woensdag 8 februari 2012

Hoe een kerstpakket helpt om gas te besparen

Eind vorig jaar zaten we samen voor het beeldscherm van de computer. We mochten een kerstpakket uitzoeken op een site waar je 1001 dingen kon kiezen.

Dat was behoorlijk moeilijk, want we hadden niet echt iets nodig. Allerlei prullaria, messensets, electronische eierkokers, totaal overbodige spullen. Voor ons althans.

Om uiteindelijk toch maar iets te kiezen, hebben we een weerstationnetje besteld en het restant naar het goede doel gedoneerd. Wat een luxe probleem zeg, kiezen uit een hoop dingen, terwijl je genoeg hebt!

Maar uiteindelijk bleek het toch een prima keuze.

Op het weerstation kon je zien wat de minimale temperatuur is geweest, zowel binnen als buiten. En dat is verdraaid handig!

En zo bleek, dat binnen de minimale temperatuur steeds rond de 16 graden lag, op het moment dat het buiten nog vroor. En de reden was heel duidelijk, 's nachts stond de thermostaat op 16 graden.

Dat betekent dat de kachel ook 's nachts de boel aan het verwarmen is. Dat is misschien wel fijn voor onze kat, die heeft het dan lekker warm, maar minder fijn voor onze portemonnee.

Daarom de thermostaat maar eens op 10 graden gezet.

Dankzij het weerstation kunnen we controleren of dat enig effect heeft. En wat blijkt?

De minimale temperatuur blijft nog steeds rond de 16 graden binnenshuis! Blijkbaar is het genoeg geisoleerd om de boel enigszins warm te houden.

Een laatste controle afgelopen week, met de extreme kou:




's Nachts toch nog 14,4 graden in huis, op het moment dat het 14 graden vroor. Warm genoeg!

Kortom, we gaan voortaan gas besparen door 's nachts de verwarming helemaal uit te zetten.

Het is moeilijk te berekenen hoe groot de besparing zal zijn, want in hoeverre ging de kachel elke nacht aan? Vast niet elke nacht. Maar dat we gaan besparen, dat is wel zeker! Vooral op de koudere nachten zoals de afgelopen tijd.

De eindafrekening zal het allemaal duidelijk maken, hopelijk besparen we zo toch weer een deel op de stookkosten, daar doen we het voor.

Zo heeft een best wel overbodig luxe artikel toch nog wat opgeleverd!

12 opmerkingen:

  1. Ik deed dat een tijd lang in min vorige huis: resultaat, de houten bijzettafel kromde als gevolg van grote temperatuurverschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons staat de verwarming s'nachts altijd uit. Overdag ook, als we niet thuis zijn, en als we wel thuis zijn verhitten we alleen de kamers die we gebruiken. In het grootste deel van de bovenverdieping (incl. slaapkamer) is de verwarming dus nooit aan, ook niet met dit winterse weer. Ik heb er nooit problemen mee gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ojee, houten tafels die kromtrekken. Ik hoop dat dit iet gaat gebeuren. Maar als het niet kouder wordt dan 14 graden 's nachts, dan valt het nog wel mee.
    Onze poort is een ander verhaal, die kan niet meer open door de vorst!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Renee: ook wij hebben alleen daar verwarming aan, waar het nodig is. Boven dus niet, behalve de badkamer. Dat scheelt ook veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een goede isolatie hebben jullie. Blijft het op de slaapkamers dan ook die temperatuur? Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die isolatie valt wel mee, maar in een rijtjeshuis zit je knus tussen twee warme huizen in, dat scheelt ook wel. Boven is het wel koud, ik heb het nog niet gemeten, zal ik wel gaan doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Meer door munder8 februari 2012 om 23:28

    Heb verwarming s'nachts en als ik niet thuis ben op 15,5 staan. Daarnaast is huis erg goed geïsoleerd en mede door de Hr-ketel is het gebruik zelfs met deze kou niet hoger dan +/- 20 m3 p/w. Afgelopen stookjaar (jan 2011-jan2012) 386 m3 verbruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn lage cijfers! Hoeveel personen wonen er in je huishouden? Als je huis zo goed is geisoleerd, kan je misschien bij afwezigheid de thermostaat ook zeer laag zetten. Misschien dat in die tijd de temperatuur niet zo laag zakt.

      Verwijderen
  8. Ik heb geen thermostaat, maar alleen draaiknoppen aan de verwarming. 's Nachts draai ik de verwarming altijd helemaal uit, en als ik langer dan een uur wegga ook. Okee, het is dan 's ochtends even bikkelen voor het warm is, maar met een lekkere huistrui gaat dat prima. En ik heb nog nooit bevroren drinkglazen gevonden. Ik heb drie verwarmingen, (woonkamer-slaapkamer-badkamer) maar gebruik alleen die in de woonkamer. Die is eigenlijk te klein om de hele ruimte behaaglijk te kunnen verwarmen, en daarom hangt er tussen de woonkamer en de keuken een gordijn (koude keuken vind ik niet zo erg) en is de deur naar de gang altijd dicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het werkt, dan is het toch prima? Huistruien zijn ideaal trouwens, net zo gemakkelijk. Gewoon iets warms aantrekken, in plaats van de thermostaat hoger zetten.

      Je hebt een leuke weblog, ik ga je volgen! (en meteen de reacties aangepast, toen ik op jouw blog zag dat je per reactie kan reageren. :-)

      Verwijderen
  9. Ook hier de thermostaat zo ingesteld dat de ketel niet meer werkt snachts, snachts hebben we geen warm water nodig toch.
    Gemiddeldsloeg de combiketel 3-4 keer per nacht aan, zonde van het gas !!
    En nee het water in de combi koelt niet zo ver af dat hij smorgens langer op moet warmen.
    Ketel hangt op goed geisoleerde zolder dus afkoelen is er niet bij.

    BeantwoordenVerwijderen