zondag 20 juni 2010

Ramenas salade

De gezaaide rammenas uit ons moestuintje is mooi gegroeid. De bladeren zijn erg groot geworden (en ondertussen ook al geliefd bij de slakken). En aan de voet van de bladeren is te zien dat de wortels ook een mooie grootte hebben.

Rammenas is een lekkere pittige wortel, dezelfde smaak als radijs. Een stevige bite. Rammenas wordt ook wel Rettich genoemd, maar ik weet niet of het echt dezelfde soort is.

Tijd voor een lekkere salade!

Rammenas salade / Rettich salade

Ingredienten:

300 gram rammenas / rettich
100 gram brandnetelkaas
2 augurken
1 appel (elstar)
100 gram cashew- en walnoten
4 eetl. zure room
1 eetl. citroensap
1 theel. suiker
peper en zout
karwijzaad

Het oorspronkelijke recept maakt gebruik van blauwschimmelkaas en bierworstjes of salami. Wij hebben het vervangen door brandnetelkaas en cashew- en walnoten.
In plaats van zure room hebben we volle yoghurt gebruikt. En karweizaad staat niet in onze keukenkastjes, dus die zit niet in ons gerecht.



Werkwijze:

  1. Snij de rammenas / rettich in plakjes en daarna in luciferdunne reepjes.
  2. Schil de appel en snij het in dunne en kleine plakjes.
  3. Snij de augurk in plakjes.
  4. Meng de rammenas, appel, augurk door elkaar in een schaal.
  5. Brokkel de kaas erdoor (of in kleine blokjes snijden)
  6. Maak de dressing door de yoghurt te mengen met het citroensap, de suiker, zout en peper.
  7. Voeg het karwijzaad toe (wanneer je het in huis hebt)
  8. Alles goed mengen.

We hebben de salade gecombineerd met lekkere aardappeltjes uit de oven, gebakken in een vaag safraan-olie-spulletje wat we op vakantie in Tenerife hebben gekocht.

Eet smakelijk!



4 opmerkingen:

  1. Het ziet er lekker uit. Ik had nog nooit van deze groente gehoord moet ik bekennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een ramenas gekocht maar hadden geen idee wat ermee te doen. Het proeft zoals radijsjes!

    Leuk recept en blog, ik heb het genoteerd, bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. stond op de volkstuin die ik sinds kort huur. Toch maar eens kijken..
    Bovenstaand recept zonder suiker en karwijzaad. Belegen kaas bij gebrek aan brandnetelkaas...…. we hebben gesmuld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen dat je dit hebt gemaakt! Bedankt voor de reactie!

      Verwijderen