dinsdag 1 maart 2011

Veiligheidsmarges en combinatietoxicologie

Op heel veel weblogs die ik regelmatig lees, gaat het de laatste tijd over verzorgingsproducten. En dan vooral om de chemische stoffen die er in zitten.

Je kent ze vast wel, de beroemde parabenen, SLS, talk, fluorides, aluminium en nog veel meer foute stoffen. Te veel om op te noemen.

Nu is het de vraag of al die stoffen echt schadelijk zijn of niet. De ene partij (voornamelijk de cosmeticaindustrie) zegt dat het wel meevalt, andere partijen (zoals milieuorganisaties) zijn zwaar tegen en beroepen zich op het voorzorgprincipe: 'Bij twijfel, niet doen.'

Hoe meer ik lees over al die stoffen, hoe moeilijker het wordt. Vaak bekruipt me het gevoel dat het erg fout is, al die chemische troep in producten die we op onze huid smeren. Maar tegelijkertijd klinken sommige argumenten van voorstanders ook best wel overtuigend.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Veiligheidsmarges

Toch zegt mijn gevoel dat we zulke stoffen moeten vermijden. Ondanks de vastgestelde veiligheidsmarges.

Want er wordt keer op keer gezegd dat de hoeveelheiden zo klein zijn, dat het niet schadelijk is. De gehanteerde veiligheidsmarges zijn zo ingesteld, dat de hoeveelheid die gebruik wordt, geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Maar is dat echt zo?

Hm.

Combinatietoxicologie

Zo is er de term 'combinatietoxicologie' (3 x woordwaarde).

Heel kort door de bocht komt het erop neer dat je allerlei verschillende schadelijke stoffen hebt, die allemaal apart ongevaarlijk zijn. Maar wanneer je ze combineert, kunnen ze alsnog schadelijk zijn.

Dus men kan nog zo goed alle stoffen afzonderlijk onderzoeken en vaststellen dat het wel meevalt, er is maar heel weinig onderzoek gedaan naar de cummulatieve en gecombineerde werking van al schadelijke stoffen tesamen.

Experiment

Om duidelijk te maken waarom ik dus mijn bedenkingen heb bij de vastgestelde veiligheidsmarges en daarbij de wetenschap van combinatietoxicologie, zal ik nu een experiment uitvoeren. Met mijzelf als proefkonijn.

Blootstelling 1:

Ik heb hier 1 glas bier.

In dit glas zit een hoeveelheid alcohol, die op zich ongevaarlijk is wanneer ik het opdrink. Er zit een veilige marge op, het alcoholpercentage is laag en er zit veel water bij, dus zodanig verdund dat ik niet zat ga worden van dit gerstenat.

Proost!

Hmmm, lekker!

Blootselling 2:

Goed, de volgende. Een lekker borreltje!

Eens kijken, wat is het alcoholpercentage? Zo! Maar liefst 38%! Daar kan je behoorlijk dronken van worden!

Gelukkig zit deze straffe drank in een heel klein glaasje. Dus is de hoeveelheid zodanig klein, dat je er niet dronken van wordt. Gewoon een veilige hoeveelheid om te drinken dus.

Sante!

Huuu! Dat brandt!

Blootstelling 3:

Hatsjee! De volgende graag. Een lekker glaasje wijn. Jaaaa. Lekker.

Zo'n heerlijk gezond druivesapje. Lekkerrr toch? Het wordt al duizenden jaren gedronken, dat moet wel goed zijn. En niet al te veel in het glas, beetje tussen de pils en borrel in. Zo houden we de hoeveelheid alcohol weer goed in toom.

Al met al weer een veilig glaasje alcohol, ook van deze hoeveelheid raak ik niet van in de olie. Met een gerust hart sla ik dit glas achterover.

Prosit!

Slok! Op!

Blootstelling 4:

Dusz! Next! Jaaa. Chinees drankje! Maotai!

Flink veel alcohol ja. Boel alcohol! Woah. Dus ... klein glaasje weer. Hoeveel? Pfffrt. 53 Procent! In ienieminie glaasje dan. Mini borreltje. Klein beetje. Drup. Drup. Hihihi.

Stond nog in de kast, ooit gebruikt bij koken. Maar nu niet koken, maar drinken! Isz gelukkig veilig. Watnt ieniemienie glaasje. Dus ieniemienie beetju alcohol, dus niks niet zat worden. Gewoon lekker drinkun!

Ganbei!

Blootstelling 5:

Pffrrt. Ghehegheg. D'r staat bloot. Pffghgh.

Mooooooiiii. Volgende glas, izze cogknak, eh.. cognas..cogni...cognac! Sjiekdefriek drankje ja. Execlusieeieieif!

Maar! Maar. Maaarrrr. Niet bang zijn, nee. Niet. Isse groot glas. Gigantimissola! Grande glas! Jawel. Maarrrrr. Gheh. Isse maar beetje cogni..cogn..cogcan! Juistem.

Duszj!! Kleine beeetjes, kleine, piep! Kleine alcholol. Slrpj. Brz. Duszj. Alweer veilig! Nikse aan die handjes! Alles okeeeee en flex. Veilg. Drink.

Hips!

Blootstelling6:

Meehee. Whabtopoelfj. Frt. Frrrrt. Pblblbpblbpblblblp.

Totaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal vvvvveilig. Marssjuh is laaaaaaaagggghhh. Astblft. Mihihihih.

Tizzzzz wah. Meuh. Tizzzzzz niks! Frrrotzeflot.

Bwagh. Frz.

Grrzzzz. zzzzzzzzz.
Vrot.

7 opmerkingen:

  1. Proost en denk om de kater.
    Om al die chemische stoffen te vermijden heb ik gelukkig niet veel nodig.
    http://levenoplepontot.blogspot.com/2011/02/zand-zeep-soda.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ... en nu ook niet nog die shampoo opdrinken ....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe was het met de hoofdpijn de dag na het experiment. Groeten zerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht dat je met combinatietoxicologie iets bedoelde als een glas cola drinken en daarna baileys, om nog maar een drankvoorbeeld te noemen. Wat je nu doet is alleen maar verschillende soorten alcohol nuttigen, toch? Dus dezelfde stof in grote hoeveelheid innemen...

    gr Mariandel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. daz een luek tetsje, hik.
    Nou ja, die combitoxixodinges wil ook zeggen dat stofje A+ stofje B+ stofje C wel eens iets meer zou kunnen doen dan al die stofjes alleen. Ik denk dat dat waar is. Heb er wel eens een duits programma over gezien waaruit dat duidelijk bleek en waar ook gesteld werd dat er nog nauwelijks onderzoek naar gedaan was. Reden des te meer om te gaan voor voeding zonder toevoegingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Theresia:
    Ik had je bericht al gelezen ja en erg inspirerend moet ik zeggen. Ik heb het er thuis al over gehad en we hebben nog wat vragen, dus ik zal zo eens een reactie neerzetten.

    @Angelika: :-) Hihi, dan is het inderdaad echt combinatietoxicologie! Ik durf het niet aan...

    @Izerina:
    Gelukkig geen hoofdpijn, het ideale middeltje tegen katers is heel veel water drinken tussendoor. Dan sta je de volgende ochtend fris en fruitig weer op.

    @Mariandel:
    Ja klopt, ik wil het natuurlijk wel aangenaam houden he. Het moet niet zo zijn dat ik straks in het ziekenhuis beland en niet meer mijn weblogje kan bijhouden! :-) Die combinatie met Baileys en cola, dat is een goeie ja. Leuk experimentje om te doen, ik heb ook al op youtube wat voorbeelden gezien. Niet echt smakelijk...

    @Vlasje:
    Dat denk ik dus ook. Better safe then sorry, zoals de Engelsen het zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha, grappig. Maar inderdaad waar, lijkt me.

    Zoals ik ooit las...van een klein steentje dat tegen je raam gegooid wordt, zal de ruit niet versplinteren. Worden er echter duizend steentjes tegelijk tegen je raam gegooid dan kon het effect weleens vervelend zijn...

    BeantwoordenVerwijderen