maandag 1 februari 2010

Energie besparen: Close-in boiler

In onze keuken hebben we warm water via een close-in boiler. Echt een ideaal apparaat. Bij een ketel moet je vaak een hele tijd wachten voordat er water uit de kraan komt, bij een boilertje hebben we meteen heet water uit de kraan.

Maar toch kleeft er een flink nadeel aan. Want een boiler probeert het water continue warm te houden op een vastgestelde temperatuur. Dus ook om 4 uur 's nachts, wanneer we lekker in ons bedje liggen te slapen. Met een hoop onnodig energieverbruik als gevolg.

Zo'n close-in boiler moet je toch zuiniger kunnen maken?

Dus heb ik er eerst een tijdklok opgezet. Nu werkt de boiler van 9 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds. Dat bleek genoeg te zijn, vroeger of later hadden we zelden behoefte aan warm water. Dat ging prima.

Maar toch bleef het kriebelen. Want nog steeds werd er onnodig water opgewarmd.

Toen heb ik er een energiemeter op gezet. Nog wel dat apparaat wat helemaal niet zo goed blijkt te meten, maar vooruit.

Wat bleek, in die 12 uur verbruikte het apparaat 660 Watt! En dan was er alleen maar een klein afwasje gedaan, dus veel warm water werd er niet gebruikt.

Even rekenen:
660 Watt per dag, maal 365 dagen = 240 kWh per jaar, minimaal.

Meer dan 10% van ons jaarlijkse energieverbruik! Waarvan een groot deel onnodig dus.

Eigenlijk zou hij pas water moeten verwarmen op het moment dat we het ook echt nodig hebben. Zoals een gewone waterkoker eigenlijk, je drukt op een knopje en hop, even later heb je heet water.

Laat er nou net zoiets zijn voor close-in boilers:

Een thermostop.

Dit apparaat sluit je aan op de close-in boiler, gewoon de stekker van de boiler in de thermostop, en die weer in het stopcontact doen. Wanneer je dan warm water nodig hebt, druk je op het bijbehorende knopje.

De boiler gaat het water opwarmen en zo'n 10 tot 15 minuten later heb je heet water en schakelt de boiler uit. Totdat je weer op het knopje drukt.

Het vergt wel even een gedragsverandering. Je hebt niet meteen warm water beschikbaar, maar daar valt prima mee te leven. We drukken gewoon op de knop wanneer we beginnen met eten en tegen de tijd dat we klaar zijn, is het water warm voor de afwas.

En wat is nou een kwartiertje wachten? In die tijd kan je best even andere dingen doen.

Het apparaat aangeschaft bij de Groene Energiewinkel voor 38,70 euro en we doen er al een hele tijd mee en het bevalt ons prima.

Die 38 euro klinkt duur, maar het is het geld waard. Volgens de website bespaar je zo'n 250 kWh per jaar. Ik weet niet wat de prijs van energie precies is, maar met een schatting van 0,22 cent per kWh, kom je al op 55 euro aan besparing!

En die 55 euro besparing komt elk jaar terug. En met een stijgende energieprijs zal de besparing alleen maar groter worden.

Dus mocht je een close-in boiler hebben, denk dan eens aan dit handig apparaatje.

18 opmerkingen:

  1. Misschien denk ik nu te simpel, maar heb je nu dan niet een soort veredelde waterkoker van je boilertje gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahah! Ja, eigenlijk wel he. Maar dan wel eentje die 15 liter kookt, anders ben ik zo lang bezig om de afwasteil te vullen met water uit de gewone waterkoker.

    Maar ja, we moeten wel, anders hebben we helemaal geen warm water beneden, en om de boel te gaan verbouwen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OP de close-in boiler zit toch ook een knop die je op 0 kunt zetten? doen wij altijd, even het boilertje aan voor het eten, als je dan aan de afwas wil heb je warm water, 10 minuten nadat we heet water genomen hebben ( in die tussentijd warmt hij weer op) zetten we hem weer op 0, heb je nog 10 liter heet water in voorraad, meer heb je meestal niet nodig tussendoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja..... daarom gebruik ik gewoon de waterkoker als ik warm water nodig heb. De warme kraan gaat bij ons alleen aan voor een douche (en soms een bad, foei:))En ik heb een vaatwasser. Minder goed voor het milieu? Ik denk het eigenlijk niet, hij gaat maar 5 maal per week aan. Het in ieder geval stukken beter voor mijn humeur!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Volgens mij kost electriciteit zo'n 10 cent in de piekuren. En volgens mij kun je inderdaad beter de waterkoker gebruiken dan de close-in boiler. Gr. Lege Zakken Vrouw

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kijk, dat vind ik nou zo leuk van deze reacties, iedereen heeft zo zijn eigen manier en suggesties en ze werken allemaal prima!

    @jabevi: Briljant! Dat had ik een tijd eerder moeten horen, dan had me dat 39 euro bespaard. :-) Soms zijn de dingen zo simpel, dat ik er gewoon overheen kijk.

    @LegeZakkenVrouw:
    Klopt, en met de energiebelasting erbij zit je zo rond de 22 cent, als ik de site van Essent moet geloven. Een waterkoker zou ook goed zijn, maar de boiler is toch wel handiger wanneer we een emmer met heet water moeten vullen bijvoorbeeld. Ons waterkokertje is 1,5 liter.

    @Lies: Tja, die vaatwasser, het zij je vergeven. :-)

    Ach ja, de boiler zat al in het huis toen we deze kochten, ik ben in ieder geval blij dat ik het sluipverbruik heb kunnen uitschakelen. En het werkt prima voor ons.

    Maar ik hou alle tips zeker in mijn achterhoofd, ik kan nog veel van anderen leren, dat zie ik wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben ook zo'n close in boilertje in het keukenkastje.
    We hebben gewoon de stekker ervan in een stekkerdoos/verlengsnoer met zo,n rood verlicht knopje gedaan.Even 4 minuten van te voren aan zetten , warm water gebruiken, klaar dan knopje weer uit.
    Was geloof ik 5,95 zo'n stekkerdoos. Was een goedkopere oplossing geweest.

    lexje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik blijf het raar vinden hoeveel liter warm, lees niet kokend water gebruik je nu eenmaal voor de afwas? Je warmt anderhalve liter op, doet er koud water bij zodat je je handen niet verbrand, doet weer anderhalve liter in de waterkoker. Je kunt vast beginnnen met je kleine glazen en het bestek en tegen de tijd dat je de pannen gaat doen heb je drie liter water aan de kook en het koude water erbij om je vingers niet te verbranden. Ruimte in het kastje waar je andere nuttige zaken in kunt doen. Wanneer je echt sneller je water warm wil hebben kun je er evt nog een waterkoker in stoppen zodat je er twee tegelijk kan aandoen.
    Weet niet waarom, maar het lukt niet om een reactie te plaatsen met naam en url

    Geldover
    Geldover.weblog.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Geldover:
    Weinig water hoor, ik gooi er geen 10 liter in. Ook wij beginnen met een bodempje water. Ach, de methode die je noemt is ook prima, maar ik ga ook wel graag voor gemak. Dus 1 knopje indrukken en even later warm water uit de kraan ligt me net wat beter dan winkelen met waterkokers. Maar ik snap je punt.

    Misschien omdat ik een man ben, dat ik wat meer met gadgets heb? ;-) Hoe dan ook, ik zal zowiezo een vervolg op dit bericht schrijven, want er zit zoveel goede informatie in de reacties, dat kan ook nuttig zijn voor anderen.

    Heb jij misschien een rss feed op je weblog? Want je hebt een leuke weblog en ik hou ze bij in een rss reader. (Of praat ik nou rare taal? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. van de website van Daalderop;

    Heeft het gebruik van een tijdschakelaar zin voor keukenboilers?
    De keukenboilers van Daalderop verliezen maximaal 1°C per uur, wat zou betekenen dat de boiler na 3 dagen volledig zou zijn afgekoeld. Een boiler uitschakelen voor een periode van minder dan 24 uur levert dus geen besparing op en kan u zelfs meer geld kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha het heeft je dus 39 euro teveel gekost

      Verwijderen
  11. Eigenlijk wel vreemd... De meeste mensen nemen een close-in boiler omdat ze dan snel warm water hebben in de keuken. Immers, de hoog-rendement combiketel op gas staat op zolder en het duurt echt heel erg lang (misschien wel 30 seconden) voordat je warm water hebt. Dan vind ik het vreemd dat je best een kwartiertje wil wachten tot je warm water hebt en daar ook nog de spaarzame ruimte in je keukenkastje voor wil opofferen...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tja, wij hadden geen keuze. We hebben in ons huis geen warm waterleiding naar beneden. En het huis gaan verbouwen is ons net iets te duur. :-)

    Anders was het prima,het koude water kan je alsnog opvangen en gebruiken voor iets anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben een geiser in de bijkeuken.
    Om de waakvlam te besparen 1 gekocht zonder waakvlam

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Can someone help me I am doing a school project about saving on energy and I want to know if someone know if the saving on energy have a impact on our economic.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoe zit het met het afkoelende water in de boiler en salmonella...? Deze oplossing lijkt mij een gezondheidsrisico.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De kans op legionella is zeer klein. Je krijgt het door inademen van waterdamp dat in je longen terecht komt. Dat gebeurt niet zo snel met water uit de kraan via de bioler.
    Daarnaast gaat de bacterie dood indien het water meer dan 60 graden warm is. Zo gauw de boiler wordt aangezet, wordt het water heet genoeg om bacerien te doden.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. weet iemand of je slootwater via een warmtepomp ofzo kan gebruiken voor verwarming .en dan natuurlijk vooral in de winter.er wordt vreselijk veel gekletst over warmtepompen enzo maar praktisch komt er weinig net al bij de regering niets bruikbaars uit.

    BeantwoordenVerwijderen