maandag 7 november 2011

DKFD #20: Koken voor anderen

Het begint al bij de voorbereidingen.

Alvast het recept in je hoofd doornemen, hoe ga ik het maken? Of wat ga ik maken? Op zoek naar de beste ingrediënten. Snuffelen in de natuurwinkel of ze lekkere smaakvolle dingen hebben. Nadenken over het drinken bij het eten. Wijn? Of iets anders? 

En dan lekker aan de slag in de keuken. Soms op de dag zelf, een andere keer misschien al een dag van tevoren. 

De saus uren laten pruttelen, zodat de smaak heel intens wordt. En dan een dag laten staan, waardoor de smaak echt door en door in de saus gaat zitten.

Het deeg voorbereiden, alvast klaarmaken. Goed kneden, laten rijzen en dan uitrollen.

Alvast de oven voorverwarmen, op zijn allerheetst. Het deeg uitrollen, beleggen en dan hup de oven in. Binnen een paar minuten is het al klaar en kan het meteen worden geserveerd, nog gloeiend heet. Het huis vult zich met heerlijke geuren.

En dan genieten wanneer het gezelschap lekker alles oppeuzelt. En vooral wanneer je dan tevreden gezichten ziet en er wordt nog gezellig nagetafeld, dan kan ik daar van genieten.

Dan is het goed.

Het is niet zomaar wat eten klaarmaken. Of het nou ingewikkeld of juist heel simpel is. Daar gaat het niet om.

Het gaat juist om de tijd die je er in steekt, de liefde die je als extra ingrediënt toevoegt, je best doen voor de anderen. Er voor zorgen dat de ander zich fijn voelt, heerlijk kan genieten van het eten.

Als de ander het goed heeft, dan heb ik het ook goed.

Daarom vind ik het fijn om af en toe te koken voor anderen. Mijn manier om te laten zien dat ik om ze geef!

Smakelijk!




4 opmerkingen:

  1. Die liefde proef je.Wat ik zelf leuk vind,is iemand die komt aanwaaien laten meelunchen. Wat meer soep maken,een vers brood en lekker koffie met dat stuk chocola,bewaard voor zulke gelegenheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. daarom wordt er nu al gepraat over het kerstdiner bij mij.
    niet dat ik "uitpak" met peperdure gerechten.
    maar net zoals jij zegt alles bereid met liefde en aandacht, dat smaakt het best.
    is dat eigenlijk met het leven niet net zo:))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. herkenbaar hoor! Ik kan uren nadenken over wat ik wil maken en hoe. Eten maken is één van de mooiste dingen van het leven voor mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, liefde gaat door de maag, ze zeggen het niet voor niets. :-)

    Ja, ook met Kerst koken is leuk. Wel een hoop werk, maar het geeft zo'n fijn gevoel om iets lekkers voor te zetten, met liefde gemaakt.
    Daarom ben ik ook niet zo'n voorstander van die dure kant en klare ovengerechten die je rond Kerst in de super kan kopen.
    Dat is mij te gemakkelijk en te 'goedkoop' om mijn gasten voor te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen