maandag 20 december 2010

Besparen op gas

Ken je het probleem?

Je zet een pan met pasta op, en je zit continue te hannesen met een overkokende pan. Dan staat hij weer te hard en borrelt het schuim onder het deksel uit. Dan weer te zacht, waardoor het water niet meer kookt. En dus zet je hem harder en hups, daar bruist weer allerlei schuim over het fornuis. En sta je aan het eind van de avond je fornuis te boenen om het weer schoon te krijgen.

Die problemen zijn vanaf nu voorbij met deze prachtige tip!
En als bonus, zeker niet onbelangrijk, je bespaart er ook nog eens gas mee!

Hoe ga je te werk?
  • Zet een pan pasta op het vuur.
  • Wacht tot het water kookt
  • Tel tot 10.
  • Draai het vuur UIT.
  • Laat de pan staan, met de deksel erop.
  • Controleer de kooktijd op de verpakking.
  • Wanneer die tijd is verstreken, is de pasta gaar.
Deze tip staat op de website van nudges.nl, een leuk initiatief trouwens, maar dat komt een andere keer.

Ik heb het zelf ook geprobeerd en het werkte prima met onze 7 minuten pasta. Het water aan de kook brengen, het gas uitdraaien en zeven minuten later was er gare pasta.

De tip werkt prima! Briljant!

En het schijnt ook te kunnen met eieren en rijst. Ook dat gaan we eens proberen. En zal het ook werken met producten die langer moeten koken eigenlijk? Volkorenrijst moet minimaal 15 minuten koken volgens de verpakking, zal deze techniek dan ook werken? Ik ben benieuwd.

Zijn er meer mensen die het al toepassen of willen proberen?

Eigenlijk is dit het principe van de 'hooikist', maar dan zonder de hooikist.

Een leuke tip, zo bespaar je een klein beetje gas, en vele kleine beetjes vormen samen uiteindelijk toch een grote hoeveelheid.

Maar toch, om gas te besparen zet dit weinig zoden aan de dijk.

Waarom?

Dat komt in het volgende bericht.

8 opmerkingen:

  1. Werkt perfect voor ons. Wij doen dit ook altijd. Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ga ik doen. Alleen al om dat vieze gasstel niet meer te hebben. Met eieren deed ik het al.Ik breng een variatie aan en zet iets eerder mijn pan op de kachel. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb het met eieren gedaan (voor een eiersalade): eieren in koud water opzetten; 1 minuut laten doorkoken, gas uit en laten staan tot water helemaal is afgekoeld. Op het steelpannetje heb ik een schoteltje als dekseltje gelegd zodat het water minder snel afkoelt. Resultaat: perfect gekookte eieren voor m'n salade.
    't Zal geen echte zoden aan de dijk zetten, maar door zo bezig te zijn heb je oog voor verspilling in het algemeen, hetgeen weer geld 'oplevert'. Ik hou van deze manier van leven :-)
    Groet,
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe tijdig dit bericht. Ik moet het gasfornuis nog schoonboenen van de pasta van gisteren... :(

    Ga het dus zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @LZV: Ik denk dat we het voortaan ook zo doen, het bevalt prima.

    @Izerina: Ik liet altijd eieren 10 minuten koken, dat gaat wel anders worden nu! Toch laat ik ze iets langer doorkoken, ik hou van hard gekookt. :-)

    @Joke: Ja mooi he, het stukje bewustwording en ook een beetje 'de kick' van zulke dingen uitproberen, die dan nog lukken ook!

    @Meibloempje: Mooi toch, besef dat dat dan allerlaatste keer was! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als iets langer dan 12 minuten moet koken, tel je 3 minutenn bij deze tijd op en dan is de volkoren rijst ook gaar

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit vind ik een zinvolle tip!
    Dat ga ik zeker uitproberen.
    Bedankt.
    vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ow .. das een goeie tip, dat wist ik niet, kook vaak pasta
    het is inderdaad ook handig om aardappelen en groente in 1 pan te doen inplaats van 2 pannen

    BeantwoordenVerwijderen