maandag 15 maart 2010

De Landelijke Consuminderdag 2010 in Tilburg

Tja, als ik me dan toch aan het verdiepen ben in het consuminderwereldje, dan moet ik het ook goed doen.

Dus zijn we afgelopen zondag naar de Landelijke Consuminderdag in Tilburg geweest.

Een dag gevuld met heel wat lezingen en informatie, van 's morgens vroeg tot in de avond, voor ieder wat wils. En er zat zeker wel een hoop interessante informatie tussen.

Ik ga er niet uitgebreid over schrijven, eerst even een korte impressie en wat mij allemaal opviel. Maar later kom ik zeker wel terug op de diverse onderwerpen die er zijn besproken, want ik moet wel toegeven dat er toch heel wat stof tot nadenken tussen zat. Onderwerpen die de nodige aandacht verdienen en waar ik me zeker wat meer in wil gaan verdiepen.

Een leuke bijkomstigheid was dat je die dag gratis met de trein kon reizen, op vertoon van het boekenweekgeschenk. Dus er zijn veel mensen met de trein gekomen. Zelf zijn we met de auto gekomen. Ja, ik weet het, is dat nou consuminderen en milieuvriendelijk? Aan de andere kant heb ik me de aanschaf van een boek bespaard, dat dan weer wel.

Maar goed, de eerste interessante lezing die we bijwoonden was:

Peter Polder over Transition Towns.

In het kort komt het erop neer dat je als lokale gemeenschap probeert om je minder afhankelijk te maken van olie. Met als belangrijke drijfveren: de klimaatverandering en het fenomeen Peak-Oil.

Aan de hand van een soort stappenplan kan de organisatie Transition Towns Nederland mensen een handreiking geven, hoe je te werk moet gaan om je wijk, buurt of stad te veranderen in een Transition Town.

Het idee om olie-onafhankelijker te worden, spreekt me wel aan, zeker als je eens goed nadenkt waar olie allemaal voor wordt gebruikt. En wanneer je dan inziet hoe het product olie echt helemaal zit verweven in onze huidige wereld, dan is het bijna beangstigend om na te denken over de gevolgen wanneer olie niet meer zo ruim voorhanden is!

De volgende lezing was:

Jeanine Schreurs over 'Gelukkig leven met genoeg'.

Het is mooi om een bevlogen iemand enthousiast te zien vertellen over de resultaten van een onderzoek over hoe minder consumeren kan bijdragen aan een duurzame samenleving.

Ze liet ons een paar opvallende resultaten en ervaringen zien uit haar onderzoek: Living with less - a transformation model.

Ik kan er heel wat over schrijven, maar lees liever de link maar, daar staat het al mooi beschreven.

Een paar opvallende uitspraken deed ze wel, waaronder haar frustraties over de 'hedonistische, materialistische maatschappij.' Eigenlijk is onze maatschappij helemaal niet materialistisch, sterker nog: 'Waren we maar materialistisch!' riep ze uit, 'dan hechtten we nog waarde aan onze spullen, zijn we er zuinig op en dan kochten we niet elk jaar een nieuw paar laarzen, maar deden we jaren met 1 paar omdat ze zo lekker lopen.'

Daar zit zeker wat in, ik vond het een verrassende en zeker ook een rake opmerking.

En daarnaast liet ze ons een model zien, gebaseerd op de bekende termen: People, Planet, Profit.

Alleen zag haar driehoek er als volgt uit:

In plaats van de drie P's, waren het nu de drie G's.
Onderling verbonden in balans met elkaar.

Bijvoorbeeld, Neem je wat vaker de fiets, dan investeer je in Gezondheid (dit wordt groter), het is Groener (milieuwinst) en ook goedkoper! (Geld)

Ik ben benieuwd wanneer de resultaten van het onderzoek gepubliceerd worden, er komt ook een boek hierover, maar dan moeten we nog geduld hebben.

De laatste lezing was ook een hele goeie:

Steven Vromman - De Grote Kleine Low Impact Man Lezing Show

Ik kende hem al van de Belgische televisie en zijn weblog en ik wist dan ook dat hij bezig was met een show/lezing. En daarom vond ik het ook erg leuk om hem eens in levende lijve te zien.

Hij heeft zijn leven zodanig aangepast dat hij nu een eerlijk deel van de aarde gebruikt, de zogenaamde mondiale voetafdruk. Het eerlijke deel is 1,8 hectare. Dat zou genoeg moeten zijn voor de huidige wereldbevolking.

Maar de gemiddelde Nederlander gebruikt zo'n 4 hectare, de Belg 5,1 hectare en de Amerikaan 9,2 hectare. Zoveel ruimte dus, dat er niet genoeg plaats is op deze planeet voor onze levensstijl.

De Low Impact Man laat zien dat met enige moeite je mondiale voetafdruk verlaagt kan worden, zonder al te veel aan levenskwaliteit in te moeten leveren. Althans, dat ligt er aan wat je zelf onder levenskwaliteit verstaat.

Jammer genoeg was de tijd beperkt, dus kregen we een verkorte versie van zijn show, maar dan nog was die erg interessant! Het zat goed in elkaar, harde cijfers, goede informatie en doorspekt met de nodige humor. Klasse!

En ook hier een flinke lading aan informatie. Hele nuttige informatie ook. Ik heb ook hier heel wat uit te zoeken, waar ik later vast nog over ga schrijven. te beginnen met het uitrekenen van onze eigen voetafdruk en het bekijken van de film Home van Yann Arthus - Bertrand.

Er waren natuurlijk nog veel meer lezingen, maar we hebben ze niet allemaal gezien, dit waren voor ons de interessantste.

Klik hier nog voor een filmpje met een fotoimpressie van de dag.

Het was een geslaagde dag! Misschien volgend jaar weer, wie weet.

Voorlopig heb ik in ieder geval weer genoeg stof om over na te denken en ook om over te schrijven.

5 opmerkingen:

  1. Mooi verslag! Op www.genoeg.nl staat ook een verslag van de consuminderdag met foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Duidelijk overzicht!!
    Ik heb zelf foto's gemaakt zie: http://www.flickr.com/photos/48599206@N06/

    Liefs Gaina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie foto's heb je gemaakt. (ook die op je website/log) Ik zie ons zelf er ook op staan. :-)

    BeantwoordenVerwijderen