woensdag 3 augustus 2011

Recept: Fruitvellen / Fruitveters

Het idee was er al, om van die fruitvellen te maken van onze aardbeienoogst. Maar voordat ik die heerlijke aardbeien ging gebruiken voor dit experiment, besloot ik om het eerst maar eens uit te proberen met wat nectarines.

Fruitveters / Fruitvellen

Ingrediƫnten:

4 perziken
9 eetlepels water
75 ml ahorn siroop

Zelf had ik geen ahorn siroop in huis, dus heb ik het geprobeerd met appelstroop. Dat werkte op zich prima, alleen was de smaak sterk gewijzigd naar die appelstroop. Dus misschien is het beter om een neutralere siroop te gebruiken.

Mocht je het met aardbeien willen proberen:

500 gram aardbeien
2 tot 3 eetlepels suiker
9 eetlepels water


Werkwijze
  • De oven voorverwarmen op 70 graden.
  • Het fruit schillen en in stukken snijden. En natuurlijk steeltjes en pitten verwijderen.
  • Doe het fruit, water en suiker of siroop in een steelpan en laat dit 5 minuten koken.


  • Daarna de boel pureren met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Bekleed een bakplaat van 30 x 30 cm met bakpapier.
  • Giet het mengsel op de bakplaat. Zorg dat het laagje ongeveer 0,5 cm dik is.


  • Zet het dan zo'n 5 tot 6 uur in de oven.
  • Controleer na een paar uur regelmatig hoe het aanvoelt.
  • Het mag niet te droog worden, maar moet nog wel een beetje plakkerig aanvoelen. Stevig en zeker niet nat.
  • Wanneer het goed aanvoelt, haal je de vorm uit de oven en laat het volledig afkoelen.
  • Bedek het geheel met huishoudfolie en draai het om.


Haal het bakpapier eraf en bedek die kant met een tweede stuk huishoudfolie.


Je kan het vel oprollen en zo'n twee maanden bewaren in de koelkast.

Wanneer je zin hebt in een lekkere zoete fruitsnack, scheur of snijd je gewoon een reep van het vel af en peuzel je hem heerlijk op. Het is heerlijk zoet en plakt lekker tussen je tanden!

Het was wel een leuk experiment! Zelf je eigen snoep maken! Stoer toch?

Ik heb uiteindelijk besloten om geen vellen met de aardbeien te maken. Het moet ontzettend lang in de oven staan, of je zou een droogrekje moeten maken voor in de zon, maar dat is teveel werk voor een eenmalig experiment.

En ik heb liever aardbeienjam, dus dat gaat het worden. Met ondertussen een lekker stukje fruitvel!


Smakelijk!


Recept uit het boek van Eten uit de tuin van Karen Liebreich en Jutta Wagner.

3 opmerkingen:

  1. Het klinkt heerlijk. Maar ik vind die oventijd zo lang.In de winter is het meteen verwarming,maar in de zomer alleen opwarmen van de keuken. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Izerina:
    Daar ben ik het helemaal mee eens. Een leuk eenmalig experiment, maar te kostbaar qua energie. Ik wilde bijna een droogrekje gaan maken, voor in de zon, een soort droogoventje. Maar gezien mijn 2 linkerhanden, is dat ook veel moeite. :-)

    @Nathalie:
    En of! En het blijft ook lekker tussen je tanden plakken. :-)

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen