woensdag 30 juni 2010

Zelgemaakte waterijsjes

Pffff, het is zo ontzettend warm!

Wat is het dan fijn om even lekker verkoeling te vinden in de vorm van een frisse ijslollie.

We hebben ooit van die waterijs vormpjes gekocht, en de laatste tijd worden ze goed gebruikt om de lekkerste ijsjes te maken. Heel makkelijk eigenlijk. Het scheelt afval, geld en energie, want je hoeft niet steeds naar de supermarkt om ijsjes te kopen. En de vormpjes gaan jaren mee.

En daarnaast kan je de ijsjes precies maken zoals je zelf wilt. Het is leuk om te experimenteren met verschillende smaken.

Vorige keer hadden we wat oude peren, die te zacht waren geworden, gepureerd en daarna met een scheutje sinaasappelsap erdoor ingevroren. Heerlijk!

Deze keer hebben we als experiment het sap uit een blikje ananas als ijsje ingevroren. Iets minder gezond, maar het was een heerlijk fris ananasijsje, we hebben er van genoten.

En zeg nou zelf, dat ziet er toch lekker uit?



De mogelijkheden zijn eindeloos. Vruchtensap, koude thee, diksap, noem maar op.

Je giet het in de vormen, laat het een dag in de vriezer staan en de volgende dag kan je al genieten van je zelfgemaakte waterijs.

Hebben jullie nog suggesties voor lekkere smaken of recepten?

maandag 28 juni 2010

Droommap: Meerijden op de Maglev (alternatief Thalys)

Een rit in een supersnelle trein, de Maglev, staat hoog op het verlanglijstje. Maar zoals eerder aangegeven, zit dat er voorlopig niet in.

Maar er is een alternatief, wat een heel klein beetje in de buurt komt. Ook een snelle trein, geen magnetische zweeftrein, maar een gewone. De Thalys! En dan de Thalys die richting Parijs gaat.

Twee vliegen in 1 klap. Een verblijf in een prachtige stad en een rit in een supersnelle trein!

Rijden met de Thalys

Dus deze week hebben we twee keer in de Thalys gezeten en met zo'n 300 km per uur over het spoor gesjeesd. En dat was een fijne ervaring. Van binnen was de trein heerlijk stil en comfortabel. (Het geluid buiten is een heel ander verhaal). En eigenlijk merk je amper dat je zo snel over het spoor gaat. Je ziet het wel aan het voorbij flitsen van de palen, dat gaat sneller dan anders. Het landschap is niet altijd zichtbaar, omdat de Thalys vaak verlaagd in betonnen bakken rijdt.

Maar ongeacht de snelheid, reizen met de trein was heerlijk ontspannen. Geen gedoe met de weg zoeken en rekening houden met ander verkeer. Hooguit even opletten met het overstappen en verder lekker achterover hangen en een boekje lezen. Super relaxed! De vakantie begint dan al op het moment dat je in de trein stapt.

Is de trein milieuvriendelijker dan de auto?

En natuurlijk hebben we nagedacht of de trein nou milieuvriendelijker is dan de auto. We dachten eigenlijk van wel, maar dat valt toch tegen. Bij de internationale treinreisplanner zit er een functie genaamd Eco Checker.

De uitkomst was verrassend. Onze treinreis vanuit Lommel naar Paris-Nord leek net wat vervuilender dan wanneer we met de auto zouden reizen!

(klik op plaatje voor grotere versie)

Alleen wat Co2 en smog betreft is de trein minder schadelijk. Maar op de andere gebieden is de auto net een tikje beter.

Maar er is wel een kanttekening. Dat is de trein vergeleken met onze hybride auto. Wanneer je vergelijkt met een gewone benzine auto, dan is de trein in alle categorieën ruim de winnaar.

(klik op plaatje voor grotere versie)

Dus we houden het er maar even op, dat we toch net wat milieuvriendelijker hebben gereisd. (Ook al is de bron dan een organisatie die baat heeft bij treinreizen, dus echt onafhankelijk is het niet!)

Onbekend Parijs

En verder hebben we natuurlijk heerlijk genoten van onze favoriete stad, Parijs! Op de Eiffeltoren en een rondvaart op de Seine na, hebben we wat minder standaard activiteiten ondernomen. Maar die bevielen zeker net zo goed!


Heerlijk!

De riolen zelf waren qua geur minder heerlijk, maar zeker super interessant! Als afsluiting twee fotootjes van de stad Parijs onder de grond. We gaan er zeker nog eens vaker naar toe. Naar Parijs dan, de riolen, ach, wie weet!


zaterdag 26 juni 2010

Het kiezen van aanbieders van zonnepanelen

Ondertussen komen er allemaal offertes binnen van leveranciers van zonnepanelen. Ik heb er acht aangevraagd, dat zou toch wel genoeg zijn om een mooie aanbieding tegen te kunnen komen?

In plaats van een gewenst vermogen, heb ik aangegeven dat we een budget hebben, met de vraag: 'Wat voor installatie van zonnepanelen kunt u ons aanbieden voor dit bedrag?'

Daarbij hebben we zoveel mogelijk informatie toegevoegd, de helling van het dak, de oppervlakte, de hoogte van het huis, de oriëntatie en ook foto's toegevoegd van het huis en de meterkast. Genoeg gegevens om een mooi beeld te vormen.

Het is wel moeilijk! Want tot nu toe is er nog geeneen offerte vergelijkbaar met de andere!

Verschillende merken zonnepanelen, verschillende vermogens, andere aantallen panelen, de kosten voor installatie verschillen per aanbieder, sommige dingen zijn inclusief installatie, andere zijn weer op nacalculatie.

Kortom, wanneer alle offertes binnen zijn, gaan we er eens goed voor zitten en bekijken we welke de allerbeste is. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Het zal vast een heel gepuzzel worden.

Hoe komen we aan een leverancier van zonnepanelen?

Heel simpel, via de site van Greenchoice staan een aantal leveranciers van zonnepanelen. Daar hebben we een aantal van gekozen en aangeschreven.

Re-source Solar
Zonnefabriek
Awizon
New Energy Systems
Solar NRG
Buro Wilders
Esdec
Energieker
BeldeZon

Het begint nu toch wel dichterbij te komen, wanneer je al die informatie zwart op wit ziet staan. Weer een stapje dichterbij het verwezelijken van een droom!

donderdag 24 juni 2010

Spinselmot

Eigenlijk was ik al te laat. Anders had ik een spookachtige boom gezien, helemaal kaal en bedekt met een witte waas van fijn spinrag en krioelend van de rupsen.

Het werk van de spinselmot, ook wel stippelmot. Of op zijn Latijn: Yponomeutidae

De meeste rupsen waren al omgevormd tot motjes en de boom was al druk bezig met zijn herstel en stond alweer in het blad. Maar ondanks dat was het toch nog indrukwekkend om het spinsel rond de boom te zien. En de vele motjes op de takken.


De motjes leggen later eitjes op de boom, die eitjes overwinteren en uiteindelijk komen er hordes rupsen tevoorschijn, die de boom helemaal kaalvreten. En ook inpakken met spinsel. Hebben ze eenmaal hun buikje rondgevreten, dan verpoppen ze zich. Eenmaal uitgekomen als motje, is de kringloop weer rond.

Op de foto zie je zowel de rups, een pop en het motje bij elkaar.


De verpopping gebeurt vaak in compacte pakketten ergens op een verzamelplaats in het spinsel.


En met de macrolens boven op zo'n stippelmot, dan is het toch mooi om zo'n beestje te zien. De vele stipjes, de grote ogen. En de voelsprieten die continue heen en weer wiebelen. De witte 'vacht' maakt het bijna aaibaar.


Deze boom staat vlakbij het Milieu Educatie Centrum van Eindhoven, in het Heempark. Zowiezo een mooie plek om eens een rondje te wandelen.

Volgend jaar probeer ik er eerder bij te zijn, ergens in mei zijn de rupsen erg actief, en is de boom spectaculair en spookachtig. Een goede kans voor mooie foto's.

Maar er is een NOG betere fotolocatie in de buurt, en dat is de begraafplaats De Oude Toren in Eindhoven. Als er ergens een passende plek is voor spookachtige en geheimzinnige plaatjes, dan is het wel een kerkhof!

Ik ben er te laat achter gekomen, de boel is al opgeruimd door de gemeente, maar volgend jaar waag ik zeker wel een poging. Iemand anders heeft er wel mooie foto's van gemaakt en dan kan je zien wat voor spectaculaire beelden het kan opleveren.

Klik hier om naar de Spinselmot op de Oude Toren te gaan.

Het beestje mag dan misschien als een plaag worden beschouwd, maar het blijft een mooi en indrukwekkend gezicht om te zien hoe de natuur werkt en leeft.

Dat zo'n klein dingetje toch zo mooi kan zijn!

dinsdag 22 juni 2010

Gratis documentaires kijken


Ik kijk graag naar een mooie documentaire, vooral wanneer het gaat over onderwerpen die me interesseren. Altijd fijn om iets te leren of me te verbazen over wat er allemaal gaande is op onze planeet.

Maar vaak komen ze op onmogelijke tijdstippen of ik kom er te laat achter dat ze op tv zijn geweest. Sommige zijn wel ergens op het Internet te vinden, maar voordat je ze gevonden hebt ben je al heel wat uren verder.

Gelukkig heb ik een mooie website gevonden die me een beetje tegemoetkomt. Een mooie verzameling van allerlei (gratis) documentaires over diverse onderwerpen. Allemaal te vinden op het Internet, en nu verzameld in 1 site: www.documentairenet.nl

Mij gaat het om een documentaire die ik altijd al heb willen zien, maar ik greep steeds mis. Gemist op tv, niet te vinden online, of vreemde downloads. Maar hier staat hij gewoon op de site! (Via de Chinese Youtube)

Our Daily Bread!

Een beschrijving van de IDFA:
"Wel eens een machine gezien die binnen 15 seconden alle olijven uit een olijfboom weet te schudden? Our Daily Bread neemt de kijker mee naar de plaatsen in Europa waar ons voedsel geproduceerd wordt. Verschillende productieprocessen van uiteenlopende etenswaren passeren de revue, van olijven tot biefstuk en van tomaten tot zout. De soms schokkende beelden laten zien hoe loopbanden, snijapparaten en machines het proces bepalen. Mensen, dieren en gewassen lijken slechts een bijrol te hebben in de logistiek van de voedselproductie. Zonder commentaar of uitleg krijgen we de taferelen voorgeschoteld en wordt de afstand tussen consument en product bijna tastbaar gemaakt."
Ik ga er voor zitten, ben benieuwd
(het kan zijn dat de link niet werkt, kijk dan op de site van documentairenet.nl.)



En er zijn nog veel meer mooie titels!
The Pixar Story
Super Size Me
VPRO Tegenlicht - Energy Risk
The Call of the Wild
Bulgaria's Abandoned Children
The Lost World of Tibet
An Inconvenient Truth
De Wereld volgens Monsanto

Vooral de laatste 'De wereld volgens Monsanto' staat hoog op mijn verlanglijstje.

De komende dagen kom ik dus niet veel buiten, te druk met documentaires kijken!

zondag 20 juni 2010

Ramenas salade

De gezaaide rammenas uit ons moestuintje is mooi gegroeid. De bladeren zijn erg groot geworden (en ondertussen ook al geliefd bij de slakken). En aan de voet van de bladeren is te zien dat de wortels ook een mooie grootte hebben.

Rammenas is een lekkere pittige wortel, dezelfde smaak als radijs. Een stevige bite. Rammenas wordt ook wel Rettich genoemd, maar ik weet niet of het echt dezelfde soort is.

Tijd voor een lekkere salade!

Rammenas salade / Rettich salade

Ingredienten:

300 gram rammenas / rettich
100 gram brandnetelkaas
2 augurken
1 appel (elstar)
100 gram cashew- en walnoten
4 eetl. zure room
1 eetl. citroensap
1 theel. suiker
peper en zout
karwijzaad

Het oorspronkelijke recept maakt gebruik van blauwschimmelkaas en bierworstjes of salami. Wij hebben het vervangen door brandnetelkaas en cashew- en walnoten.
In plaats van zure room hebben we volle yoghurt gebruikt. En karweizaad staat niet in onze keukenkastjes, dus die zit niet in ons gerecht.



Werkwijze:

  1. Snij de rammenas / rettich in plakjes en daarna in luciferdunne reepjes.
  2. Schil de appel en snij het in dunne en kleine plakjes.
  3. Snij de augurk in plakjes.
  4. Meng de rammenas, appel, augurk door elkaar in een schaal.
  5. Brokkel de kaas erdoor (of in kleine blokjes snijden)
  6. Maak de dressing door de yoghurt te mengen met het citroensap, de suiker, zout en peper.
  7. Voeg het karwijzaad toe (wanneer je het in huis hebt)
  8. Alles goed mengen.

We hebben de salade gecombineerd met lekkere aardappeltjes uit de oven, gebakken in een vaag safraan-olie-spulletje wat we op vakantie in Tenerife hebben gekocht.

Eet smakelijk!



vrijdag 18 juni 2010

De prei uitplanten in de moestuin

Er staat nog 1 zielig eenzaam potje op de vensterbank, gevuld met vier preitjes. Alle andere potjes op de vensterbank zijn allang overgezet naar de moestuin, sterker nog, de eerste zijn al opgegeten!

Het wordt tijd om de zomerprei naar buiten te sturen, te verplanten, zodat ze lekker de ruimte krijgen om uit te groeien tot grote smakelijke preien.

Geen idee hoe dat werkt, maar gelukkig hebben we een paar moestuin boeken waarin het mooi staat beschreven. In het boek 'Eten uit de tuin' van Karen Liebreich staat het mooi beschreven, dus ga ik ermee aan de slag.

Eerst maak ik met een bezemsteel 4 gaten, voor elke prei 1. De gaten zijn ongeveer 10 cm diep, bij benadering.


Daarna voorzichtig de prei uit het potje gehaald en het zand verwijderd, zodat je alleen de prei en de wortels overhoudt.

Die doe je voorzichtig in het gat, let erop dat de wortels mooi onderin komen.

Giet daarna water in het gat, zodat de wortels goed in het zand kunnen 'klinken'.


Het zand hoeft niet te worden aangedrukt. Maar omdat de grond zo los en luchtig is, valt het gaatje vanzelf dicht. Ik hoop dat het geen kwaad kan, we zullen zien hoe de prei er straks uit gaat komen.

Het gedeelte onder de grond zal dus wit blijven, ik hoop dat hij niet al te diep zit en nog goed kan groeien. We wachten geduldig af.


Ondertussen begint de moestuin aardig op te schieten, we hebben vooral een gigantische voorraad sla. Als we willen zouden we elke dag wel een flinke salade kunnen eten, maar soms hebben we er genoeg van. Misschien moeten we maar gaan uitdelen aan de buurt.

De broccoli begint zich ook mooi te ontwikkelen. Vorig jaar schoten ze meteen uit naar bloemen, hopelijk gaat het dit jaar beter.


En ook de vijgenstruik in de tuin belooft een rijke oogst dit jaar. Dat wordt weer veel vijgenjam!


Ik heb het al tig keer geegd, maar ik blijf het volhouden. Ik vind het principe van Square Foot Gardening echt geweldig. Die twee bakken kosten ons amper tijd, alleen 's avonds de boel even water geven. Verder gaat alles vanzelf.

Heerlijk voor de luie tuinier!

woensdag 16 juni 2010

Gezien, gehoord, gelezen: De Krant

Nietsvermoedend kreeg ik een PDF bestand met daarin een exemplaar van de Volks-krant en begon te lezen.

'Goh', dacht ik eerst, 'Heb ik iets gemist? Komt het toch nog goed in deze wereld?'

Al snel had ik door, dat dit niet zomaar een krant was, maar een hele speciale! Een prachtig exemplaar! En wat mij betreft heb ik graag vaker zulk nieuws in de brievenbus. Graag wil ik een abonnement!

Mooi leesvoer. Ga er eens voor zitten, lees en denk er eens over na.

Klik hier voor de online website van de Volks-krant.
Klik hier voor de PDF-versie van de Volks-krant.

Wat de makers erover zeggen:

Natuurramp, oorlog, ziekte of crisis; heel vrolijk word je meestal niet wanneer je de krant openslaat. Vandaag willen we laten zien hoe het nieuws er ook uit zou kunnen zien. Dat een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving mogelijk is. En dat de weg om tot zo’n samenleving te komen soms verbazingwekkend eenvoudig kan zijn. Het is mogelijk, een wereld waarin iedereen -ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, etniciteit, afkomst of geloof- zichzelf kan ontplooien, gebruik kan maken van gelijke rechten en waarin welvaart gelijk verdeeld is. Een wereld waarin op een verantwoorde manier omgegaan wordt met het milieu en het klimaat. En een wereld waarin niet bedrijven en politici de baas zijn, maar wij met z’n allen.

Het is mogelijk. Heel goed mogelijk zelfs. Maar dan moeten we wel aan de slag. We hopen dat je door onze krant geïnspireerd raakt en met de mensen om je heen een begin maakt de wereld te veranderen. Want zou het niet mooi zijn als de krant er iedere dag zo zou uitzien?

Veel leesplezier!

maandag 14 juni 2010

Fijn weekend: Appeltern

Goed, even genoeg over strips. Terug naar de meer reguliere onderwerpen op deze weblog.

De moestuin.

Of eigenlijk, beter gezegd: het eetbare moestuinhuis!

Met een cadeaubon voor gratis entree op zak, vertrokken we naar de Tuinen van Appeltern. Al weer vele jaren geleden dat we daar geweest waren. Toen was het al erg leuk en inspirerend om al die verschillende tuin ideeën te zien, en nu nog steeds. Het park is sindsdien ontzettend uitgebreid, heel veel tuinen! Heel veel ideeen en heeeel veeeeeeeel planten en bloemen.

Te veel om over te schrijven, maar 1 project wil ik er wel uitlichten, dat viel me zo erg op, dit hoort gewoon thuis op de weblog!

Een eethuisje. Letterlijk.

Een klein huisje, met tuin, helemaal 'behangen' met eetbare producten. En in de tuin, groentekratten op de grond, gevuld met grond en planten. Hoe simpel kan het zijn?


De muren bestaan uit zakken, gevuld met aarde en groenten. Deze groeien recht uit de zak en maken de muren groen ... en eetbaar. Sla, spinazie, bieslook, andere kruiden, allerlei soorten.


Maar ook het 'tuintje' bij het huis, sprak me erg aan. Eigenlijk is dit ook een soort van vierkante meter tuin, of meer een variatie daarop. En best makkelijk toepasbaar in elke tuin.

Men neme een grote groentekrat. Zet hem op de grond. Vult deze met aarde, zaadjes erin. Water geven. En klaar!


Heb je meer plaats, dan zet je er een paar bij elkaar, of je maakt lange rijen, tegels ertussen en voila, een klassieke moestuin!


Leuk gevonden, en natuurlijk hebben we ook lekker gesnoept van het huisje. Denk maar aan Hans en Grietje, maar dan de gezonde versie.

Een geslaagd dagje, maar nog wel een laatste tip:

Mocht je last van hooikoorts hebben, bereid je voor op flink wat niezen en proesten en rode jeukende ogen. Maar ondanks dat, de moeite waard om eens te gaan kijken!

Fijn weekend: Suske en Wiske

Om nog even in de sfeer van het vorige bericht te blijven, strips kunnen bijzonder informatief zijn.

Als klein mannetje wist ik al snel het verschil tussen de tjiftjaf en de fitis, over de Bokkenrijders in Limburg, de schilders Breughel, van Gogh en Rembrandt hadden geen geheimen voor mij. En verhalen en legenden over de hele wereld waren mij bekend.

Dankzij Suske en Wiske.

Al 65 jaar lang bestaat deze strip en daarom heeft het dan ook terecht een plaats verdiend als expositie in een museum, het Limburgs museum te Venlo.

Daarom heb ik in het afgelopen weekend ook genoten van de prachtig opgezette tentoonstelling, met levensgrootte figuren en afbeeldingen. En natuurlijk ook veel informatie over de geschiedenis, het tijdsbeeld van de verhalen.


Leuk was ook om authentieke voorwerpen uit de oudheid te zien, gekoppeld aan een Suske en Wiske verhaal. Het harnas van de Dulle Griet, de typische spaanse helm uit het Spaanse Spook, mijnwerkersuitrusting uit De Mysterieuze Mijn en nog veel meer.



En wat ik persoonlijk natuurlijk het interessantst vond, waren de technieken van de tekenaars. Hoe een strip werd gemaakt, hoe de scenario's eruit zien, van schets tot kleurendruk. Inspirerend!

Natuurlijk kon je ook je eigen strip maken op een lichtbak, het begon toch weer flink te kriebelen om zelf aan de slag te gaan....


Een leuke uitgaanstip als je Suske en Wiske leuk vindt. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Lekker lezen tot dingen raden, armpje drukken met Jerom, een speurtocht. Meer dan genoeg!

En dan heb ik het niet eens over de rest van het museum, jammer genoeg hadden we daar niet genoeg tijd voor, wie weet een volgende keer.

zaterdag 12 juni 2010

Een lesje economie van Calvin en Hobbes

De volgende strip uit 1993 is van Bill Watterson, de maker van mijn favoriete strip aller tijden, Calvin and Hobbes.

Ondanks de leeftijd van de strip is hij ontzettend actueel en past hij zo in het plaatje van onze huidige economie en de financiële crisis.

Het laat zien dat er in die 17 jaar eigenlijk niets is veranderd, dat is ontzettend triest, maar dankzij dit stripje lachen we er toch om.

Klik op de plaatjes voor een grotere versie (en een vertaling)


Veel mensen zeggen dat strips voor kinderen zijn, maar dat klopt natuurlijk totaal niet. Het is een prima medium om de maatschappij aan de kaak te stellen. Ook in Calvin en Hobbes worden thema's behandeld, die nu nog steeds actueel zijn!

Zoals het milieu.
Klik op de plaatjes voor een leesbare versie.





Eigenlijk moet iedereen minstens 1 stripboek van Calvin en Hobbes in bezit hebben! Vind ik dan. Er zijn genoeg exemplaren om uit te kiezen!

Klik hier om alle Engelstalige boeken van Calvin en Hobbes te zien.

Maar je kan ze natuurlijk ook opzoeken in de bieb of op Internet.

donderdag 10 juni 2010

Gratis Persil Eco Power

Via Oog op de Toekomst hebben we een proefzakje gekregen van het wasmiddel 'Persil Eco Power', met het vriendelijke verzoek om het eens te proberen en te vertellen hoe het is bevallen.

Het heeft even geduurd, maar gisteren heeft er een was gedraaid met dit wasmiddel. En ik dacht dat het wel interessant is om het resultaat ook op de weblog te zetten.

Het wasmiddel kan al vanaf 20 graden gebruikt worden. Wijzelf hebben de 40 graden was gedraaid en dat beviel prima.

De was kwam er schoon uit, rook lekker fris, de geur was zelfs minder overheersend dan het wasmiddel wat we de laatste tijd gebruiken. Prima dus!

Resultaat van de test : schone was.

Test geslaagd!
Zou je denken...

Maar zoals iedereen weet, tegenwoordig wassen alle wasmiddelen prima. Je ziet in reclamespotjes steeds dat het beroemde wasmiddel X, dat de kleuren doet verbleken, vlekken gaan er niet uit, de kleren krimpen of nemen de kleur aan van andere kledingstukken.

Geen wonder dat dat wasmiddel X niet in de schappen is te vinden! Het is een flutproduct! Alle andere wasmiddelen, die doen hun werk prima, in tegenstelling tot X. Dus qua wasresultaat liggen de meeste wasmiddelen dicht bij elkaar. En leveren ze allemaal een prima schone was.

Daarom richt ik me even niet op het wasresultaat, maar op de andere punten waarop het wasmiddel zich onderscheid:
  • 100% van de oppervlakte actieve stoffen is biologisch afbreekbaar
  • 100% van de oppervlakte actieve stoffen is plantaardig
  • Waskracht vanaf 20°

Palmkernolie

Volgens de website van Persil is palmkernolie een plantaardige stof in het wasmiddel.

De ontginning van palm(kern)olie staat bekend om de desastreuze gevolgen van palmolieplantages. Zoals ontbossing, vervuiling door bestrijdingsmiddelen en kunstmest en uitputting van de grond.

Henkel, de naam achter Persil, heeft een bevoorradingsakkoord afgesloten met de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)

Op zich klinkt dat goed, deze organisatie streeft naar een uitbreiding van duurzame palmolie. Maar een akkoord met de RSPO garandeert nog geen duurzame olie. Er zijn er bedrijven geweest die RSPO hebben misbruikt om zichzelf een groen imago aan te meten, terwijl ze vrolijk verder gingen met het kappen van het regenwoud. (O.a. Sinar Mas (pdf), United Plantations) Een producent die lid is van RSPO kan nog vrolijk doorgaan met het kappen van bossen via andere niet-gecertificeerde bedrijven onder hun hoede.
(Klik hier voor meer info over RSPO via Greenpeace.)

Maar hoe dan ook, het initiatief is wel te waarderen, het is beter dan in zee te gaan met palmolieproducenten die overal lak aan hebben. Dat beetje invloed van het RSPO is beter dan niets.

Koud wassen

Koud wassen bespaart energie. Je hoeft tenslotte geen water te verwarmen, dus minder electriciteit, dus minder uitstoot of minder grondstoffen die opgemaakt worden.

Koud wassen is goed voor het milieu.

Maar daarnaast is het ook heel goed voor een milieu waar bacteriën zich lekker op hun gemak voelen.

Door de lage temperatuur blijven eventuele schadelijke bacteriën leven, sterker nog, ze worden door de hele was verspreid tijdens het wassen en blijven ook nog eens achter in de machine, met risico op vetluis.

Schimmels, huisstofmijt, bacteriën gaan pas echt dood bij wassen met een temperatuur van 60 graden en liefst nog heter.

Persil lijkt me wel bewust over dit probleem, zo zeggen ze op hun site:

Dagelijkse wasbeurten kunnen over het algemeen op lage temperatuur of  met een ‘eco’-cyclus gewassen worden. Sommige wasgoederen vereisen echter nu en dan een wasbeurt op een hogere temperatuur. Verantwoord wassen is vooral: goed je wasmiddel doseren, de juiste hoeveelheid was voorzien en een gepaste temperatuur uitkiezen. Persil Eco Power, dat actief is vanaf 20°, mag dus voor alle andere programma’s van uw wasmachine gebruikt worden.

Regelmatig een hete was draaien dus!

Eindoordeel

Het is goed dat dit wasmiddel op de markt is. Het stimuleert consumenten en ook de concurrenten om toch na te denken over producten die rekening houden met milieu en duurzaamheid.

En natuurlijk speelt er ook een winstoogmerk mee, maar waarom zou dat niet kunnen samengaan met milieuvriendelijkere producten?

Het maakt de gebruikers toch een stuk bewust en misschien zet het de mensen aan tot meer nadenken over de gevolgen van de producten die je koopt. En dat valt alleen maar te stimuleren, toch?

Kortom, het wassen met Persil Eco Power ging prima, resultaat was goed, en het eco-initiatief wordt gewaardeerd.

Oog op de Toekomst, bedankt voor de gratis sachet!

woensdag 9 juni 2010

De Gulden Regel

Zo, we hebben onze plicht weer gedaan en een stem uitgebracht vandaag.

En vanavond lekker alle uitslagen volgen voor de buis, altijd spannend wat de partijen gaan doen en te weten wie straks ons landje gaat besturen.

Ik ga hier geen stemadvies geven, iedereen mag zelf weten op welke partij ze willen stemmen. Alhoewel ik het natuurlijk niet ermee eens hoef te zijn.

Een kleine tip wil ik wel meegeven, een mooie leefregel, of misschien meer een streefregel, want het zal moeilijk zijn om je hele leven 100% in te richten volgens die 'gulden regel':


"Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet."


Zo, heb ik toch stiekem een soort van politiek statement gezet vandaag. :-)

zaterdag 5 juni 2010

Recept: Spinazieburger

We kopen vaak van die vega burgers bij de supermarkt. Die zijn heel lekker, maar toch knaagt het een beetje.

Want ze zijn best prijzig, er zitten toch toevoegingen in, ze zijn niet altijd biologisch en ze zitten vaak per twee stuks in een bakje met plastic en papier eromheen. Dat is toch weer afval.

Dat kan beter, gezonder, biologischer en milieuvriendelijker!

Daarom proberen we maar eens zelf een vegaburger te maken. Zes stuks maar liefst, die ik bewaar in de vriezer, in 1 herbruikbare bak. Daar liggen ze dan, gescheiden door een stukje bakpapier, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Wanneer we dan zin hebben in een eigen burger, halen we eruit wat we nodig hebben, laten we ze ontdooien, paneren we de burger, bakken en smullen maar!

Spinazieburgers

Ingredienten:

3 el olijfolie
2 uien, fijngehakt
2 el garam masala
1/2 tl chilipoeder
400 gram rode kidneybonen uit blik, fijngestampt
200 gram gehakte spinazie
100 gram paneermeel
gehakte koriander
peper en zout
bloem
ei
paneermeel



Werkwijze:

  1. Olie verhitten in een klein pannetje en de uien glazig bakken
  2. Garam Masala en chilipoeder toevoegen en even roerbakken
  3. Mengen in een aparte kom:
    De fijngestampte rode kidneybonen, spinazie, paneermeel en de koriander
  4. Voeg de geroerbakte ui toe in de kom
  5. Alles goed door roeren
  6. Door elkaar kneden en er 6 tot 8 balletjes van draaien
  7. Leg de balletjes op een stukje bakpapier en druk ze plat tot een burger.

Wanneer je ze wilt gaan bakken, dan haal je de burgers even door de bloem.
Daarna het ei kloppen en de burger door het eimengsel halen.
Paneer de burger.

Bak de burger.

Smakelijk!