tag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post2773051214295510433..comments2023-07-05T07:14:12.748+02:00Comments on De Kleine Dingen: Zuurdesem makenPatrickhttp://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-61382536911536875972013-10-02T23:35:15.189+02:002013-10-02T23:35:15.189+02:00Hoi Patrick en Alinda, Ik heb al heel wat broden g...Hoi Patrick en Alinda, Ik heb al heel wat broden gebakken maar nog nooit op deze manier met zuurdesem. <br />Hoeveel meel moet je nu eigenlijk bij de starter voegen? Stel je hebt iets van 300 gram starter, hoeveel meel (en water en zout?) moet daar dan bij, op gevoel?<br />Arendnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-78135264210618447552013-09-26T21:17:31.929+02:002013-09-26T21:17:31.929+02:00Zonet een bericht op TV gezien over de ´zuurdesem ...Zonet een bericht op TV gezien over de ´zuurdesem zwendel´ bij verschillende bakkers. De enig die het goed bakt is Niemeyer in Amsterdam...maar...ik wil het al jaren zelf proberen ! Dankzij jou gaat het nu dus echt gebeuren :-) Het recept doet mij wel denken aan wij wij een 'HERMAN' noemden. Dat was een heerlijk kleffe cake waarvan het deeg ook zo werd gekweekt. Enfin...ik ga maar eens beginnen. Dank voor deze leuke blog !!!Katjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-10601328027275299262013-06-21T12:40:30.872+02:002013-06-21T12:40:30.872+02:00hallo moet je dat in de frigo zetten als je het aa...hallo moet je dat in de frigo zetten als je het aan het klaarmaken zijt of mag het gewoon in de warmte staan? en mag je er ook een handdoek op leggen? hartelijk dank!marie-rosenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-87138845026469144272013-05-20T15:31:19.890+02:002013-05-20T15:31:19.890+02:00O, en het belangrijkste, zorg dat de schaal of pot...O, en het belangrijkste, zorg dat de schaal of pot brandschoon is. Even koken in water, de aanwezige bacterien in de pot groeien anders gezellig mee met de rest.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-20396500072503308712013-05-20T15:23:36.103+02:002013-05-20T15:23:36.103+02:00Dat is lastig, de eerste keer dacht ik ook dat het...Dat is lastig, de eerste keer dacht ik ook dat het bedorven was, maar ik was niet gewend aan de geur. Bij twijfel opnieuw beginnen, want anders is het zonde van het meel, (en je maag en darmen :). Hygiene moet je altijd handhaven, netjes bestek afwassen, schone handen. Open glazen schaal met doek erover zou moeten kunnen. Volgens mij heoft het niet vochtig te zijn, althans niet voor het aanmaken van de starter.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-30588418031654723632013-05-16T13:15:23.383+02:002013-05-16T13:15:23.383+02:00Hallo!
Ik heb één keer geprobeerd zuurdesem te ma...Hallo! <br />Ik heb één keer geprobeerd zuurdesem te maken, maar op dag 6 twijfelde ik toch heel erg over de geur, vond het een beetje ranzig ruiken. Kan van alles zijn uiteraard, ik had een open glazen schaal gebruikt met vochtige doek, en heb de houten lepel niet consequent afgewassen bedacht ik achteraf.<br />Hoe nauw nemen jullie het met dat soort dingen en hoe beoordeel je nou of de geur ok is?<br /><br />Groetjes, YonnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-63025066966079926032013-05-15T17:28:29.692+02:002013-05-15T17:28:29.692+02:00Ja, het laatste is het makkelijkst. Een beetje sta...Ja, het laatste is het makkelijkst. Een beetje starter apart houden voor de volgende keer.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-78430182940677063502013-04-30T22:37:05.341+02:002013-04-30T22:37:05.341+02:00ik ben druk bezig met het maken van een zuurdesem,...ik ben druk bezig met het maken van een zuurdesem, ik snap alleen niet helemaal hoe je te werk gaat als je starter actief is. gebruik je dan meteen alle starter in je brooddeeg? en dan een beetje brooddeeg in het tupperware bakje. of neem je een beetje starter apart dat je weer onderhoud voor je volgende brood?<br /><br />groetjes, AnneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-74868941932725308532013-03-16T17:51:31.730+01:002013-03-16T17:51:31.730+01:00ik wil ook een brood gaan bakken,
maar nu heb ik i...ik wil ook een brood gaan bakken,<br />maar nu heb ik in huis nog wel volkorenbloem.<br />is het hier ook mee tedoen? ( een starter maken)<br />of moet je echt meel hebben?<br /><br />gr sheridaSheridanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-72946908929191550142013-02-14T18:55:32.664+01:002013-02-14T18:55:32.664+01:00Ik bak wel vaker zuurdesem brood met spelt meel. O...Ik bak wel vaker zuurdesem brood met spelt meel. Ook hield ik wat deeg vermengd met zuurdesem achter voor de volgende keer. Voor mij is het nog steeds uitproberen. Soms een prachtig brood, soms een baksteen. <br />Mijn overgebleven zuurdesem "werkte" opeens niet meer. Inmiddels alweer vier dagen bezig. Begint een beetje te bubbelen. Af en toe roeren en beetje meel en water erbij.<br />Ik ben nu van plan om wat desen VOOR het kneden achter te houden in de koelkast voor het volgende brood.<br />Nu ik zuurdesem google, is het leuk om te zien dat er best wel veel mensen zijn, die net ik, zelf hun zuurdesem brood {willen} bakken.<br />Bij speltbrood schijn je het deeg niet te lang mogen kneden, dat is me duidelijk geworden, verder is mij duidelijk geworden dat het een behoorlijke zoektocht is. Zelf ben ik al een 1/2 jaartje bezig met zuurdesem brood bakken, en niet één brood was het zelde m.b.t. zowel uiterlijk als smaak.Wel was het iedere keer weer spannend.<br />Iedereen succes met het zuurdesem procesje en misschien wordt het draadje weer wat levendiger.<br />Gr. WouterWouternoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-83735719568325912402013-01-12T20:00:12.262+01:002013-01-12T20:00:12.262+01:00Ik dekte het altijd af met een keukenpapiertje ero...Ik dekte het altijd af met een keukenpapiertje erop, soms los, of soms met een elastiekje eromheen.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-41401354542095210642013-01-11T10:59:26.306+01:002013-01-11T10:59:26.306+01:00Hoi, Vraagje, Als je zuursum gaat maken moet je da...Hoi, Vraagje, Als je zuursum gaat maken moet je dan het potje ofdekken? Of juist openlaten?<br /><br />Gr GeraldineAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-24015706432656212472012-10-26T07:25:20.788+02:002012-10-26T07:25:20.788+02:00Volgens mij is het ook belangrijk om het deeg op d...Volgens mij is het ook belangrijk om het deeg op de juiste manier in te snijden. Als ik veel snedes aan de bovenkant maak, dan wordt het een plat brood. Een kruis bovenop insnijden en daarna nog een snee aan de zijkanten laat het wat meer naar boven rijzen.<br /><br />Groeten,<br /><br />DickAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-64580840058887459702012-06-20T09:28:16.327+02:002012-06-20T09:28:16.327+02:00Super! Ik hoop zo dat het glutenvrij bij mij ook w...Super! Ik hoop zo dat het glutenvrij bij mij ook wil lukken, want dan hoef ik dus geen desem meer in leven te houden. Zo'n moederbrood lijkt me veel simpeler.<br /><br />Mocht het een succes worden, dan meld ik dat natuurlijk. Thanks voor je vlotte reactie. Groetjes!Fleurhttp://www.bluemarkforme.com/nlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-87530306285891792592012-06-20T07:46:49.559+02:002012-06-20T07:46:49.559+02:00Hoi Fleur,
Dit bericht is een beetje verouderd, ik...Hoi Fleur,<br />Dit bericht is een beetje verouderd, ik moet maar eens een nieuwe gaan maken. Maar op zich klopt het wel, maar voortaan doe ik wat zetsel apart in de koelkast, VOORDAT ik met de rest een stevig deeg ga kneden.<br /><br />Dat zetsel gebruik ik dan de volgende keer weer om een nieuw brood te maken.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-87025671473902266052012-06-19T18:09:17.563+02:002012-06-19T18:09:17.563+02:00Hartelijk dank voor het delen van dit duidelijke r...Hartelijk dank voor het delen van dit duidelijke recept. Ik heb het al eens geprobeerd, maar dit heeft me overgehaald om nog maar eens wat te proberen! Zelf probeer ik het met glutenvrij bloem, ik ben twee potjes met twee verschillende desems begonnen. Glutenvrij is lang niet zo gemakkelijk als rogge- of tarwebloem. <br /><br />Wat ik nu graag wil weten: heb ik het goed begrepen dat jij nadat je het moederdeeg (=zetsel?) hebt gescheiden je dit telkens een week in de koelkast bewaard om vervolgens opnieuw mee te bakken? En je dus geen desem meer onderhoudt?<br /><br />Groetjes, Fleur<br /><br />PS - hier mijn eerdere avonturen met het grootbrengen en onderhouden van een desem, ook wel 'pet' (huisdier) genoemd: http://www.bluemarkforme.com/nl/?p=801Fleurhttp://www.bluemarkforme.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-81963634919637892352012-05-23T08:24:28.877+02:002012-05-23T08:24:28.877+02:00Gelukkig maar dat het nog werkt, soms heeft het ev...Gelukkig maar dat het nog werkt, soms heeft het even tijd nodig. Een theelepeltje yoghurt erbij wil ook wel eens helpen om het wat sneller te laten verlopen.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-89075827801733589792012-05-14T21:45:52.854+02:002012-05-14T21:45:52.854+02:00kris mei 2012
heb het recept gevolgd maar mijn sta...kris mei 2012<br />heb het recept gevolgd maar mijn starter was na 7 dagen nog niet zoals op de site vermeld dus heb ik gewoon gewacht en wat bleek, na 13 dagen was mijn starter gegroeid tot het dubbel van zijn oorspronkelijk volume<br />heb toen een brood gebakken zoals resept en perfekt<br />bedanktkrisnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-11287260463035186382012-03-12T09:02:43.209+01:002012-03-12T09:02:43.209+01:00Thanks voor deze goede uitleg met foto's! Ik v...Thanks voor deze goede uitleg met foto's! Ik verbaas me elke dag weer dat het daadwerkelijk lukt :) Donderdag maar eens een broodje van bakken, ben heel benieuwd!Mama Muishttps://www.blogger.com/profile/00841802614090305849noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-63335114506382184892012-02-20T08:47:04.149+01:002012-02-20T08:47:04.149+01:00Ik zet de starter altijd in een tupperware bakje i...Ik zet de starter altijd in een tupperware bakje in de koelkast, met deksel erop, en de lucht eruit gedrukt. Dat gaat prima. Zo gaat de starter 'slapen' op een laag pitje, door de kou.Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-25303169711826697642012-02-04T15:20:41.216+01:002012-02-04T15:20:41.216+01:00Ik ben druk bezig met het maken van mijn eerste zu...Ik ben druk bezig met het maken van mijn eerste zuurdesem, hopelijk kan ik er maandag een mooi brood van bakken.<br />Ik heb alleen nog 1 vraag. Als ik een starter in de koelkast zet voor een nieuw brood, moet ik deze dan luchtdicht wegzetten?<br />MiriamMiriamnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-59102776237766462682011-12-06T10:37:41.171+01:002011-12-06T10:37:41.171+01:00Hoi Robert,
iets latere reactie ivm griep. Je kan...Hoi Robert,<br /><br />iets latere reactie ivm griep. Je kan proberen minder roggemeel te gebruiken, die maakt het brood compact. Dus in plaats daarvan een deel vervangen door tarwemeel.<br /><br />Ik heb het ook gehad, dat de boel toch inzakte. Dat kwam vaak doordat het deeg toch te nat/slap was. Tijdens het kneden voeg ik dan wat extra meel toe, totdat het echt een stevige, maar wel veerkrachtige massa is. En wanneer je de boel in een broodvorm doet, zakt het brood minder snel in.<br /><br />Succes!Patrickhttps://www.blogger.com/profile/07600438000511185176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-33197724650316484632011-11-21T17:42:51.042+01:002011-11-21T17:42:51.042+01:00Hej!
Bedankt voor de heldere uitleg, superleuk om...Hej!<br /><br />Bedankt voor de heldere uitleg, superleuk om te doen.<br /><br />Ik heb geprobeerd alles zo goed mogelijk te volgen en het deeg twee keer goed lang laten rijzen. Uiteindelijk zijn er twee lekkere, maar wel platte en stevige broden uit voortgekomen.<br /><br />Volgens mij heb ik toch iets fout gedaan maar ik heb geen idee wat. Het brood lijkt wel in te zakken in de oven, met als resultaat een behoorlijke "klomp".<br /><br />Tips?<br /><br />Groeten!<br />RobertRoberthttps://www.blogger.com/profile/13576001873895885285noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-53115515732760196682011-10-05T10:54:00.716+02:002011-10-05T10:54:00.716+02:00toeval bestaat niet.
als je besluit om vandaag maa...toeval bestaat niet.<br />als je besluit om vandaag maar weer eens een brood starter te maken, kom ik zomaar 9zonder googlen) op dit log.<br />leuk!!<br />ik ga meer van je lezen:))Annehttps://www.blogger.com/profile/07956480403176232283noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7108098443217749070.post-35970239780790134022011-09-30T20:41:18.568+02:002011-09-30T20:41:18.568+02:00Het lijkt zo simpel, maar toch is het alle 4 de ke...Het lijkt zo simpel, maar toch is het alle 4 de keren dat ik het heb geprobeerd mis gegaan. Ik heb het buiten de koelkast gelaten, afgedekt met een theedoek, geroerd met een houten lepel. Een keer gebeurde er helemaal niks, een keer juist heel veel en de dag erna niets meer, en ik heb ook pogingen gehad met schimmel. Heb je tips? Het zou toch een keer moeten lukken?Groener Levenhttps://www.blogger.com/profile/01972008884034905155noreply@blogger.com