woensdag 12 mei 2010

Kijken bij zonnepanelen tijdens Solar Days

Afgelopen zaterdag zijn we dus in het kader van Solar Days 2010 naar zonnepanelen gaan kijken, gewoon bij mensen thuis.

En ik moet zeggen, het was erg interessant om te zien wat het nu betekent om zonnepanelen in huis te hebben.

Er lag foldermateriaal klaar, informatie over verschillende aanbieders, belangenverenigingen, ballonnen, handige draaischijfjes om te kijken of je huis wel optimaal ligt voor zonne-energie. Heel veel statistieken over opbrengst, kosten, vermogen.

En natuurlijke de panelen zelf, de omvormer die erbij hoort en wat er allemaal is veranderd aan de meterkast.

De grafieken waren nog het interessantst, want die lieten duidelijk zien hoeveel energie de panelen opleverden en in welke periode. En dat viel me reuze mee.

Zelfs op een bewolkte grauwe dag als die zaterdag, produceerden de panelen energie. Dus de zon hoeft er niet perse hard voor te schijnen. En dus zag je aan de grafieken dat er elke maand wel stroom wordt geleverd, waarvan maart tot en met oktober het meest de moeite waard zijn.

Ook was men erg eerlijk over de aanschafprijs en de terugverdientijd. De set was 1,5 jaar geleden aangeschaft. Wanneer je op dit moment diezelfde set panelen zou kopen, zou het 45% minder hebben gekost. Zo snel dalen de prijzen van zonnepanelen.

Maar we waren het er allemaal over eens, het loont de moeite om er toch zo snel mogelijk mee te beginnen. Je kan wel blijven wachten tot de prijzen nog meer dalen, maar wanneer koop je ze dan? Ondertussen stijgen de energieprijzen en vanaf het moment dat de panelen op het dak liggen, produceer je energie en bespaar je op de energierekening.

"Heb je nog een gouden tip?", vroeg ik tenslotte.

Verdedig je elektriciteitsmeter met zo'n draaiwieltje met hand en tand. Een ferrarismeter heet zo'n ding.

Wanneer je zonnepanelen elektriciteit leveren, en je verbruikt op dat moment veel minder dan er binnenkomt. Dan draait het wieltje op de meter terug.

Heel handig, want zo wordt dus automatisch je energieverbruik verrekent met de opbrengst. Geen ingewikkeld rekenwerk. En op deze manier krijg je voor de geproduceerde energie hetzelfde bedrag als wat je gewoonlijk moet betalen voor de stroom.

Maar de netbeheerder, die wil graag geld aan je verdienen. Dus die wil veel liever dat je zo'n slimme digitale meter in huis neemt. Op zo'n meter kan je de totale opbrengst van de panelen zien, zonder saldering. En daar kunnen dan kosten voor in rekening worden gebracht. En nog belangrijker, ze kunnen precies zien hoeveel energie je hebt geleverd in het jaar. En wanneer je dan boven een vastgesteld maximum komt (volgens mij is het nu 5000 kWh), dan raak je je vergoeding kwijt en krijg je helemaal niets voor de geleverde energie!

Dus, verdedig je oude meter met je leven!

Na de informatieve middag weten we het nu dus echt zeker, die zonnepanelen gaan er komen. Nu nog het budget vaststellen, maar daar schrijf ik nog een apart bericht over.

6 opmerkingen:

  1. Interessant weer. En ik was van de week nog wel blij met mijn digitale meter (die al in dit huis zat) toen ik de meteropnemer vroeg waarom er zoveel toestanden op zaten en hij meldde dat mijn meter daardoor onder andere geschikt was voor zonnepanelen. Maar dat kan dus ook met die oude meter. Ik had al eens gehoord van iemand met zonnepanelen dat hij het schijfje af en toe terug zag lopen, gaaf lijkt me dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas helaas, wij hebben al een jaartje of twee zo´n zogenaamd slimme meter... wist niet dat je die ook kon weigeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kun je zo'n digitale meter wel weigeren? Volgens mij zijn die eigendom van de energiemaatschappij. Zou het wel interessant vinden om dat te weten want mijn man wil ook absoluut niet zo'n digitaal ding (volgens hem zou je die van buitenaf kunnen beinvloeden).
    En de regering wil ze juist versneld laten invoeren he! Lijkt me een geweldig iets als iedereen die nu massaal gaat weigeren!
    Erg interessant, dat van die zonnepanelen. Voor ons budget nog steeds iets te duur maar toch een doel voor de toekomst.
    Groeten, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zal het eens precies gaan uitzoeken hoe dat zit met die meter en op deze weblog zetten. Bij alle websites die ik lees van mensen met zonnepanelen, hebben ze allemaal hun meter behouden. Het schijnt zelfs wettelijk geregeld te zijn.
    Binnenkort meer daarover, ik ga het uitzoeken.
    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een onterecht gepaniekeer zeg.
    Die remote uit te lezen 'slimme' meter zonder teruglevertelwerk moet je inderdaad niet hebben.
    Maar met een 'domme' (niet remote uit te lezen) digitale meter mét teruglevertelwerk haal je echt geen Paard van Troje in huis hoor.

    Het enige is dat je de aan het net teruggeleverde kilowatturen vergoed moet zien te krijgen; bij een draaischijfmeter gaat dat volautomatisch.

    Je bent dus enigszins aan de grillen van je energieleverancier overgeleverd. Maar het terugleveren /salderen is bij de wet geregeld, dus eronderuit komen kunnen ze niet.

    Ik heb zonnepanelen en ben blij met mijn digitale meter. Met een draaischijfmeter had ik nooit kunnen zien hoeveel kWh’s er teruggeleverd worden en hoeveel zonnestroom we direct verbruiken (die schijf draait dan alle kanten op). De digitale meter houdt dat keurig bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Berend,

    Ik zal straks genoeg meters hebben om af te lezen. De omvormer zelf, ik zorg nog voor een eigen aparte opbrengstmeter en dan ook nog eens automatisch saldering via de draaischijf. Het komt allemaal vast wel goed.

    Laatst las ik nog wel een mooi berichtje over de voors en tegens van de digitale meter:
    http://www.familie-kleinman.nl/energie/

    Ik denk dat ik me wel kan vinden in hun opmerkingen....

    BeantwoordenVerwijderen