dinsdag 18 mei 2010

Wat is een flexitariër?

Eens in de zoveel tijd komt de carnivoor in ons naar boven. Dan is er ineens een verlangen naar vlees!

Terug naar onze oorsprong, toen we nog over de steppen zwierven en leefden van de jacht. Met een speer achter een rendier aan, om het na uren achtervolgen neer te steken en te doden. En om het dier daarna in stukken te scheuren en verorberen in een grot. Mwahajamajmajam. Smak. Skrontsj. Hmmm.

Dus lagen er gisteren biologische kippenpootjes in de oven. Ook na een soort van jacht, maar dan op aanbiedingen in de supermarkt.

A. heeft met smaak gegeten, ik zelf vond het niks. Maar dat heeft meer met het kluiven te maken, dan met het vlees zelf. Ik gruw nogal van krakende peesjes tussen mijn tanden, vette vingers en stukken knisperend huid. Brrr!

Maar, wat ik wil zeggen. Ik mis het vlees totaal niet.

Al een lange tijd geleden zijn we gestopt met het eten van vlees. Maar niet zo consequent, af en toe pakken we nog wel iets en wanneer we bij iemand anders zijn, eten we gewoon wat de pot schaft.

Niet echt vegetariër, maar meer een parttime vegetariër, of een thuis-vegetariër. Zo noemde ik het eerst, maar nu blijkt er een officiële term voor ons eetgedrag te zijn:

Een Flexitariër
Een Flexitariër volgt in hoofdzaak een vegetarisch dieet, maar eet incidenteel vlees en/of vis. Een belangrijk doel is om de vlees- en vis-consumptie te verminderen uit het oogpunt van wereldvoedselpolitiek. Voor de productie van één kilo vlees is immers een veelvoud aan plantaardig voedsel nodig.

Dat zijn we dus, flexitariërs! Altijd leuk om weer een hokje te hebben waarin we ons kunnen plaatsen.

Waarom nou bijna geen vlees meer eten?

Daar zijn heel veel goede redenen voor, zoveel zelfs dat ik ze niet allemaal ga noemen in dit bericht, anders wordt het wel erg lang. Misschien leuk om er op in te gaan in een vervolg.

Maar een paar wil ik er wel uitlichten.

  • vlees is duur, minder vlees bespaart op de boodschappen
  • je bespaart 16.000 liter water voor de productie van 1 kilo vlees
  • minder vlees, is minder bos dat wordt gekapt voor veevoer zoals soja
  • het dwingt je creatiever (en misschien ook gezonder) te koken zonder vlees

De aanleiding van dit bericht, is een filmpje dat ik zag, via de website van Groenhuis.org.

Hier wordt het fenomeen 'Donderdag Veggiedag' gepromoot, In België weliswaar, maar ook daar komen goede ideeën vandaan! De oproep om voortaan een dag in de week geen vlees te eten. In het filmpje wordt uitgelegd over het hoe en waarom.



Zijn er meer flexi- of vegetariers onder jullie? Of kan je echt nooit zonder vlees? Ik ben benieuwd.

6 opmerkingen:

  1. Ik eet het liefst helemaal plantaardig, maar je zou mij ook flexanist kunnen noemen ;).

    In Nederland is er ook zo'n initiatief, plantaardig maandag! Zie www.plantaardigmaandag.nl. Net als de meatfree monday die door Paul McCartney in de USA wordt gepromote.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook bij ons wordt er de laatste tijd drastisch minder vlees geconsumeerd. En dat bevalt ontzettend goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook al jaren flexetarier. Mijn man eet nog wel af en toe bio-vlees. En soms neem ik dan ook een klein stukje.Een normale portie zou ik niet goed meer kunnen verteren. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt Budgetstudent voor de leuke link, altijd fijn om daar weer mooie recepten te vinden die we kunnen proberen. Hoe doe je dat met zuivel en eieren? Eet je die wel of niet, of is dat de 'flex' in flexanist. :-)

    Fijn om te zien dat er nog meer flexitariers zijn. Hoe meer hoe beter! :-)
    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet het liefst geen eieren en drink geen melk, maar buitenshuis ben ik wel wat flexiber als het misschien ergens in is verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik noemde mezelf altijd "part-time vegetariër"maar het woord flexitariër vind ik veel leuker!

    BeantwoordenVerwijderen