch te doen:
  • Het is best spannend eigenlijk.
  • Zulke mooie kleuren in de lucht, sommige zijn overweldigend, zo mooi.
  • Weer een beetje het gevoel van 'fikkie stoken' als klein mannetje vroeger.
  • De voorpret van het uitzoeken, filmpjes bekijken.
  • De reis naar de winkel, rondneuzen tussen alle potten en pijlen.
  • De nog frisse en ijskoude lucht in je neus, wanneer je voor het eerst buitenstapt na 12 uur.
  • Het geknal in de verte, wat langzaam meer wordt.
  • Het is een deel van de Chinese cultuur, en met een Chineesje in huis, zijn we gewoon verplicht om het te doen! ;-)
  • En vooral om te zien hoe anderen genieten van het vuurwerk.
Kortom, eens per jaar wordt de struisvogeltechniek toegepast op milieugebied. Ik weet het, niet goed, maar he, niemand heeft gezegd dat ik heilig ben!

Maar volgend jaar gaan we weer met frisse moed aan de slag, om toch nog een tikje milieubewuster te worden, wie weet hoe het dan loopt aan het eind van het jaar...

Eerst lekker genieten, van onder andere mijn favoriet allertijden!

maandag 27 december 2010

Besparen op gas (3)

Buiten is het koud. Een dik pak sneeuw, dikke jas aan, handschoenen aan, muts op en sjaal om. En dan gaat dit bericht over besparen op verwarming?

Brrr!

Vrees niet, het is niet zo erg als het klinkt. Op het eind zit je er nog steeds warmpjes bij. Letterlijk, maar ook figuurlijk, want uiteindelijk bespaart het ook geld.

Er zijn zoveel verschillende manieren om te besparen op de verwarmingskosten. Het liefst gaan we voor de snelle, goedkope en makkelijke oplossingen, maar soms is er toch een investering nodig. Gelukkig verdien je die wel terug door de besparing.

Wat we zelf al hebben gedaan

Geen investering:
  • Geen verwarming aan op de bovenverdieping.
    Op slaapkamers hoeft geen verwarming aan, je kruipt gewoon lekker onder de wol. Ook in ruimtes waar je amper komt, kan de verwarming gewoon uitblijven.
      
  • De thermostaat een graadje lager zetten.
    Probeer de thermostaat eens iets lager te zetten, begin desnoods met een halve graad. Merk je er niks van, dan zet je hem nog wat lager.
      
  • Heb je het koud, trek iets warms aan.
    Als je de thermostaat dan toch lager hebt gezet en je krijgt het koud, trek dan een lekker vest aan of een dikke trui. Dat houdt je ook lekker warm.
      
  • Zet geen meubels voor de verwarming.
    De warmte moet ruimte hebben om de kamer in te komen. Zonde om de achterkant van je bank te verwarmen. Stoelen en banken opzij en laat de warmte maar komen!
      
  • Goed ventileren
    Wist je dat de lucht in huis heel erg vochtig wordt? Droge lucht is veel makkelijker te verwarmen. De lucht buiten is droger dan binnen, dus af en toe ventileren zorgt ervoor dat het binnenklimaat gunstiger wordt en makkelijker te verwarmen.
      
  • Deur achter je dicht doen
    Ken je die uitdrukking: 'Zeg, ben je in de kerk geboren?' Daarmee werd eigenlijk bedoeld: 'Zeg, doe de deur eens achter je kont dicht!' Aangezien de deur van de kerk altijd open staat. Althans vroeger, tegenwoordig is dat wel anders, maar dat terzijde.
    Hoe dan ook, deuren dicht houden, zodat het niet tocht en je de warmte in de ruimte houdt.
      
  • Gordijnen dicht doen
    's Avonds lekker knus de gordijnen dicht doen, dat houdt de warmte ook binnen. Gordijnen tot aan de grond zijn misschien wel mooi, maar houden ook warmte tegen wanneer ze voor de verwarming hangen.
      
  • Kaarsen aan
    Een must met deze donkere winterse dagen. Brand een kaarsje. Het staat gezellig en het geeft een ietsiepietse beetje warmte. Maar de sfeer zelf geeft je ook al warmte!
Kleine investering:
  • Isoleren van de aanvoerverwarmingsbuizen op zolder.
    Bij de bouwmarkt kan je voor een paar euro van die isolatiebuizen kopen, die je om de leidingen kan doen. Het warme aanvoerwater koelt dan minder snel af voordat het bij de kachel is.
      
  • Radiatorfolie achter de verwarming.
    De warmte straalt de huiskamer in, maar ook tegen de muur achter de kachel. Dat is zonde, je verwarmt slechts de buitenmuur. Met radiatorfolie kaats je die warmte terug de woonkamer in en gaat het dus niet meer verloren.
      
  • Tochtstrips en een brievenbusklepje.
    Ventileren is prima, maar tocht is niet goed. Op die plekken gaat de warmte het huis uit. Een klepje achter de brievenbus houdt tocht tegen. Borstels ook, maar wat had ik vroeger een hekel aan die dingen tijdens het rondbrengen van de krant! Dan maar beter een klepje, met respect voor de krantenbezorger.
    En ook tochtstrips langs ramen en deuren houdt de warmte binnen, of van die borstels aan de onderkant van de deuren.
Redelijke investering:
  • Gordijnen voor de voor- en/of achterdeur.
    Een kattenluik in de achterdeur is echt een tochtgat. Een gordijn houdt die tocht een beetje tegen. Ook bij de voordeur hebben we een gordijn, je merkt echt goed dat er minder kou binnenkomt.
      
  • Een lekker dik dekbed en flanellen hoezen.
    Het ultieme geluksgevoel, in een koude slaapkamer in je bed kruipen, onder een dik dekbed met zachte flanellen dekbedhoes en een badstof matrashoes! Heerlijk! Voor de echte koukleumen kan je nog voorverwarmen met een kruik in bed.
      
  • Een programmeerbare modulerende thermostaat
    Dankzij de slimme thermostaat gaat 's avonds de verwarming automatisch lager, dat vergeten we nooit meer. Verder kan je de vakanties inprogrammeren of tijdelijk de temperatuur lager zetten tot een bepaalde tijd wanneer je weer terug denkt te komen.
    Dankzij de modulerende werking met de ketel, wordt er veel gas bespaard door de efficiente manier van verwarming.
Grote investering:
  • Schaf een zuinige HR ketel aan
    Heb je nog een oude ketel, weg met die hap. De ketels van tegenwoordig zijn zo zuinig en slim, die investering heb je snel weer terugverdient.
  • Isoleer je dak
    Warmte stijgt op. Dus als je nu zorgt dat die warmte niet meteen via je dak naar buiten vliegt, door middel van dakisolatie, dan scheelt dat weer op de energierekening.
      
  • Schaf HR++ ramen aan
    Een groot oppervlak van glas, dat wil wel koud worden. Het glas geleid de kou naar binnen, of de warmte naar buiten, het is maar hoe je het bekijkt. Dan is het idetaal wanneer de ramen zo zijn gemaakt, dat het de warmte binnen en de kou buiten houdt.
Wat we nog zouden willen doen: 
  • De aanvoerleidingen op de andere verdiepingen ook isoleren
    Niet alleen op zolder, maar helemaal tot aan de kachel.
  • Nog niet alle ramen zijn HR++, die kunnen we nog vervangen.
    Of we breken de muur eruit en zetten een aanbouw neer, maar dat is een heel ander verhaal.
  • Sommige gordijnen nog inkorten, zodat ze niet voor de kachel hangen.
    Alhoewel onze kat dat wel lekker vindt, zo op de vensterbank achter de gordijnen, lekker warm!
  • Waterzijdig inregelen van de radiatoren
    Het samenspel tussen de ketel en radiatoren kan zo worden ingesteld dat ze echt optimaal warmte geven, met de minste energie. Het schijnt dat je er zo'n 20% mee kan besparen. Maar het instellen is wel duur.
  • Een speksteenkachel
    Die kan op de dromenlijst. Een grote kachel, maar met een superrendement. Een paar uurtjes stoken en je hebt voor de hele dag warmte. Ideaal.
  • Een zonneboiler
    Een van de beste manieren om te besparen op verwarming en warm water. Alleen moet je dan wel plaats hebben voor de boiler.

Kortom, er valt nog genoeg winst te behalen en er zijn vast nog veel meer mogelijkheden, misschien nog via de reacties. Als het er genoeg zijn, dan kan ik er nog wel een berichtje aan wagen om ze daarin te vernoemen.

Zo zit er vast voor ieder wat wils tussen.

Bespaar ze!

zaterdag 25 december 2010

woensdag 22 december 2010

Besparen op gas (2)

In het vorige bericht stond een tip om gas te besparen tijdens het koken. Met de opmerking dat dit eigenlijk niet echt effectief is om flink wat gas te besparen.

Natuurlijk helpt het altijd om kleine beetjes gas te besparen, deze weblog heet tenslotte niet voor niets 'De Kleine Dingen'! Maar er zijn andere methoden waarmee, met net zo weinig moeite, veel grotere resultaten bereikt kunnen worden.

Waar gaat het gas naar toe?

Eerst maar eens kijken waar al dat gas voor gebruikt wordt. Wanneer je braaf de meterstanden bijhoudt, dan heb je al snel een overzicht van het gasverbruik gedurende het hele jaar.

De volgende grafiek laat ons gasverbruik zien in dit jaar. Let vooral op de zomermaanden, daar richten we onze aandacht op.


In die zomermaanden stond de verwarming uit. Tijdens die periode werd het gas alleen maar gebruikt voor koken en warm water.

Bereken je gasverbruik exclusief verwarming.

Tel het gasverbruik in die maanden op en bereken het gemiddelde. Zo heb je een beeld van je gasverbruik per maand, wanneer de verwarming niet aan staat.

Voor het gemak gaan we er vanuit dat dit voor elke maand, het hele jaar door, hetzelfde gemiddelde is. En zo heb je al snel het kook- en water-gasverbruik voor het hele jaar.

In ons geval is dat zo'n 11 m3 per maand geweest. Dus voor het hele jaar is dat 132 m3.

Bereken je gasverbruik voor verwarming.

Daarna is het een kleine moeite om het gasverbruik van de verwarming te berekenen. Je neemt het jaarverbruik, trekt het 'zomergemiddelde' er van af, en voila, zoveel gas heb je verstookt via de kachel!

Ons totale verbruik in dit jaar is 1069 m3. Met die 132 kuub eraf, komt het in totaal op 937 kubieke meters gas!

Bekijk de verhoudingen

We gooien die twee cijfers in een diagrammetje, en dan wordt ineens duidelijk wat de grootverbruiker is! De verwarming!


Maar liefst 88% van het geheel!

Bespaar op de grootste verbruiker.

Wil je dus snel flink resultaat boeken, waar zou je dan de meeste besparing kunnen halen? Ga je 1% besparen op koken? (1,32 m3) of 1% besparen op verwarming (9,37 m3)?

Ja, het beste is natuurlijk op allebei, maar wil je snel spectaculaire besparingen, richt je dan eerst op de verwarming!

Bespaartips.

Zoals de thermostaat voortaan 1 graadje lager zetten. Volgens diverse websites bespaar je dan zo'n 7% op het energieverbruik voor verwarming. Door maar 1 keer op een knopje te drukken! Tel uit je winst! In ons geval 65,59 kubieke meters gas!

Wat doen jullie om te besparen op verwarming?

In het volgende bericht meer bespaartips.

maandag 20 december 2010

Besparen op gas

Ken je het probleem?

Je zet een pan met pasta op, en je zit continue te hannesen met een overkokende pan. Dan staat hij weer te hard en borrelt het schuim onder het deksel uit. Dan weer te zacht, waardoor het water niet meer kookt. En dus zet je hem harder en hups, daar bruist weer allerlei schuim over het fornuis. En sta je aan het eind van de avond je fornuis te boenen om het weer schoon te krijgen.

Die problemen zijn vanaf nu voorbij met deze prachtige tip!
En als bonus, zeker niet onbelangrijk, je bespaart er ook nog eens gas mee!

Hoe ga je te werk?
  • Zet een pan pasta op het vuur.
  • Wacht tot het water kookt
  • Tel tot 10.
  • Draai het vuur UIT.
  • Laat de pan staan, met de deksel erop.
  • Controleer de kooktijd op de verpakking.
  • Wanneer die tijd is verstreken, is de pasta gaar.
Deze tip staat op de website van nudges.nl, een leuk initiatief trouwens, maar dat komt een andere keer.

Ik heb het zelf ook geprobeerd en het werkte prima met onze 7 minuten pasta. Het water aan de kook brengen, het gas uitdraaien en zeven minuten later was er gare pasta.

De tip werkt prima! Briljant!

En het schijnt ook te kunnen met eieren en rijst. Ook dat gaan we eens proberen. En zal het ook werken met producten die langer moeten koken eigenlijk? Volkorenrijst moet minimaal 15 minuten koken volgens de verpakking, zal deze techniek dan ook werken? Ik ben benieuwd.

Zijn er meer mensen die het al toepassen of willen proberen?

Eigenlijk is dit het principe van de 'hooikist', maar dan zonder de hooikist.

Een leuke tip, zo bespaar je een klein beetje gas, en vele kleine beetjes vormen samen uiteindelijk toch een grote hoeveelheid.

Maar toch, om gas te besparen zet dit weinig zoden aan de dijk.

Waarom?

Dat komt in het volgende bericht.

dinsdag 14 december 2010

Een belofte is nagekomen

Een maand geleden vertelde een supermarktmanager dat hij, speciaal voor ons, weer een product in het assortiment zou nemen.

We misten onze lekkere biologische vanillevla en toen we te horen kregen dat het uit het assortiment was genomen, omdat het niet goed liep, vonden we dat erg jammer. En we namen het voorstel van de manager een beetje met een korreltje zout. Want ja, je gaat toch niet voor 1 klant weer een product inkopen?

Maar!!

Juicht! Volkeren der aarde! De vanillevla staat weer in de schappen!!

En wat een klantenservice! Petje af voor deze supermarktfiliaaleigenaar, dat hij zijn klanten zo hoog in het vaandel heeft staan. We zijn er erg blij mee.

Dank u wel meneer van de Wildenberg!

zondag 12 december 2010

Tip van de loodgieter

Het afgelopen jaar hebben we veel problemen gehad met de afvoer in de badkamer. Die zat regelmatig verstopt, ondanks al onze verwoede pogingen om het weer te onstoppen.

En reken maar dat we heel wat hebben geprobeerd. Van baking soda, tot ouderwets met de ontstopper aan de gang. Van flink doorspoelen tot de meest agressieve oplosmiddelen die je je maar kan voorstellen. Op zo'n moment stond de term 'milieuvriendelijk' even niet in ons vocabulaire.

Wat hebben we er aan overgehouden?

  • Een dikke lekkage met alle kosten van dien.
  • Vlekken in het plafond
  • Spierballen van het vele ontstoppen.
  • Een levenslang litteken op mijn hand van een industrieel ontstoppingsmiddel.
  • Een nieuwe siffon, ook dankzij dat oplosmiddel
  • Gaten in mijn spijkerbroek, ook alweer door dat oplosmiddel.
  • Een hoge waterrekening van het vele spoelen
  • Veel geld kwijt aan oplosmiddelen en soda en azijn
  • En tenslotte een dikke rekening van een professioneel ontstoppingsbedrijf.

Gelukkig was de verstopping uiteindelijk wel verholpen dankzij dat bedrijf, maar al met al heeft het heel wat euro's gekost!

Dit had heel makkelijk voorkomen kunnen worden, de loodgieter gaf ons uiteindelijk een tip, iets heel vanzelfsprekends, maar toch altijd fijn om te weten.

'Gebruik nooit van die oplosmiddelen,' zei de loodgieter, 'Daar schiet je niets mee op, het kost alleen geld en het levert niks op. Er zijn twee dingen die je het beste kan doen:'

'Gebruik een afvoer/gootsteen zeefje.'
'Spoel om de drie maanden de leidingen goed door met heet sodawater om te ontvetten.'


Dat is alles! Voor een kleine investering van een paar euro ben je je leven lang verzekerd van schone leidingen. Zo simpel kan het zijn.

En ik moet toegeven, wanneer ik zie hoeveel zo'n zeefje nou eigenlijk verzamelt na een douchebeurt, dan werkt dat dingetje echt prima. We zijn er blij mee!

En dat voorkomt dan weer taferelen zoals in het onderstaande filmpje...



ZO erg was het bij ons gelukkig niet!

zaterdag 4 december 2010

Jeanine Schreurs - De Wandeling

We blijven nog even bij mevrouw Schreurs.

Op haar website kwam ik een link tegen naar een uitzending van 'De Wandeling.'

Een mooi programma, altijd boeiend onderwerpen en gesprekken.

Ik denk dat haar verhaal goed past bij deze weblog, daarom een link via YouTube om het te bekijken.

Veel kijkplezier!





donderdag 2 december 2010

Jeanine Schreurs - Downshiften

In maart 2010 zijn we naar de Landelijke Consuminderdag geweest, heel interessant, je kan er een klein verslagje over lezen in een eerder bericht.

Tijdens die dag woonden we een lezing bij van Jeanine Schreurs.

Die lezing werd bevlogen en enthousiast voorgedragen, daarom is haar naam mij steeds bijgebleven. Plus het onderwerp van de lezing sprak erg aan.'Leven met minder.'

Daar vertelde ze over haar onderzoek naar gedwongen en vrijwillig 'downshiften'. Het onderzoek was nog in volle gang en over een tijdje zou het worden gepubliceerd. En die tijd is nu aangebroken. Het onderzoek is afgerond en ligt nu bij de universiteit van Maastricht, bij het onderzoeksinstituut ICIS (International Centre for Integrated Assessment and Sustainable Development).

Met als titel: Living with Less: Prospects for Sustainability.

Volgens de beschrijving op haar website, houdt het proefschrift het volgende in:
Ondanks het groeiende besef dat een meer duurzame manier van leven noodzakelijk is, geldt minder consumeren nog steeds als een bijzonder lastige optie.

Dit proefschrift onderzoekt welke impact minder geld uitgeven heeft op de manier van leven binnen een postmoderne consumptiemaatschappij. Naast een theoretische analyse van 150 jaar consumptie studies, wordt de ontwikkeling van het denken over zuinigheid geschetst vanaf de klassieke oudheid tot het heden.

Kwalitatief en kwantitatief empirisch onderzoek resulteert onder meer in het consumptiegedragsverandering model: het Transformatie Model Leven met Minder.

Verder wordt een sociaaleconomisch profiel van Nederlandse downshifters gepresenteerd.

Aan de hand van de zogenaamde Triple G van een duurzame levensstijl (Geld, Groen, Gezondheid) worden de resultaten voor duurzaamheid besproken.

Tot slot geeft het proefschrift aanbevelingen voor een marketingstrategie om een duurzame levensstijl te bevorderen.
Op haar website kan je erover lezen en eventueel het proefschrift bestellen.

Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het proefschrift. Het zou fijn zijn wanneer ik een gratis exemplaar zou kunnen bemachtigen! Geheel in het kader van consuminderen. ;-)

Het principe van de Triple G van een duurzame levensstijl, is al eerder beschreven in een bericht. Maar in het proefschrift wordt daar natuurlijk veel dieper op ingegaan.

Daarnaast wordt er ook gesproken over het transformatiemodel 'Leven met Minder'.

Dit gaat over een veranderingsproces dat mensen doorlopen bij leven met minder geld. Het model bestaat uit 7 stappen:

  1. Prelude
  2. Facing reality
    - de realiteit onder ogen komen dat er minder geld is.
  3. Coming out
    - bekend maken aan de buitenwereld over de nieuwe situatie, met kritiek of steun als gevolg
  4. Restyling
    - hoe het leven opnieuw vorm te geven, de leefstijl concreet gaan veranderen
  5. Repositioning
    - veranderingen in maatschappelijke positie en activiteiten
  6. Redefining
    - de wijziging van je zelfbeeld
  7. Postlude
    - dezelfde levensstijl aanhouden, ook als er later weer meer inkomsten zijn

Vooral het stappenplan is erg boeiend, omdat je het goed op jezelf kan toepassen.

De komende tijd ga ik hier eens wat verder op broeien, aangezien we zelf ook een kleine verschuiving gaan meemaken, van vrijwillig naar ietwat gedwongen downshiften. Dan is het wel fijn om te weten wat ons straks allemaal te wachten staat!

De meeste lezers van dit weblog, en de meeste schrijvers van de weblogs die ik lees, hebben allemaal te maken met al dan niet gedwongen of vrijwillig consuminderen. En zullen zich misschien wel herkennen in 1 van de stappen. Het is interessant om jezelf eens af te vragen in welke fase van het model je zelf staat.

Moet je nog accepteren dat je het minder gaat doen? Of heb je moeite om het aan de buitenwereld te vertellen? Of misschien zit je net in de laatste fase en heb je je leven opnieuw ingericht.

In welke fase zitten jullie?

dinsdag 30 november 2010

Eddie Vedder - Society

Eerst zag ik de film.
Toen hoorde ik de muziek.

En luisterde naar de tekst van een van de nummers op het album. En ik dacht: 'He, dat past precies in het thema van de website!'

Daarom kan je hier naar de muziek luisteren via het youtube filmpje, en daaronder de tekst meelezen.

Een prachtig nummer over de huidige maatschappij, de hebzucht en de drang naar meer, meer, meer. Ook een boodschap die je uit de oorspronkelijke film kan halen.

De film heet Into The Wild en de muziek is van Eddie Vedder (de zanger van Pearl Jam) met de soundtrack van de film.

Geniet ze!



Oh it's a mystery to me.
We have a greed, with which we have agreed...
and you think you have to want more than you need...
until you have it all, you won't be free.

Society, you're a crazy breed.
I hope you're not lonely, without me.

When you want more than you have, you think you need...
and when you think more then you want, your thoughts begin to bleed.
I think I need to find a bigger place...
cause when you have more than you think, you need more space.

Society, you're a crazy breed.
I hope you're not lonely, without me.
Society, crazy indeed...
I hope you're not lonely, without me.

There's those thinkin' more or less, less is more,
but if less is more, how you keepin' score?
It means for every point you make, your level drops.
Kinda like you're startin' from the top...
and you can't do that.

Society, you're a crazy breed.
I hope you're not lonely, without me.
Society, crazy indeed...
I hope you're not lonely, without me
Society, have mercy on me.
I hope you're not angry, if I disagree.
Society, crazy indeed.
I hope you're not lonely...
without me.

zaterdag 27 november 2010

Gehoord, gezien, gelezen: Het beste cadeau

Sinterklaas is bijna jarig. Nog even en er wordt weer op veel deuren gebonkt, kinderhartjes bonken nog veel harder terug. En cadeau's, vooral heel veel cadeau's.

In het Eindhovens Dagblad stond een artikel over de drukte van het Sinterklaasfeest. De overkill aan spanning en Sinterklazen op straat. En over de vele cadeau's die men krijgt. Het ene nog uitzinniger dan het andere.

Een zinnetje sprong er tussenuit en probeer ik te onthouden.
"Het beste cadeau wat je aan je kind kan geven, is aandacht."

woensdag 24 november 2010

Voor het eerst een Happy Meal

Tja. Het is zover gekomen.
We zijn gezwicht.

Het slachtoffer geworden van gemakzucht, luiheid en lekkere trek.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar eh... tja, hoe zal ik het zeggen. We moesten nog een eind rijden voordat we thuis waren. En eh.. geen zin om te koken. Ook geen tijd meer, aangezien onze kleine op tijd naar bed moest.

Dus eh... zijn we maar naar Mc Donalds gegaan en hebben daar een Happy Meal gekocht.

Een aantal mensen zullen hun wenkbrauwen nu optrekken: 'Jij? Een Happy Meal?!? En je zei dat je noooit, maar dan ook nooooooit een ...'
Ja, sorry. Mea Culpa, mea culpa.

Het zij zo, ik beken schuld!

Maar! Er schijnt een lichtje in de duisternis. Er komt misschien een moment dat de verleiding niet meer aanwezig is. Dat er geen Happy Meal meer zal bestaan!

In San Francisco is namelijk een regel in het leven geroepen, dat er geen speelgoedjes meer mogen worden verkocht bij gerechten die niet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Dus geen speelgoedjes meer bij kindermenu's, of het moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Minder dan 600 calorieën
  • Minder dan 640 milligram zout
  • Minder dan 35 procent van de calorieën uit vetten.
  • Minder dan 10 procent van verzadigd vet
  • Minstens een half kopje fruit of driekwart kopje groenten.

Wauw. En dat in de bron van McDonalds, in de Verenigde Staten zelf! Zou dit een begin zijn van een verandering in de fastfood industrie? Laten we het hopen.

Eigenlijk is het een erg slim idee, om speelgoedjes te verkopen bij bepaald soort eten, om het populair te maken. Maar ergens heeft iemand een raar idee gekregen om dat toe te passen op ongezond eten.

Wat zou er gebeuren wanneer we cadeautjes gaan geven bij gezond eten? Dat is toch veel beter?

Spaarplaatjes bij spruitjes, poppetjes bij komkommers, smurfen bij aubergines, ik noem maar wat.

In het verleden zijn er wel eens acties geweest van Suske en Wiske, waar je kon sparen voor leuke dingen bij de aankoop van appels. Dat is een goed voorbeeld.

Maar er zijn zo nog maar weinig andere voorbeelden te vinden. Of weet iemand anders nog een soortgelijke actie?

zondag 14 november 2010

Gehoord, gezien, gelezen: 100% Natuurlijk

Tijdens het boodschappen doen, misten we onze favoriete biologische vanille vla. Het vak was leeg! Nee! Ramp! Gelukkig stond er een meneer, die bezig was met het vullen van de vakken.

'Hallo meneer. Is er nog die biologische vanille vla, die jullie altijd hebben?'

Meneer bleek de supermarkteigenaar te zijn.

"Nee, sorry. Die heb ik uit het assortiment laten halen, die liep niet zo goed."

'Hm, jammer, want dat was de enige die we echt lekker vonden, de rest heeft altijd zo'n sterke overdreven smaak.'

"Maar u kunt deze andere vanillevla proberen, die is ook biologisch!"

'Die? Maar er staat geen Eko merk op of een ander logo, is die biologisch?'

"Ja, kijk maar. Hier staat het: 100% natuurlijk!"

'Eh, tja, eh. Dat is niet echt een duidelijke claim en niet echt biologisch toch?'

"Oh, ehm. Nu je het zegt. Nou, weet je wat? Ik bestel weer de bio vanille vla! Binnenkort is hij weer in het assortiment!"

In koor: 'Dank u wel, meneer de supermarktfiliaaleigenaar!'

Tja, '100% natuurlijk' is zo'n loze claim, dat hoeft helemaal niet biologisch te zijn. Zo'n filiaalhouder zou toch beter moeten weten, hij koopt dagelijks voedsel in! Gelukkig maakte hij het weer helemaal goed door onze favoriete biovla weer in te kopen. Top!

donderdag 11 november 2010

Glow Eindhoven

De reacties op het berichtje over Glow Eindhoven waren erg divers. Van erg mooi, tot erg tegenvallend. En ik kan me er eigenlijk wel bij aanlsuiten.

Sommige dingen waren erg mooi en weer andere vielen zwaar tegen. Maar zo zit kunst in elkaar. Wat de een erg waardeert, vind de ander weer helemaal niets. En andersom.

De graadmeter voor mijn enthousiasme, is het aantal foto's dat ik heb gemaakt tijdens het evenement. En ik kan zeggen, dat zijn er niet veel.

Maar in het kader van 'De Kleine Dingen' is het fijn om die dingen te waarderen die het de moeite waard maakten en wat minder te concentreren op de tegenvallers.

Dus niet te veel woorden over de regen op het eind, waaardoor we sommige dingen hebben overgeslagen. Of de drukte, je kon over de hoofden lopen!

Maar wel over de prachtige show op het stadhuis, waarvan je de complete film kan zien in het vorige bericht. En de mooie belichting van de verschillende kerken. Het goede gezelschap en het Disneygevoel op de Demer!

En toch een paar foto's, om het af te maken. Zwaar gecorrigeerd om mijn slechte lens te compenseren (ik las dat een andere blogger daar ook enigszins last van had :-)






Volgend jaar ga ik zeker weer kijken, ik blijf het toch de moeite waard vinden...

dinsdag 9 november 2010

Glow

Een uitgaanstip!

Vorig jaar was het niet zo heel erg interessant, maar deze keer wordt het weer dubbel en dwars goedgemaakt met mooie en ook weer spectaculaire kunstwerken.

Ik heb het over Glow in Eindhoven.

Een unieke combinatie van architectuur en kunst met licht en ook geluid. Echt de moeite waard om te gaan bekijken. En het mooie is, het kost alleen maar de rit naar Eindhoven en ook parkeergeld. (Of je moet een mooi gratis plekje kunnen vinden, en die zijn er! :-)

Morgenavond trek ik er op uit, met de camera op pad.

In de tussentijd een filmpje van YouTube om in de sfeer te komen.





En mocht je denken: "Wat kost dat dan allemaal niet aan energie? Al die lichten en toestanden, daar is zeker een extra energiecentrale voor nodig!"

Dat valt reuze mee, lees maar in het EIndhovens Dagblad: Glow is bijna energie-neutraal.

Binnenkort meer, duimen jullie mee voor mooi en vooral droog weer?

zaterdag 6 november 2010

Ga je voor groen of de poen?

Keuzes, keuzes, keuzes.

Stel, je bent bezig met consuminderen. Maar ook bezig rekening te houden met het milieu. Vaak kan dat prima samengaan, heel veel besparingen kunnen best voordelig uitpakken voor het milieu.

Maar laatst hadden we een moment, waarop we echt een lastige keuze moesten maken. Gaan we voor de voordelige prijs? Of voor het milieu?

Het onderwerp: babydoekjes.
Van die vochtige papiertjes waar je billen mee kan afvegen. Of vieze handen, of smoezelige mondjes. Vaak verpakt in een plastic hoesje met een gat erin, waar je dan de doekjes uittrekt. (En je trekt er altijd een hele rits doekjes uit, terwijl je er maar eentje wilt!)

Locatie:
Etos

Het dilemma:
Aanbieding Pampers Sensitive: 9 pakken a 63 doekjes (567 doekjes) voor 14 euro.
Dat is lekker voordelig!
Of toch maar Nature Babycare doekjes, de eco variant. Omgerekend, voor 567 doekjes betaal je dan 24 euro.
10 euro verschil!

Hm. Daar sta je dan, te wikken en te wegen. Die eco doekjes zijn behoorlijk prijzig. Maar ja, 10 euro is best wel een groot verschil. En die doekjes vliegen er doorheen.


En goedkoop is wel fijn, maar als je ziet wat voor rotzooi er allemaal inzit, dan zijn die eco doekjes toch een stuk beter. Dar zitten geen dingen in zoals peg-40 of phenoxyethanol. En de doekjes zelf zijn ook nog eens beter afbreekbaar.

Hm.

Maar ja, 10 euro. Daar kan ik wel weer een pak biologische opvolgmelk van kopen. Dat is best aantrekkelijk eigenlijk.

Hm.

En nog eens hm.

Daar stond ik dan, in de ene hand een doos Pampers doekjes, in de andere hand Nature Babycare. Vertwijfeld, wikkend, wegend. En ondertussen klonk er luid protest vanuit de wandelwagen en ook vrouwlief vond dat er knopen moesten worden doorgehakt.

Hm.

Wat zouden jullie doen?

woensdag 3 november 2010

Veranderingen

Zo, het wordt weer tijd dat ik weer eens wat ga schrijven op de weblog, het heeft weer lang genoeg geduurd. Ik begon het zelfs te missen!

Zoals jullie wel weten zijn we net terug uit China, nu als een gezin. We hebben een dochter erbij gekregen, een pittige tante van 1,5 jaar oud. Ik kan wel zeggen dat dat een hele verandering is. Op allerlei gebieden, op slaapgebied, uitgaven, energieverbruik, tijd, liefde, nou ja, eigenlijk is ons hele leven veranderd!

Ten goede!

Voordat we naar China vertrokken, hadden we ons een bepaalde levensstijl aangemeten, die nu, na terugkomst, toch enigszins onder druk staat. Een paar voorbeelden hoe we toch wat schipperen. We moeten echt weer een nieuwe balans gaan vinden.

Eten
Voorheen waren we zuinig met ons eten. Nooit iets weggooien, kliekjes worden ingevroren, geen verspilling. Alles zoveel mogelijk biologisch.
Nu zit er een klein mensje aan de eettafel, dat allerlei nieuwe smaken leert kennen. En dus gaat er ook flink wat eten richting vuilnisbak, omdat de smaak (nog) niet bevalt!
Het doet toch wel een beetje pijn, iedere keer wanneer de vuilnisbak weer opengaat voor 'afgekeurd' voedsel.

Energie
Voorheen lieten we nergens onnodig licht branden in huis. Netjes alles uitzetten wanneer we weggaan. De thermostaat lager bij afwezigheid. Zuinig met water.
Nu is het al verschillende keren voorgekomen dat we thuis komen van visite en blijkt dat alle lampen beneden nog aan zijn. Of op de overloop. Of op de wc, of de badkamer, of op zolder. En de verwarming staat langer aan, nu er een meisje met tropisch warm bloed in huis is. En wat denk je van de overuren die de stofzuiger tegenwoordig maakt?

Ontspanning
Kon ik vroeger lekker genieten van een filmpje, onderuit gezakt op de bank. Lekker kijken naar een ranzige horrorfilm, heerlijk! Tegenwoordig val ik halverwege de film uitgeput in slaap. En wanneer er dvd's gekeken worden, dan is dat vaak: Bumba! En nog eens Bumba!

Wisten jullie dat na het kijken van 1 filmpje van Bumba, dat deuntje precies 37 minuten nog in je hoofd blijft zitten?!

Nou ja, ach, en zo is er nog veel meer.

Kort samengevat, er is veel veranderd, maar er gaat ook weer opnieuw veel veranderen. Want wanneer we langzaam aan in ons ritme komen, is er ook weer meer aandacht voor die dingen die we belangrijk vinden, naast het geluk van onze kleine dan.

Een extra uitdaging nu, om alsnog te blijven consuminderen en rekening te houden met het milieu, zeker nu er een extra iemand bij is gekomen. De tijd zal het uitwijzen!

Fijn om weer terug te zijn, ik heb er zin in!

zaterdag 30 oktober 2010

Is het de presentatie, ons brein of gewoon lekker?

(Ook dit berichtje is nog geautomatiseerd. We zijn nog aan het uitrusten van de reis!)

We eten zo veel mogelijk biologisch. En het liefst ook nog uit eigen tuin, verser kan gewoon niet!

En weet je, het is net alsof het eten veel lekkerder smaakt dan het reguliere eten uit de supermarkt. Meer smaak, alsof je het ontbreken van de insecticide letterlijk proeft! De volle aardse smaak, de vele uren zon die het heeft gehad. Heerlijk.

Maar smaakt het nu echt zo veel lekkerder?
Of is het psychisch?

Want misschien vinden we het veel lekkerder smaken, omdat we zelf denken dat het veel lekkerder zou moeten smaken!

Misschien houden we ons voor de gek, onbewust. We hebben het idee dat biologisch veel beter is, en dus automatisch vinden we het ook lekkerder smaken. We overtuigen onszelf, op dezelfde manier waarop iemand onder hypnose met veel smaak een citroen zit op te eten, alsof het een appeltje is.

Of smaakt het echt lekkerder?

Of neem een restaurant. Kwalitatief hoogwaardig voedsel, met zorg bereid. Prachtige presentatie, het voelt erg speciaal wanneer je een mooi gerecht aan het verorberen bent. Samen met een heerlijk glas speciale wijn. Hmmmmm. Heerlijk.

Zoveel lekkerder dan thuis, toch?

Is dat echt? Of is het, op zijn goed Nederlands, de 'entourage'?

Want als ik eerlijk ben, als we thuis het eten ook wat specialer opmaken, in plaats van zomaar op het bord te kwakken, dan lijkt het meer smaak te hebben! terwijl het niet lekkerder is gemaakt dan anders.

Zou het echt lekkerder zijn? Of speelt de presentatie van het eten ook een rol? En speelt vooral onze hersenen een spelletje met ons?

Het volgende filmpje, van Pen en Teller laat het op een prachtige manier zien!

woensdag 27 oktober 2010

Oog voor detail

Zo, de reis naar China zit er weer op. Als alles goed is gegaan, dan zijn we nu weer thuis met onze kersverse dochter.

Alleen is het nu, op dit moment wanneer ik dit berichtje schrijf, nog 30 september. Toch leuk, dat je dingen kan plannen in Blogger. Zo worden er toch nog berichten geplaatst, terwijl we ondertussen op ons luie gat kunnen ziiten.

Of we rennen continue achter onze kleine aan. Wie weet!

Maar goed, om onszelf nog wat rust te gunnen, een vooraf gefabriceerd, geautomatiseerd berichtje, net zoals de afgelopen recepten.

Deze keer over fotografie, en over een fotograaf, die echt een weergaloos talent heeft, om juist de 'kleine dingen' te zien.

Wat een oog voor detail! Niet te geloven. En wat een geduld ook, wanneer je moet wachten op dat ene juiste moment voor de foto. Ik zou willen dat ik maar 1% van zijn talent zou hebben, dan zou ik al hele mooie foto's maken!

Wie weet hebben we wel mooie foto's gemaakt in China, die zullen vast wel op de weblog verschijnen.

Maar nu dus de foto's van Matt Stuart.

De foto's spreken voor zich. Vol humor ook. Ik vind ze prachtig. Kijk op zijn website www.mattstuart.com voor meer foto's.







maandag 25 oktober 2010

Recept: Roerbak van garnalen en zeekraal

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit alweer de laatste!

Ik vind zeekraal een hele lekkere groente. Het is wel duur, maar ik hou van de zilte smaak en knapperige bite. En het past prima in de Oosterse keuken.

Een makkelijk en smaakvol gerecht.

Roerbak van garnalen en zeekraal

Ingrediënten:

200 gram grote garnalen
150 gram zeekraal

1 eetlepel arachide olie
1 theelepel Shaoxing rijstwijn
1 theelepel lichte sojasaus

eventueel nog zout

Alternatieven:
Omdat de Albert Heijn geen mooie garnalen had, heb ik cocktail garnalen gebruikt. Het harde stukje van de staart eraf gehaald en zo hoef je geen grote garnalen te pellen. Lekker makkelijk.



Werkwijze:
  1. Kook de zeekraal zo'n 3 minuten en giet ze af.
  2. Roerbak de garnalen in een wok en doe er na een tijdje de rijstwijn bij.
  3. Voeg de zeekraal toe en roerbak het nog een minuutje.
  4. Breng het gerecht op smaak met sojasaus.
  5. Je kan eventueel ook nog wat zout toevoegen, maar aangezien de zeekraal al zout is, plus de sojasaus, kan het al zout genoeg zijn.
  6. Direct opdienen in een mooi schaaltje.
Smakelijk!



donderdag 21 oktober 2010

Recept: Noedelsalade met kip

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer vijf in de reeks.

Een lekkere salade, die je zowel warm als koud kan eten. Zelf vind ik hem koud het lekkerst. En om het gezond te maken, wel een warme satesaus erbij!

Noedelsalade met kip

Ingrediënten:

250 gram gare en dunne noedels
sesamolie
1 eetlepel lichte sojasaus
2 kipfilets
handvol ongezouten cashewnoten

1 eetlepel arachide olie
2 fijngehakte sjalotjes
3 eetlepels grove pindakaas
1 rode chilipeper fijngehakt
6 eetlepels groentebouillon
water

1 chilipeper fijngehakt
halve komkommer
handjevol tauge
handjevol fijngesneden koriander
1 bosui

Alternatieven:

Als de chilipepers te heet zijn, vervang ik ze met frisse paprika.



Werkwijze:
  1. Noedels vermengen met sesamolie en sojasaus en opzij zetten voor later.
  2. Kipfilet in ongeveer 10 minuten gaar koken en daarna in reepjes uit elkaar rafelen.
  3. De komkommer overlangs doorsnijden en de zaadlijsten eruit halen. Daarna in hele dunne plakjes snijden.
  4. De cashewnoten roosteren in een pan en daarna in kleine stukjes breken of stampen met een deegroller of iets anders wat zwaar is en hard is.
  5. De pindasaus maak je door arachide olie warm te maken in een pannetje of wok.
  6. Smoor de uitjes in de olie en voeg daarna de pindakaas en chilipeper toe. Een minuutje roeren.
  7. Bouillon en wat water toevoegen en laten koken tot een smeuiige saus. Verdunnen kan door water toe te voegen.
  8. De noedels in een schaal doen, alle ingredienten erop doen en garneren met de cashewnoten.
  9. Serveer de warme pindasaus erbij

Smakelijk!




Je kan zien dat de avonden donker worden, de foto's zien er wazig uit omdat ik te weinig licht heb voor een scherpe foto. Hm. Toch eens gaan kijken voor een goeie flitser. Misschien dat ik er wel eentje in China zie!

zondag 17 oktober 2010

recept: Soep met wonton

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer vier in de reeks.

Eens in de zoveel tijd is het bij ons soeptijd. Lekker makkelijk om te maken en vaak een lichte maaltijd. Deze soep is ook erg lekker, maar wel omslachtig om te maken. Dat komt vooral door de wontons.

Wonton soep

Ingrediënten:

10 wontonvelletjes
1 losgeklopt ei
2 bosuitjes in ringetjes
koriander

Vulling:
250 gram gehakt
100 gram garnalen
1 fijngesneden bosui
geraspte verse gember
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
1 theelepel sesamolie
2 theelepels maizena
zout en peper

Soep:
0,25 liter groentebouillon
halve gesnipperde Chinese kool
4 paddestoelen
noedels
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel rijstazijn (of appelazijn)
1 theelepel sesamolie

Alternatieven:

Wonton velletjes zijn verkrijgbaar in de toko. Ikzelf had niet de goede, ze waren voor dimsum nodig, maar het werkte toch redelijk.
We hadden geen vers gehakt, maar wel vegetarisch gehakt. Om de vulling te maken heb ik alles in de blender gedaan, zodat het een goede bruikbare massa werd.
Voor de garnalen heb ik cocktailgarnalen gebruikt. Maar het liefst natuurlijk van die grote tijgergarnalen. Dat is 'echter'!



Werkwijze:
  1. Meng het gehakt, de garnalen, 1 bosui, de gemberwortel en 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn, 1 theelepel sesamolie en de maizena door elkaar. Eventueel goed mengen in een blender.
  2. Bestrijk de wontonvelletjes aan de binnenkant met losgeklopt ei. Zodat ze goed plakken.
  3. Doe een beetje vulling op een velletje en maak er een balletje van. Je kan ze aandrukken in de holte van je vuist. Zo krijgen ze automatisch ook een mooie vorm.
  4. Je kan de wontons in de soep koken, maar ik heb ze zelf eerst gestoomd in een bamboe stoommandje. Omdat het nogal fragiele balletjes waren. Zo kon ik ze later alsnog toevoegen.
  5. Kook alle ingredienten voor de soep in een pan. Kook de wontons zo'n 5 minuten mee met de soep.
  6. Opscheppen en garneren met bosui en koriander.
Smakelijk!


woensdag 13 oktober 2010

Recept: MaPo tofu

Tijdens onze reis naar China verschijnen er een aantal recepten met een Chinees tintje op de weblog. Dit is nummer drie in de reeks.

Vernoemd naar een rondtrekkend oud vrouwtje uit Chengdu en omstreken, die een heerlijk gerecht met tofu maakte. Het schijnt dat ze een nogal pokdalige huid had, en zo kreeg het recept de nogal aparte naam: 'Tofu van de vrouw met pokdalige huid.'

Laat je niet afschrikken door de naam, het gerecht is echt heerlijk!!

MaPo Tofu

Ingrediënten:

400 gram tahu in blokjes van 2,5 centimeter
300 gram gehakt
2 bosuien in ringetjes

2 teentjes knoflook, gekneusd en gehakt
1 eetlepel geraspte gemberwortel
1 rode chilipeper in kleine ringetjes

2 theelepels peperkorrels
2 eetlepels arachide olie
2 eetlepels chilibonen saus
2 dl runderbouillon
1 theelepel lichte sojasaus
zout en peper

1 theelepel sesamolie
1 eetlepel lcihte sojasaus
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
maizena

Alternatieven:

Er zit veel peper in, je kan natuurlijk toevoegen naar eigen smaak. Ik had in plaats van rode chilipeper een gele paprika gebruikt.
Bij gebrek aan peperkorrels kan je natuurlijk gewoon peper gebruiken.
En omdat ik te weinig bosui had, heb ik als garnering verse bieslook gebruikt, smaakt ook prima.
In plaats van arachideolie is zonnebloemolie ook goed.



Werkwijze:
  1. Roer de sesamolie, de eetlepel sojasaus en Shaoxing rijstwijn door het gehakt en laat het 10 minuten marineren.
  2. Roerbak het gehakt op hoog vuur in een wok. Zet het daarna in een kom opzij.
  3. Rooster de peperkorrels in een pannetje tot ze geuren en maak ze daarna fijn met een stamper. Ik druk ze zelf kapot met een lepel. Werkt ook prima.
  4. Verhit de arachide olie in de wok en roerbak de helft van de pepers in de olie.
  5. Voeg knoflook, gember, chilipeper en chilibonensaus toe.
  6. Voeg het gehakt en tofu toe en daarna voorzichtig 2 minuten roerbakken. Probeer de tofu heel te houden.
  7. Bouillon in de wok gieten en aan de kook brengen.
  8. Voeg sojasaus, zout en peper toe en bind alles met de maizena.
  9. Roer bosui erdoor en bestrooi met de rest van de peperkorrels.
Smakelijk!