zaterdag 5 juni 2010

Recept: Spinazieburger

We kopen vaak van die vega burgers bij de supermarkt. Die zijn heel lekker, maar toch knaagt het een beetje.

Want ze zijn best prijzig, er zitten toch toevoegingen in, ze zijn niet altijd biologisch en ze zitten vaak per twee stuks in een bakje met plastic en papier eromheen. Dat is toch weer afval.

Dat kan beter, gezonder, biologischer en milieuvriendelijker!

Daarom proberen we maar eens zelf een vegaburger te maken. Zes stuks maar liefst, die ik bewaar in de vriezer, in 1 herbruikbare bak. Daar liggen ze dan, gescheiden door een stukje bakpapier, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Wanneer we dan zin hebben in een eigen burger, halen we eruit wat we nodig hebben, laten we ze ontdooien, paneren we de burger, bakken en smullen maar!

Spinazieburgers

Ingredienten:

3 el olijfolie
2 uien, fijngehakt
2 el garam masala
1/2 tl chilipoeder
400 gram rode kidneybonen uit blik, fijngestampt
200 gram gehakte spinazie
100 gram paneermeel
gehakte koriander
peper en zout
bloem
ei
paneermeel



Werkwijze:

  1. Olie verhitten in een klein pannetje en de uien glazig bakken
  2. Garam Masala en chilipoeder toevoegen en even roerbakken
  3. Mengen in een aparte kom:
    De fijngestampte rode kidneybonen, spinazie, paneermeel en de koriander
  4. Voeg de geroerbakte ui toe in de kom
  5. Alles goed door roeren
  6. Door elkaar kneden en er 6 tot 8 balletjes van draaien
  7. Leg de balletjes op een stukje bakpapier en druk ze plat tot een burger.

Wanneer je ze wilt gaan bakken, dan haal je de burgers even door de bloem.
Daarna het ei kloppen en de burger door het eimengsel halen.
Paneer de burger.

Bak de burger.

Smakelijk!


8 opmerkingen:

  1. Ze zien er in ieder geval letterlijk en figuurlijk erg groen uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal deze ook eens gaan proberen. Ik maak geregeld zelf groenteburgers, maar een spinazieburger hadden we nog niet gehad. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom eet je burgers? Voor ons is een graan of peulvrucht met groenten voldoende. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er best goed uit. Ik vind die valess dingen zooo smerig he. Bah. Ik haal al jaren hetzelfde merk bij de natuurwinkel. Iedere keer weer blij om te zien dat ze nog in het assortiment zitten!
    Hoe kan ik jou 'volgen'? Dat RSS is niet mijn ding geloof ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze burgers zien er echt lekker uit, ik ga ze binnenkort proberen. Ik vind vooral bij zelfgemaakte frieten een burger heel erg lekker.
    Bedankt voor je recept
    Kniepertie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Allemaal: Leuk dat jullie het gaan uitproberen, laat weten of ze goed zijn bevallen!

    @Izernia:
    We combineren heel vaak groente met graan en peulvruchten. Maar soms hebben we wel eens zin in een ouderwetse vleesstructuur en dan is zo'n burger lekker makkelijk.

    @Buffertje:
    Je kan ons volgen door te klikken op 'Volgen' links op de weblog, onder de labels.

    RSS is niet zo heel moeilijk. Als je een Gmail account hebt, dan klik je op 'Volg ons via RSS feed' en daarna op het logootje +Google. Dan biedt Google zelf een aantal mogelijkheden waar je uit kan kiezen.

    Mocht je er niet uitkomen, dan mail maar, dan kan ik wat meer uitleggen.

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ze zien er zelfs beter uit dan die van de supermarkt ... en die zijn echt wel te duur, welke marketing strategie daar achter zit snap ik niet ('we mogen ons vlees niet teveel wind uit de zeilen halen ??)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan niet uit t recept opmaken of je verse spinazie gebruikt (die je bv. eerst roerbakt) of diepgevroren spinazie? Wat raad je ons aan?

    BeantwoordenVerwijderen