zondag 12 februari 2012

Recept: Jiaozi

Zoals beloofd is hier een recept van heerlijke Chinese Jiaozi.

Een gerecht dat vooral veel gegeten wordt tijdens Chinees Nieuwjaar en dan voornamelijk in het Noorden van China. 

Het is vooral de bedoeling dat je er heel veel maakt en gezellig samen met vrienden en familie de jiaozi vult en vouwt. Allemaal rond de tafel, lekker wat drinken erbij en dan samen de hapjes in elkaar fröbelen.

Jiaozi (50 stuks)

Ingrediënten:

Voor de vulling:

450 gram gehakt
300 gram fijngehakte Chinese kool
2 el lichte sojasaus
1 el Shaozing-rijstwijn
2 el sesamolie
1 el fijngehakte gemberwortel
1 el maizena
1 el fijngehakte bieslook
2 teentjes fijngehakte knoflook
zout

50 ronde jiaozi velletjes
(wonton mag ook)

Omdat we geen Chinese kool in huis hadden, hebben we groene kool gebruikt, dat werkt ook prima.

Wanneer je vegetarisch bent, kan je het gehakt vervangen door tofu. Of vegetarisch gehakt, dat gaat ook goed.

Je kan de deegvelletjes zelf maken, ik heb het ooit beschreven op onze andere weblog: Kokkerellen: Jiaozi, maar het is gemakkelijker om de dichtstbijzijnde toko op te zoeken. Je vindt de vellen in het vriesvak.

Omdat we met minder waren, hadden we het oorspronkelijke gerecht in tweeën gehakt. 25 Stuks dus.



Werkwijze:

Maak de vulling:

  • De fijngehakte kool met wat zout mengen in een kom.
  • Laat de kool een half uur staan.
  • Knijp daarna het vocht uit de kool en leg het in een kom.



  • Voeg het gehakt toe, samen met de bieslook en knoflook.
  • Giet de sojasaus, rijstwijn, sesamolie erbij.
  • Voeg daarna de gember en maizena toe.
  • Daarna alles goed door elkaar roeren.
  • Vermeng het geheel. totdat je een lekkere smeuige massa hebt.

Vul en vouw de jiaozi

  • Schep een tot twee theelepels vulling in het midden van het deegvelletje.
  • Bestrijk de rand met water en vouw het dubbel.
  • Maak met duim en wijsvinger plooitjes in de rand.
  • Druk ze hard tegen elkaar.


Ik heb een filmpje gemaakt, waarin je goed kan zien hoe je de jiaozi kan vullen en vouwen.



Kook de jiaozi

  • Vul een grote pan ruim met water en breng het aan de kook.
  • Gooi er een hoop jiaozi in.
  • Meteen roeren om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
  • Laat het water aan de kook komen.

Traditionele methode:

  • Voeg 2,5 dl water toe.
  • Laat weer aan de kook komen.
  • Voeg nog eens 7,5 dl water toe.
  • Laat het weer aan de kook komen.
  • Op deze manier is de kooktijd precies lang genoeg.

Snelle methode:

  • Kook de buideltjes 8 tot 9 minuten

Uit het water halen en laten uitlekken.

Serveer op een grote schaal met sausjes erbij om in te dopen.
Rodewijnazijn smaakt er erg lekker bij.

En natuurlijk met stokjes eten! Een hele uitdaging met die glibberige jiaozi.


Eet smakelijk!






1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen