woensdag 14 september 2011

Recept: Gevulde muffin maankoeken

Al jaren probeer ik het ultieme recept te vinden, voor eetbare Chinese maankoeken.

Voor degene die niet weten wat dit zijn, een korte uitleg:

Deze koeken worden gegeten en uitgedeeld tijdens een typisch Chinese feestdag: Het maanfeest. Ook wel de viering van de zomer naar de hersft, het midherfstfeest.

Zo'n koek bestaat uit wat vettig deeg, gevuld met lotuspasta en een gestolde eierdooier.

En mocht je nu denken: "Dat klinkt niet zo lekker." Nou inderdaad! Het is totaal NIET lekker!

Al verschillende pogingen heb ik ondernomen om een soort van eetbare variant te maken, die wel goed valt op onze Nederlandse smaakpapillen. Op onze vorige weblog had ik al een aantal recepten gedeeld:

De eerste poging leek vooral op gevulde koeken.
De tweede poging was eigenlijk een prachtige taart geworden met de Chinese vlag als thema.

En deze keer ben ik erg tevreden met het laatste experiment, een soort van gevulde koeken, gebakken in een muffin vorm. Zo hou ik de mooie ronde vorm en de smaak is vertrouwd. En daarnaast zijn ze ook nog eens erg machtig, dus kan je ze beter delen met anderen. Precies naar het idee van het Chinese maanfeest.

Gevulde muffin maankoeken


Ingrediënten:


0,5 theelepel bakpoeder
200 gram boter
2 eieren
275 gram bloem
140 gram basterdsuiker
0,5 theelepel zout
300 gram amandelspijs
2 theelepels citroenrasp

Omdat ik niet alles in huis had, had ik als alternatieve ingrediënten:

In plaats van spijs: marsepein vermengd met amandelmeel
In plaats van citroenrasp: een theelepel sinaasappelmarmelade



Werkwijze:

  • Scheidt het eiwit en de dooiers van de eieren.
  • Snijdt de boter in kleine stukjes.
  • Doe de volgende ingrediënten in een kom: bloem, boter, basterdsuiker, zout en eiwit.




  • Kneed het geheel tot een gladde bal.
  • Begin daarna aan de vulling.
  • Meng de spijs met een halve eierdooier en citroenrasp.




  • Tijd om alles samen te voegen in de vorm.
  • Verdeel tweederde van het deeg over de muffinvorm, in de vorm van kleine balletjes.
  • Druk met je vingers het deeg in de vorm en maak ruimte om straks de vulling in te doen.




  • Zorg er voor dat de dikte van het deeg niet te dun is, anders breken de wanden wanneer je de vulling in de vorm drukt.
  • Verdeel ook de vulling in kleine balletjes, groot genoeg om in de holte van de muffin te passen.




  • Vul de vormen met de vulling.
  • Druk ze zachtjes aan.
  • Vouw de randen van het deeg ietwat om de vulling heen.
  • Rol het overige deeg plat met de deegroller op een met bloem bestoven oppervlak.
  • Steek rondjes uit, ter grootte van de bovenkant van de muffin.




  • Bedek de vulling met deze gemaakte dekseltjes.
  • Druk ze rondom goed aan, zodat alles goed aansluit.




  • Bestrijk daarna de bovenkant met de geklopte eierdooier.
  • Zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven op 175 graden.
  • Bak ze gaar in 30 minuten of kijk of ze mooi bruin zijn en haal ze dan eruit.
  • Even laten afkoelen.
  • Voorzichtig uit de vorm halen.



Smakelijk!


3 opmerkingen: