zaterdag 15 januari 2011

Afstuderen als aardbeioloog

Regelmatig hoor je dat er mensen zijn, die een extra studie gaan doen, in de avonduren. Afstuderen als wiskundige, of iets in de rechten, of als huishoudcoach. Noem maar op.

En sinds kort kan je ook gaan afstuderen als aardbeioloog.

Als wat?

Nou ja, of het 'aarbeioloog' is, dat is niet duidelijk, maar je kan wel gaan studeren aan de Aardbeienacademie.

Smaakaardbeien

Er is een beroemde naam in aardbeienland, een teler van smaakaardbeien. Op zijn weblog schrijft hij het volgende hierover:
Eh, wat? Juist ja, aardbeien die vooral lekker smaken. Doorgewinterde vakgenoten en groenteboeren vinden ze vaak té rood, té kwetsbaar, té grillig van vorm, té weinig productief, té enzovoort....Ze zijn ook té lekker en laat ik dáár nou net helemaal voor gaan
Zijn naam is Jan Robben en hij heeft een aardbeienbedrijf in Oirschot. En zijn naam is een begrip in culinair Nederland.

Aardbeienacademi.

Maar culinair Nederland is in mineur. Want Jan Robben stopt met zijn teelt van aardbeien. Onder meer omdat er tegenwoordig een hoop eenheidsworst in de supermarkten ligt. En aparte producten, die wat moeilijker te vervoeren of te houden zijn, hebben daar geen plaats. Hoe lekker ze ook zijn. En daarnaast schijnt het op de aardbeienmarkt zowiezo moeilijk te zijn om je producten kwijt te kunnen.

Hoe krijg je dan je aardbeien naar de consument? En dan het liefst zo vers mogelijk? Eigenlijk zou de consument de aarbeien rechtstreeks van de plant moeten plukken.

Dat kan! Via de aardbeienacademie.

Jan Robben beschrijft het als volgt op zijn weblog:
Via de Aardbeienacademie kunnen lekkere aardbeien binnen ieders handbereik komen. En zo vers ook, zoals u ze wellicht nog nooit gegeten heeft, of het moet zijn dat uw buurman aardbeien teelt. U gaat die lekkere aardbeien nu namelijk zelf telen en ik ga u daar persoonlijk bij helpen. Lokaler dan op grijpafstand van uw eigen keuken kan het niet zijn. Zelf roep ik al jarenlang dat ik aardbeien het lekkerst vind als ze net geplukt van de plant direct opgegeten worden. Lekker rijp geworden aan de plant, vergeet alle suiker en andere additieven en geniet van een pure aardbei zoals een aardbei hoort te zijn.

Hebt u een eigen stukje grond, een terras of zelfs maar een balkonnetje? Of ziet u kansen om er met uw kinderen op school iets mee te doen? Bent u opa of oma en vindt u het een leuk idee om met uw kleinkinderen iets educatiefs te doen en ze te laten genieten van hun zelf geteelde aardbeien? Zijn de aardbeien juist rijp als de vakantiekoffers gepakt zijn, dan is het wellicht een leuke geste om uw huis- en hond- of poesoppas blij te maken met lekkere aardbeien. Misschien is het ook wel leuk om er een sociaal buurtproject van te maken?

Eerst samen de aardbeitjes telen en dan een aardbeienfeest of jamkookdag organiseren. En bij het telen van die lekkere aardbeien krijgt u dan persoonlijke online begeleiding van mij, middels filmpjes, foto's en tekst. Omdat het een echte academie kan gaan worden zult u ook veel van elkaar kunnen gaan leren. Aardbeienacademie.nl wordt een interactieve website waarop u ook uw eigen leuke aardbeiwetenswaardigheden, zoals recepten en eigenwijze teeltmethoden met elkaar én met mij kunt delen. Zelfs ik laat me graag inspireren en dat leidt vast weer tot nieuwe leuke dingen.

Nou, beter kan het niet gezegd worden. Ik word er enthousiast van. Dit is heel leuk!

Zelf aardbeien in je achtertuin kweken. Dat kan door gewoon een plantje uit het tuincentrum in je tuin te zetten, maar ik ga nu voor een heerlijke aardbeiensoort, persoonlijk begeleid door een legendarische teler. Dat wordt smullen!

Ik heb me al ingeschreven voor de nieuwsbrief en binnenkort schrijf ik me in bij de aardbeienacademie. En komende zomer kan iedereen bij ons in de buurt genieten van heerlijke aardbeien, door mij, kersverse aarbeioloog gekweekt!

Wie doet er nog meer mee?

4 opmerkingen:

  1. Geweldig! Ik heb me ook aangemeld. Lijkt me heel erg leuk om hieraan mee te doen. Binnenkort ga ik hier ook een logje aan wijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe ook mee. Ik had afgelopen zomer een aardbeienplantje ophet dakterras en de oogst was 10 aardbeien! Dat moet beter kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja! Alle uitleg gebeurt online, via filmpjes en forum en email. En de aardbeienplantjes kunnen ook worden opgestuurd.

    Volgens zijn weblog zijn er zelfs aanmeldingen uit Spanje en Frankrijk, dus er zullen heel wat plantjes worden verstuurd. Dus dan is het Belgische nog niet zo ver. :-)

    BeantwoordenVerwijderen