maandag 29 augustus 2011

DKFD # 10: Na regen komt ...

We hebben de afgelopen dagen heel wat regen voor onze kiezen gehad.

Ik zou zo een hele rits Kleine Fijne Dingen kunnen opschrijven, alleen maar over aangename dingen over regen en nattigheid. En geloof me, die zijn er echt!

Ik zal het wel een beetje doseren, dat komt wel goed.

Er is 1 zekerheid wanneer er regen is gevallen: Want na regen komt....

springen in de plassen!





Het is leuk om te doen, vooral voor de kleintjes onder ons, maar ook grote mensen kunnen plezier beleven aan springen in de plassen.

En anders is het wel genieten, door er gewoon naar te kijken. Niet denken van 'ojee, dat is weer extra was in de wasmachine.', maar vooral genieten van het gespetter en het lachen!

Tot de volgende regenbui!

Klik hier voor meer kleine fijne dingen.

woensdag 24 augustus 2011

Depositoladder

Naast besparen staat ook sparen hoog in het vaandel.

Sparen voor noodgevallen, de oude dag, studie van onze dochter, een toekomstige verbouwing, een nieuwe auto. Noem maar op.

Het spaargeld staat op een spaarrekening en groeit langzaam door de rente die we hierop krijgen. Ik heb er al eens over geschreven wat sparen kan opleveren.

Wil je een hoger rendement op je spaarcentjes halen, dan kan je gaan beleggen. Maar tegenwoordig is de aandelenmarkt in mineur en verliest men veel geld. Alhoewel je nu wel moet beseffen dat alle aandelen in de aanbieding zijn, extra goedkoop! Zeker wanneer je aan indexbeleggen doet, maar dat terzijde.

Dus is er ook een andere manier om meer rendement op je spaarcentjes te krijgen, door gewoon te sparen en niet te beleggen?

Jazeker, spaardeposito's!

Wat is een spaardeposito?

Je geeft spaargeld aan de bank, en deze zet dat bedrag voor een bepaalde periode vast. Je kan er dus niet bij. Zo heeft de bank een beetje meer zekerheid, dat zij voor die periode met je geld aan de slag kan, zonder dat jij het ineens gaat opnemen.

En als beloning geeft de bank dan een hogere rente op je spaargeld.

Scheelt dat veel?

Nou, wanneer je nu een spaarrekening opent, krijg je op dit moment tussen de 2,5 en 2,8 % rente. En sluit je een spaardeposito af voor 5 jaar, dan kan je al snel tegen de 4% tot 4,25% rente krijgen. Je krijgt er dus flink wat meer rente voor.

Een paar nadelen van een spaardeposito.

Dat is wel duidelijk, je geld staat vast en je kan er niet bij. Een deposito afsluiten kan je dan ook het beste doen, wanneer je het spaargeld niet direct nodig hebt. En hoe langer je het geld vast zet, hoe meer rente je krijgt.

Plus, je sluit een spaardeposito voor een bepaalde tijd af, en ineens stijgt de rente spectaculair. Dan kan je niet ineens veranderen, je zit vast aan het rentepercentage van je deposito.

Dat is lastig, hoe krijg je nu de hoogste rente, maar heb je toch snel de beschikking over je spaargeld?

Een Depositoladder

Dan komt de 'depositoladder' om de hoek kijken.

Ik kende het fenomeen al via de Amerikaanse weblogs over besparen, daar heet het een CD-ladder.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder, is een verzameling van deposito's, die steeds na een bepaalde interval aflopen en het geld weer vrijgeven. Van het vrijgegeven geld, koop je weer een nieuwe deposito, steeds tegen de maximale rente van dat moment.

Voorbeeld:
Een voorbeeld werkt het beste:

Stel je hebt 3.000 euro, en deze wil je vastzetten in een deposito ladder.
In het begin koop je de volgende deposito's:

A. 1000 euro voor 1 jaar a 3,25%
B. 1000 euro voor 2 jaar a 3,40%
C. 1000 euro voor 3 jaar a 3,75%

Nu treedt de ladder in werking.

Na 1 jaar komt 1/3 deel van je vastgezette geld vrij. Op dat moment kan je het geld opmaken, of je koopt een nieuw deposito, weer van 3 jaar tegen de hoogste rente van dat moment.

De stand na dat ene jaar:

B. 1000 euro nog 1 van de 2 jaar vast voor 3,40%
C. 1000 euro nog 2 van de 3 jaar vast voor 3,75%
D. 1000 euro voor 3 jaar a 3,75%

En zo ga je steeds door.

Elk jaar komt er 1/3 van je spaargeld vrij en je zet die weer in een deposito van 3 jaar vast.

C. 1000 euro nog 1 van de 3 jaar vast voor 3,75%
D. 1000 euro nog 2 van de 3 jaar vast voor 3,75%
E. 1000 euro voor 3 jaarvoor 3,75%

Zo maak je een ladder, of eigenlijk meer een 'carrousel' van 3 jarige deposito's.

Wat zijn de voordelen van een depositoladder?

  • Elk jaar komt een deel van je spaargeld vrij, het staat dus niet allemaal voor een lange tijd vast.
  • Elk jaar sluit je steeds een langdurig deposito af met de hoogste rente van dat moment.
  • Wanneer de rente stijgt, sluit je dat jaar een nieuw desposito af met dat hogere rente percentage, je profiteert dus snel van de rentestijgingen.
  • Wanneer de rente daalt, sluit je een deposito af met die lagere rente. (Nog steeds de hoogste rente van dat moment.) Maar heb je nog wel 2/3 van je geld in deposito's staan met een hogere rente uit vorige jaren.

Zijn er ook nadelen van een depositoladder?

  • Ja, wanneer de rente daalt, sluit je een deposito af tegen een lagere rente. Dan had je beter een deposito kunnen afsluiten die nog langer duurde, toen de rente hoger was. Maar wie kan vooraf voorspellen wat de rente gaat doen?
  • Het vergt wat moeite en administratie. Je kan er voor kiezen om alles bij 1 en dezelfde aanbieder te doen. Maar wil je echt profiteren van hoogste rente op spaardeposito's, dan kan het best zijn, dat je 3 deposito's hebt staan, bij drie verschillende banken. Je moet het er voor over hebben.
  • Ook al komt er elk jaar geld vrij, een groot gedeelte staat vast en kan je er niet bij. Dus nogmaals, heb je het idee dat je het geld niet zo lang kan missen, doe het dan niet.

Variaties

Je kan natuurlijk varieren met de periodes. Bijvoorbeeld met 5 jarige deposito's, dus dat je 5 deposito's afsluit voor 5 jaar. Dan komt steeds 1/5 deel van je spaargeld vrij per jaar en profiteer je van een nog hogere rente.

Of je gaat voor een maandelijkse vrijval. Dan sluit je deposito's af met een kortere tijd. Eerst 4 deposito's van 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 12 maanden.
De maand daarna weer hetzelfde, en de maand daarna weer hetzelfde.
Vanaf dat moment komt er elke maand een bedrag vrij en sluit je weer een nieuwe af voor 12 maanden. Zo heb je gegarandeerd dat je elke maand geld krijgt plus wat rente.

Dit is allemaal afhankelijk wat er voor mogelijkheden zijn met deposito's en hoeveel geld je ook beschikbaar hebt.

De hoogste rente op deposito's

Welke deposito's de beste zijn op het moment, kan je zien op vanspaarbankveranderen.nl - de depositometer.

Wat vinden jullie van dit idee?

Lijkt het jullie iets? Zie je nog meer voor- of nadelen? Of is er nog een betere methode? Zou je dit zelf ook doen of misschien helemaal niet?

Dit idee heeft me altijd wel aangesproken, als alternatief voor beleggen, met zeer weinig risico. En nu heb ik het bijna zover dat ik zo'n ladder heb ingesteld. Eens kijken of het echt bevalt!

PS. Ik ben geen financieel expert, als je dit wilt uitproberen, dan is het voor eigen risico!

maandag 22 augustus 2011

DKFD #9: Te vroeg wakker worden en dan weer lekker doorslapen.

Langzaam word ik wakker en open mijn ogen.

Het is nog donker, maar dat duurt niet zo lang meer. Naast me hoor ik de diepe ademhaling van mijn vrouw en ook uit de kinderkamer komt nog geen geluid. Even geniet ik van de rust, voordat het ochtendritueel weer losbarst.

Straks uit bed, wassen, aankleden, ontbijten en dan hup, naar het werk. MIjn gedachten gaan naar de dingen die ik moet doen, maar stiekem heb ik er niet zo veel zin in. Ik lig nog zo lekker in bed, moet ik er echt zo uit?

Hoe laat is het eigenlijk?

Ik draai me om en kijk op de wekkerradio. Zie ik het goed? Nog eens knipperen met de ogen, het zal vast door de slaap komen.

03:29

Wat? Het is nog midden in de nacht!

Ik hoef er nog niet uit! Ik heb nog uren de tijd om lekker door te slapen, niks geen verplichtingen, maar fijn weer terug naar dromenland. Heerlijk.

Ik draai me weer om, schud mijn kussen nog eens op en kruip diep onder de dekens. Luister nog even naar de stilte in huis en langzaam doezel ik weg in slaap.

Voorlopig hoef ik er nog niet uit.
Hmmmm!

Klik hier voor meer kleine fijne dingen.

PS. Dit is trouwens alleen fijn wanneer je dan ook echt weer in slaap valt, en niet dat je dan nog eens drie uur wakker blijft liggen, maar dat spreekt voor zich.

zaterdag 20 augustus 2011

Uitslag poll: De leeftijd van mijn lezers

Enige weken terug vroeg ik me af hoe oud jullie nou zijn.

Dus gooide ik er een poll tegenaan, met een aantal leeftijdscategorieën, in de hoop dat ik een beeld zou krijgen van de leeftijdsverdeling onder de lezers van deze weblog.

Ondertussen is de poll gesloten en zijn de resultaten binnen:


En het is leuk om te zien, dat meer dan de helft van de lezers een beetje in mijn eigen leeftijdscategorie valt.

Zo'n 56% valt tussen de 35 en 55 jaar. De grootste groep, in de leeftijd tussen 35 en 45 jaar, is 30%. In die categorie zit ik zelf ook. De tweede groep zit in de leeftijd tussen 45 en 55 jaar. (26%)

Het volledige overzicht:

0-15    3%
15-25   7%
25-35  19%
35-45  30%
45-55  26%
55-65  11%
65-75   3%
75+     0%

Zo, nu weet ik dus weer wat meer van jullie. Dat het meerendeel uit vrouwen bestaat (94%) en voor het grootste gedeelte mooi in het midden van het leven staat, qua leeftijd.

Ik zal eens nadenken wat ik nog meer kan onderzoeken, er zal vast nog wel een poll volgen in de toekomst.

Mocht iemand suggesties hebben....

vrijdag 19 augustus 2011

Africhten van slakken

De grens is bereikt, dit is de druppel!

Na terugkomst van onze vakantie in Laren, troffen we de tuin aan, gelijk een slagveld! Een echte kaalslag om precies te zijn!

De sperziebonen hadden amper nog bladeren, en andere planten waren tot op de stengels kaalgevreten. Ze liepen over de muren, zaten te gniffelen onder de rand van de compostbak of gewoonweg verstopt tussen de bladeren van de hosta. Althans, wat er van over was.

Die vermadelijke slakken!!

Ik heb al zoveel dingen geprobeerd, koperdraad, met de hand verwijderen, korrels, een omgekeerde pompoen, nematoden, bier, noem maar op.

Er rest nog maar 1 methode, die misschien, heeeel misschien zal lukken.

Ik ga ze africhten.

Ik heb een groot stuk papier gepakt, als arena. De randen afgebakend met wat doosjes die hier en daar nog lagen, zodat ze er niet meteen uit konden kruipen en dan, met heel veel geduld, zeeeeeer veel geduld, de boel africhten.


En neem het van me aan, het vergt ERG veel geduld. Maar niet omdat ze zo langzaam zijn, maar gewoon, omdat ze zo gemeen en koppig zijn! Slakken zijn ontzettend onaangename persoonlijkheden, ze genieten er gewoon van om expres dingen kaal te vreten. Als ze een duidelijke mond hadden, zou er continue een gemene grijns op zitten geplakt.

Nu is het een kwestie van sterk te zijn. Steeds die beesten aanpakken, door elkaar rammelen. Baas boven baas! Als de slak naar rechts wil gaan, oppakken en naar links duwen! Als de slak er vandoor wil gaan, even van de vrijheid laten proeven en dan hup! Weer terug in de bak.


En dit consequent blijven volhouden. Hun geesten breken, smeken zullen ze! Totale onderwerping! Todat ik uiteindelijk heers over hun donkere geest, en ze alles zullen doen wat ik ze opdraag!

Een onmogelijke taak?

Misschien.

Maar de aanhouder wint, zoals je zult zien:

Poging 1:
flink onder de duim houden:


Poging 2:
Stapelen, zoveel mogelijk dresseren!


Poging 3:
Af en toe corrigeren totdat ik ze precies daar heb waar ik ze wil hebben.


En uiteindelijk...
Succes!!!

Ze luisteren naar me!
Zit!
Sta!
Kruip!
Pootje!!
Op elkaar!
En hop! Happen naar het blaadje!


Zo.
Missie volbracht!

En nu ze eindelijk mijn bevelen opvolgen, als onderworpen slaven, rest mij nog 1 laatste commando:

VERDWIJN!! EN KOM NOOIT MEER TERUG!!!

Dat zal ze leren.

PS. Ik heb het adres van de website op de laatste foto gezet, want ik vind hem zo goed gelukt, dat er wel wat reclame mag worden gemaakt.

maandag 15 augustus 2011

DKFD #8: Regen op de tent

Terwijl de berichten gewoon doorgingen op de weblog, hebben we een weekje doorgebracht in een tent op een camping in Laren.

We hadden redelijk goed weer, op 1 dag na, toen het met bakken uit de hemel viel, van 's middags tot 's avonds laat.

Daar zaten we dan, wij zelf op onze stoel voor de tent, onder de luifel. En de kleine binnen, op de grond, lekker te kleuren en stickers te plakken. En ondertussen klettert de regen op het zeil van de tent.

Zo'n heerlijk geluid!

Maar het wordt nog beter, wanneer je diezelfde regen op de tent hebt, maar dan 's avonds. Diep weggekropen in de slaapzak, alles is donker en je hoort het getik op het doek van de tent. Dat hypnotiserende geluid, de zachte constante ruis van de regen.

Lekker een boek lezen bij het licht van de zaklamp, of ook heerlijk om je ogen dicht te doen en in slaap te vallen.

Dat, plus het besef dat je lekker droog en warm in de tent ligt, dat samen maakt zelfs een fikse regenbui tijdens de zomervakantie een aangenaam moment!

Klik hier voor meer kleine fijne dingen.

zondag 14 augustus 2011

Gezien, Gehoord, Gelezen: Een dringende boodschap

Via de sociale media stuitte ik op een link van een toespraak door een 12 jaar oud meisje, waarin zij met erg rake bewoordingen een gezelschap toespreekt op een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Luister en kijk naar haar woorden:


'If you don't know how to fix it, please stop breaking it.'

Deze prachtige woorden blijven me vooral bij en vatten de kern prima samen wat betreft onze omgang met de planeet.

Er zit ook een triest punt aan dit bericht. Deze speech is nog 100% actueel vandaag, maar de woorden werden al in 1992 uitgesproken.

Als zulke woorden worden gezegd tegen beleidsmakers en wereldleiders, de mensen die de hele planeet regeren, en ze doen er helemaal NIETS mee. bij wie moeten we dan in hemelsnaam zijn om de boel nog goed te krijgen?

Ook daar heeft ze zelf een antwoord op gevonden, flink wat jaren later:
But in the 10 years since Rio, I have learned that addressing our leaders is not enough. As Gandhi said many years ago, "We must become the change we want to see."

vrijdag 12 augustus 2011

Het is voorbij

Vandaag de allerlaatste film gezien.


En denk je eens in, de eerste film kwam tien jaar geleden uit!
Kinderen zijn ermee opgegroeid, groot geworden.

Nu is dat allemaal voorbij.

Maar niet getreurd!
We hebben altijd de boeken nog!

maandag 8 augustus 2011

DKFD #7: Zonsopgang

Het is wel duidelijk hoe belangrijk de zon voor ons is. Zonder zon is er geen licht, geen warmte en geen leven.

Dus je kan je wel voorstellen, wanneer de zon opkomt, dan is dat een waardevol moment.

Op dat moment komt alles weer tot leven. De duisternis wordt verdreven, alles wordt wakker, de planten, de dieren, de mensen.

Vocht stijgt op uit de grond als flarden mist. Vogels beginnen te zingen. De snijdende kou verdwijnt langzaam en maakt plaats voor warmte. De wereld vult zich langzaam met licht en energie.

's Morgens vroeg, na een stuk wandelen terwijl het nog koud en donker is. Om dan ineens de lucht lichter te zien worden, en dan die rode oranje bol boven de horizon te zien uitkomen.

Dat is puur geluk.



Klik hier voor meer kleine fijne dingen.

zaterdag 6 augustus 2011

Chemisch Vingerverven

Onze kleine vindt het geweldig om te tekenen en te vingerverven. Hoewel je het niet echt vingerverven kan noemen. Als echte kunstenaar heeft ze zo haar eigen techniek:

  1. doop vinger in pot 1
  2. doop diezelfde vinger meteen in pot 2
  3. doop dan in pot 3
  4. doop tenslotte in pot 4
  5. smeer

Daarna, wanneer het kunstwerk wat verder is gevorderd, verandert de techniek naar een meer gedurfde, uitdagende stijl:

  1. doop hand in alle potten
  2. was je handen met vingerverf
  3. smeer met platte hand op het papier.

Nog even en ze kan zich scharen onder andere beroemde Chinese abstracte kunstenaars!

Als boodschap laat ze met haar werken zien, dat de essentie van ons bestaan verbonden is met de diepte en de kleurrijkheid van het universum. Een orgastische explosie vanuit het totale kleurenspectrum, als symbool voor de ontelbare wensen en dromen die we kunnen verwerkelijken, wanneer we in verbinding staan met de wortels van onze ziel, de kosmos en het Goddelijke.

Maar...en daarmee onderscheid ze zich van andere kunstenaars, dat is het rebelse trekje in haar werk, uiteindelijk vervagen we naar een uniform geheel, worden we weer opgenomen in een collectieve schil van gedachten rondom de wereld die we zelf gerealiseerd hebben. Nemen we afstand van die wereld, kijken objectief naar het resultaat en leren er van, om te kunnen toepassen als nieuw levensdoel na de komende terugkeer naar het Aardse leven. Uiteindelijk worden we een met de talloze andere zielen om ons heen, van verschillende kleuren naar 1 centrale kleur.

En dat alles trefzeker verbeeld in de vorm van bruine smurrie op papier.

Ik vind het knap!
Waar wilde ik het ook alweer over hebben? Ehm..ah ja:

Besef je wel, verven met vingerverf is een gevaarlijke bezigheid. Ik was me daar nog onbewust van, totdat ik eens keek op de ingrediëntenlijst van het spul!

Bronopol
Conserveermiddel, kan organen aantasten en heeft invloed op immuunsysteem.

sodium methylparaben
Conserveermiddel, kan klieren aantasten in relatie met hormoonproductie.

sodium ethylparaben
Conserveermiddel, kan klieren aantasten en allergische reacties veroorzaken

sodium propylparaben
Conserveermiddel, geurmiddel, kan klieren aantasten en allergische reacties veroorzaken

denatonium benzoate
Bittermaker, op zich geen risico.

Ik weet het niet, ik heb er geen goed gevoel over. Zo'n jong talent in de luiers bloot te stellen aan zulke giftige bestandsdelen, ik wil daar niet aan mee doen. Maar ik wil haar talent en plezier ook niet verknallen. Dus zoek ik een goed alternatief.

Herkent iemand dit dilemma/ En hebben jullie een alternatief? Gewoon zo natuurlijk mogelijke vingerverf, zonder rotzooi?

Jullie tips zijn welkom!

woensdag 3 augustus 2011

Recept: Fruitvellen / Fruitveters

Het idee was er al, om van die fruitvellen te maken van onze aardbeienoogst. Maar voordat ik die heerlijke aardbeien ging gebruiken voor dit experiment, besloot ik om het eerst maar eens uit te proberen met wat nectarines.

Fruitveters / Fruitvellen

Ingrediënten:

4 perziken
9 eetlepels water
75 ml ahorn siroop

Zelf had ik geen ahorn siroop in huis, dus heb ik het geprobeerd met appelstroop. Dat werkte op zich prima, alleen was de smaak sterk gewijzigd naar die appelstroop. Dus misschien is het beter om een neutralere siroop te gebruiken.

Mocht je het met aardbeien willen proberen:

500 gram aardbeien
2 tot 3 eetlepels suiker
9 eetlepels water


Werkwijze
  • De oven voorverwarmen op 70 graden.
  • Het fruit schillen en in stukken snijden. En natuurlijk steeltjes en pitten verwijderen.
  • Doe het fruit, water en suiker of siroop in een steelpan en laat dit 5 minuten koken.


  • Daarna de boel pureren met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Bekleed een bakplaat van 30 x 30 cm met bakpapier.
  • Giet het mengsel op de bakplaat. Zorg dat het laagje ongeveer 0,5 cm dik is.


  • Zet het dan zo'n 5 tot 6 uur in de oven.
  • Controleer na een paar uur regelmatig hoe het aanvoelt.
  • Het mag niet te droog worden, maar moet nog wel een beetje plakkerig aanvoelen. Stevig en zeker niet nat.
  • Wanneer het goed aanvoelt, haal je de vorm uit de oven en laat het volledig afkoelen.
  • Bedek het geheel met huishoudfolie en draai het om.


Haal het bakpapier eraf en bedek die kant met een tweede stuk huishoudfolie.


Je kan het vel oprollen en zo'n twee maanden bewaren in de koelkast.

Wanneer je zin hebt in een lekkere zoete fruitsnack, scheur of snijd je gewoon een reep van het vel af en peuzel je hem heerlijk op. Het is heerlijk zoet en plakt lekker tussen je tanden!

Het was wel een leuk experiment! Zelf je eigen snoep maken! Stoer toch?

Ik heb uiteindelijk besloten om geen vellen met de aardbeien te maken. Het moet ontzettend lang in de oven staan, of je zou een droogrekje moeten maken voor in de zon, maar dat is teveel werk voor een eenmalig experiment.

En ik heb liever aardbeienjam, dus dat gaat het worden. Met ondertussen een lekker stukje fruitvel!


Smakelijk!


Recept uit het boek van Eten uit de tuin van Karen Liebreich en Jutta Wagner.

maandag 1 augustus 2011

DFKD #6: De geur van boeken

Ik heb een tik.

Ik ruik. Snuif. Sniffel. Aan alles.

Ik kan er niets aan doen. Als ik iets in mijn handen heb, grote kans dat ik er dan even aan ruik. Vaak onbewust, soms bewust.

Vooral de laatste tijd ben ik me er meer van bewust, aangezien we een klein meisje in huis hebben, dat alles nadoet wat wij doen. Ze houdt ons een spiegel voor. En zo viel het me op dat ze ineens aan allerlei dingen ruikt. Sokken, de pot pindakaas, een glas water, de yoghurt, voorleesboeken.

Vooral dat laatste is erg belangrijk. Boeken. Beter nog, de geur van boeken!

Kleine momenten van gelukzaligheid.

Het moment dat er een oud boek uit de boekenkast wordt gepakt. En voorzichtig wordt open gevouwen. De pagina's zijn al wat gelig, af en toe een verdwaald ezelsoortje. En voordat er begonnen gaat worden met het lezen, komt de neus even richting het boek.

Die geur. Hmmmm.

De geur van oud papier, beduimelde pagina's. Platgedrukte zilvervisjes, verstopte boekenleggers. Namen geschreven aan de binnenkant van de kaft. Ezelsoren. Vette vingers. En vooral ook de geur van de verhalen zelf. Een wereld waar je al lezend terecht komt.

En niet alleen de boeken zelf geuren lekker. Ook boekenwinkels. Vooral met een afdeling tweedehands. Neem zo'n 'De Slegte', waar rijen en rijen boeken staan. Daar hangt toch die specifieke geur, dat is echt genieten.

Als ik nadenk welk boek het lekkerst ruikt in onze collectie, dan kom ik op een paar boeken.

Een oud exemplaar van De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry
Een hele reeks jaren 60 en 70 sciencefiction boekjes.
Een doos op zolder vol met Wipneus en Pim's.

Zo is het dubbel genieten.
Genieten van een mooi verhaal.
En genieten van de heerlijke geur van het boek zelf.

Klik hier voor meer kleine fijne dingen.