vrijdag 6 januari 2012

Producten die een leven lang meegaan

Het kan.
Echt!

Een paar sokken die een leven lang meegaan.
Gloeilampen die eeuwig kunnen branden
Electrische apparaten die niet stuk gaan.
Batterijen die jaren lang goed functioneren.

We kunnen apparaten maken, waar je er maar eentje van nodig hebt, voor de rest van je leven.

Maar ...

Dat zou een ramp zijn voor de fabrikant, de economie. Want je verkoopt een exemplaar, en daarna verkoop je niks meer, want het slijt niet, dus niemand heeft nog echt een nieuwe nodig. Er valt geen geld aan te verdienen en de mensen die de produkten maken, zijn op een gegeven moment ook uitgewerkt en zullen hun banen verliezen.

Dus wordt er een manier bedacht, waardoor de consumenten gedwongen worden om regelmatig nieuwe producten te kopen.

Geplande slijtage.

De producten gaan stuk, of je nu wilt of niet. En dat kan op verschillende manieren.

In de vorm van software, dat op een gegeven moment niet meer werkt. Of een tellertje in een chip die er voor zorgt dat een product ermee stopt, wanneer het tellertje op 0 staat. Een batterij die zodanig is ontworpen dat hij maar anderhalf jaar meegaat. Of producten worden expres minder sterk gemaakt, zodat ze binnen een bepaalde tijd zijn versleten.

Er wordt weinig meer gemaakt om lang mee te gaan, alles gaat bewust en gepland kapot. Wat voor rare gedachtenkronkel is dat toch eigenlijk?

Eigenlijk is het belachelijk. Vooral omdat het dus echt mogelijk is! We kunnen producten maken die ontzettend lang mee kunnen gaan.

Stel je eens voor wat dat zou betekenen. Minder milieuvervuiling. Meer rust omdat je niet bezig bent met kopen, kopen, kopen. Een andere economie, meer gericht op diensten en welzijn. Een totaal andere wereld!

Onderstaand filmpje is een aangepaste versie van de documentaire 'The Lightbulb Conspiracy', uitgezonden door de Belgische televisie.

Een half uurtje van je tijd en je kijkt met andere ogen naar de spullen in je huis!


(via groenhuis.org)

8 opmerkingen:

  1. Jeetje wat een eye-opener!
    Ben wel een beetje geschokt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel erg interessant filmpje.

    Ik was mij al iets bewust van deze bewuste slijtage maar dat het zo groots is had ik niet verwacht.

    Zoals JCK al zegt een eye-opener!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk,dat alleen bv oude meubels en misschien dure truien lang meegaan. Wij hebben een houten rookstoel uit 1920(wel kussens vernieuwd).Ik ben zuinig op een 31 jaar oude wollen trui. Alleen de manchetten zijn gerepareerd. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Produkten gaan tegenwoordig ook korter mee dan vroeger. Voorheen waren er wasmachines die 15 tot 20 jaar meegingen. Misschien nog langer, zelfs bij intensief gebruik in een groot gezin. Nu mag je blij zijn als bij weinig gebruik ze het 5 jaar volhouden.

    Het is inderdaad een raar idee. Maar de economie is onderhand een soort God geworden waar alles om draait. Het milieu wordt daarvoor opgeofferd. Alles voor de centen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede reportage, schokkend eigenlijk. Het gevoel was er al, maar dat het zo verstrekkend is, vind ik schokkend.... Spread the word... Wij zullen dat zeker doen! Hans en Ellen (NL)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant! Bedankt voor het delen van deze docu. Ik ben niet verbaast maar toch geschokt. Zoals je zelf schreef: hoe anders zou onze samenleving op globaal niveau kunnen zijn als we onze productie en productiviteit anders zouden inrichten.

    Leuk blog, ik volg je :)

    Groetjes,
    Thee Onderweg (thee en meer)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat ik binnenkort de volledige documentaire ga kijken. Ik ben er nog steeds van onder de indruk. Bedankt voor de reatcies!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hier zit de gedachten fout. We denken dat we failliet gaan als ons bedrijf failliet gaat. Maar mensen gaan niet failliet, die kunnen gewoon weer iets anders gaan doen. Alleen als we ons afhankelijk maken van een lenen zoals aardolie dan kan de hele mensheid failliet. Niet dat dat een probleem is. Dat is alleen een keuze voor wie dit kan zien.

    BeantwoordenVerwijderen