dinsdag 22 februari 2011

Gerustgesteld over de teller

De vorige keer schreef ik over de stand van onze electriciteitsmeter, of dat wel goed zou worden opgenomen. En met het gevaar dat ik een rekening van 20.000 euro zou krijgen.

Maar gelukkig, ik ben gerustgesteld! Dankzij mijn energieleverancier Greenchoice.

'Hallo Greenchoice, ik wil doorgeven dat ik sinds vrijdag zonnepanelen op het dak heb liggen.'
'Oh, wat goed! Dat zien we graag. Stuur maar een kopie op van de rekening en dan maken we een notitie in het systeem.'

'Wat houdt het in, wat gaat er veranderen?'
'Onder andere dat je een extra korting krijgt op de energie die je nog wel verbruikt. Als dank voor het gebruik van panelen.'

'Dat is mooi, maar grote kans dat ik per saldo alleen maar ga terugleveren. Is dat een probleem?'
'Nee, totaal niet. De energie die jij levert, kopen wij van je in en krijg je netjes gesaldeerd op de rekening.'

'Maar ik heb zo'n oude meter met zo'n draaiwieltje. Als die meter achteruit loopt, geeft dat dan problemen?'
'Totaal niet! We weten hoe het zit, je hebt gewoon een negatief saldo en die betalen we dan aan je uit. Tegen het dagtarief.'

'Ook als ik dus meer lever dan verbruik? Met een negatief saldo op de meter? Krijg ik die extra geleverde energie dan gewoon uitbetaald?'
'Ja, precies.'

'En dat gaat zomaar, geen problemen met de registratie?'
'Nee, we hebben ervaring met dit soort dingen, je hoeft je nergens zorgen om te maken, dat komt helemaal goed.'

Kijk!
Dat horen we graag: 'Het komt goed.'

Kortom, ik ben gerustgesteld.

Ik kan met een gerust hart gaan terugleveren en over een jaar zullen we wel eens zien wat het me nu allemaal kost of opbrengt. Wat dat betreft staat Greenchoice hoog aangeschreven bij de bezitters van zonnepanelen. Dit bedrijf weet daar goed mee om te gaan, heel fijn.

Mocht je dus aan zonnepanelen willen beginnen, denk dan ook aan je energieleverancier. Een overstap kan wel eens nuttig zijn.

Ik zal binnenkort een soort stappenplan maken, wat ik allemaal heb gedaan en ervaren. En daar regelmatig over schrijven. Want ik merk dat mensen erg geinteresseerd zijn en oprecht nadenken over zonnepanelen. Misschien dat mijn ervaringen die mensen kan helpen om zich verder te orienteren.

Wordt vervolgd!

vrijdag 18 februari 2011

De zonnepanelen worden geinstalleerd

Het is zover!

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, zijn er twee mannen bezig op het dak van ons huis. Druk in de weer met metalen profielen, draden en zonnepanelen.

Er komen 10 panelen op het dak met een totaal vermogen van 2.350 Wp. Dat zijn cijfers die natuurlijk onder de ideale omstandigheden gelden. Ik denk dat de panelen in de praktijk jaarlijks zo'n 1.800 kWh gaan opbrengen.

Met een beetje geluk is dat ook ons energieverbruik per jaar, dus per saldo spelen we dan quitte. Dat zou erg mooi zijn.

Natuurlijk komt er nog een voor en een na foto en wie weet kan ik al snel een filmpje laten zien van een terugdraaiende electriciteitsmeter!

Dat wordt ook nog spannend trouwens. Onze meter staat nu op 99.962 en is dus bijna rond. Nog even en hij draait op 00.000 en begint van voren af aan.

Maar door de zonnepanelen zou het best wel eens kunnen dat de meter gemiddeld steeds een keer boven de 00.000 uitkomt en daarna weer eens onder de 00.000 (dus 99.930 of zo).

Hoe zou de netbeheerder daarmee omgaan?

Stel dat ik dit jaar een meterstand opgeef van 00.134 (ik zeg maar wat).
En volgend jaar is de meter achteruit gelopen naar 99.345 en geef ik dus die eindstand op.

Hopelijk krijg ik het dan duidelijk dat de meter achteruit is gelopen. Anders krijg ik straks een rekening voor 00.134 --> 99.345 = 99.211 kWh aan mijn broek.

Dat is een kleine 20.000 euro!!!

Zo stom zullen ze toch niet zijn he? Toch? TOCH!?!?

Wordt vervolgd....

zondag 13 februari 2011

In de flow

Ik zit 'in een flow'.

Kent u die uitdrukking?

En dan heb ik het niet over het tijdschrift 'Flow', maar over 'in een flow zitten.'

Hoe zeg je dat in het Nederlands? Wanneer je bezig bent met iets en dat het zo lekker gaat, dat je helemaal 'in het moment' zit. Lekker bezig en dat gaat zo goed, dat het nog wel even zo doorgaat.

'Hoezo in een flow?', zul je je misschien wel afvragen. 'Het is al een week stil op de weblog, ik zie geen flow.'

Dat klopt, want ik zit ergens anders te flowen. Achter de computer, dat wel, druk bezig met honderden foto's die we in China hebben gemaakt tijdens onze adoptiereis. Al tijden uitgesteld, maar nu ben ik ermee bezig en moet het ook af!

Het wordt een prachtig fotoboek en het is heerlijk om ermee bezig te zijn. Vooral omdat de gedachten weer terug gaan, naar al die speciale momenten die we toen hebben beleefd.

Dus voorlopig flow ik nog even door, dan zal het hier een beetje rustiger worden. Maar dat is tijdelijk, want oh boy, ondertussen flowen mijn gedachten ook alle kanten op. Genoeg onderwerpen om over te schrijven!

Over onze vingerverfperikelen, de bewustwording van de troep in verzorgingsproducten, genetisch gemanipuleerde voeding, programma's om de uitgaven bij te houden, en niet te vergeten, de komende week worden de zonnepanelen geinstalleerd. En nog veel meer.

Maar eerst even deze flow afmaken dus.

Ondertussen zijn hier trouwens de antwoorden van de foto's. Een slimme lezer had al een truukje gevonden om erachter te komen, maar voor al diegenen die dat niet hebben gedaan:

Een naald in de groef van een langspeelplaat.
Een katoenen draad door het oog van een naald.
De snaar van een gitaar.
Het oppervlak van een DVD.
Klitteband!
Tandplaque tussen flosdraad.
De rand van een afgescheurde postzegel.
Toiletpapier.

Hou de weblog in de gaten, natuurlijk zet ik er af en toe nog wat op, alleen is de frequentie even tijdelijk lager.

Tot snel!

vrijdag 4 februari 2011

Echt heeele kleine dingen

Als klein mannetje had ik een microscoop.

Een geweldig apparaat vond ik dat, alles kwam onder de lens. Van zand tot dode muggen, van spuug tot stof. Ik vond het geweldig. Met veel plezier tuurde ik door de lens.

In die piepkleine dingen lagen hele werelden verborgen. Insecten werden buitenaardse wezens en in water zwommen (in mijn gedachten) gevaarlijke bacteriën en virussen.

Nu nog, als volwassene, vind ik het mooi om kleine details te bekijken. Niet door de microscoop, die is al heel lang geleden verdwenen, maar wel via macrofoto's. Maar die mircoscoop, die blijft altijd fascineren.

Zoiets vanzelfsprekends als zand of suiker wordt in gigantische proporties uitvergroot. Zo groot, dat het een eigen wereld wordt, een verstopte wereld binnen onze eigen wereld. Met mooie landschappen en eigen inwoners. En hoe meer je de diepte in gaat, hoe wonderbaarlijker het wordt. En uiteindelijk lijkt het net alsof je een ontdekkingsreiziger bent, in een onbekend universum.

'Fascinating.' Zou mr. Spock hebben gezegd.

Dus toen ik laatst een mooie reeks van foto's zag, genomen door de lens van een flinke microscoop, heb ik weer zitten genieten van de beelden. En aangezien het toch ook over 'kleine dingen' gaat, hebben ze een mooi plekje op de weblog verdiend.

Eerst wilde ik er nog bij zetten, wat het allemaal voorstelt. Maar het lijkt me nu leuker om jullie te laten raden wat het kan zijn. En dan komen later de oplossingen! Altijd leuk.

Hm, misschien moet ik maar eens een prijsvraagje gaan verzinnen. Of een give-away actie, die kom ik de laatste tijd steeds vaker tegen op de andere weblogs.

Maar goed, zie hier, de foto's! Laat maar in de reacties achter wat het kan zijn. Ik ben benieuwd.
















Update:
Ondertussen zijn de antwoorden bekend, die kan je in het volgende bericht lezen.

woensdag 2 februari 2011

Duurzame Kleding

Kijk eens naar de kleding die je nu aan hebt. En stel jezelf eens de volgende vragen:
  • Waar komt mijn kleding vandaan?
  • Wie heeft mijn kleding gemaakt?
  • Wat is het loon van de makers?
  • In wat voor arbeidsomstandigheden is het gemaakt?
  • Wat voor stof is gebruikt?
  • Wat voor verf is er gebruikt?
  • Is de stof organisch of synthetisch?
  • Zijn er schadelijke stoffen bij de productie gebruikt?
  • Hoeveel energie heeft het gekost?
Enig idee? Of kom je niet verder dan de gegevens op het labeltje in de kraag? 'Made in China' en de wasinstructies?

Zelf kom ik ook niet zover, eerlijk gezegd.

Ik vraag het me wel vaak af, maar de antwoorden blijven uit. Omdat het best wel veel moeite kost om het allemaal uit te zoeken.

Hoe gezond is onze kleding?

Want diep van binnen weten we het allemaal, hoe 'ongezond' de huidige kleding eigenlijk is.
Maar toch blijven we gewoon naar de C&A gaan, voor de laatste en goedkoopste aanbiedingen. En kijken we puur naar het uiterlijk en niet naar het 'innerlijk' van de kleding.

Ik doe het net zo! Alhoewel er hier en daar een verdwaalde 'blauwe knoop' van Made-By in huis rondzwerft, en onze kleine vooral in tweedehands kleding rondloopt, maar verder zijn we niet echt bewust bezig met onze kleding.

Staan jullie er ooit bij stil en wat doen jullie eraan om ook in je kleding duurzaamheid toe te passen?

Gelukkig zijn er pioniers en mensen die echt superbewust bezig zijn met duurzaamheid en kleding. Wanneer zij de publiciteit krijgen en meer invloed op de huidige mode kunnen uitoefenen, dan zal het duurzame deel van de kleding vast wel toenemen.

Vorige week was er een reportage bij EenVandaag over de Green Fashion Competition. En daar zagen we een bekend gezicht, er is al eerder over haar op onze weblog geschreven.

Het gaat om Elsien Gringhuis, een talent in de (schoon)familie, een snelle rijzende zon in de modewereld en ook nog eens bewust/duurzaam gericht.

Kijk, dat compenseert dan weer ons eigen gebrek aan duurzame kleding. :-)

Klik hier op de link van de betreffende uitzending van Een Vandaag, of bekijk de reportage in dit bericht. Spoel even door naar 19:40 minuten, om bij de reportage te komen.

Goed bezig!

Nu wij nog....

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.