woensdag 18 mei 2011

Vragen over de perenboom.

Vorig jaar hebben we een perenboompje geplant. En nu, dit jaar, hadden we voor het eerst bloesem in de boom. En dat betekent: PEREN!

En jawel, de bloesem is verdwenen en er hangen nu al kleine mini-peertjes in de boom.

Maar dat is meteen het probleem. Het is nog maar een jong boompje, wat fragiel, hij is nog net uit de luiers. En aan de takken zie ik toch al heel wat vruchtjes zitten. Aan het uiteinde zitten soms 3 of 4 peren. Dat houden die takken nooit! Als daar volwassen peren aan groeien, dan worden die zo zwaar, dat de takken helemaal naar beneden zullen buigen.

Denken we.


Er is niet zo snel informatie te vinden hierover, althans niet echt duidelijk, na wat zoeken op het Internet. Daarom wend ik me tot jullie, de lezers! Er zitten vast wel mensen tussen die ervaring hebben met een perenboompje.

Wat is jullie advies?

Wat kunnen we het beste doen? Alle peertjes laten zitten? Of uitdunnen? Zodat er niet al te veel peren aan een tak komen te hangen. Of kan dat geen kwaad, kan zo'n tak dat dragen?

En ik zie ook al vruchten met plekken, het lijkt wel vraat van een beestje. De perenboom is een fijne plek voor rupsen, heb ik al gezien.


Moeten die aangevreten peren meteen worden verwijderd? Of kan dat geen kwaad? En hoe verwijder je die? Gewoon knippen of afknijpen?

Oja, het betreft 'Conference peren'.

Allemaal vragen, hopelijk kan iemand ons hiermee helpen.

Help! We zijn nog perenboommaagd!!

maandag 16 mei 2011

Gehoord, gezien, gelezen: Langzame dans

Ik heb nog een boek in de kast staan, dat ik nog steeds moet lezen.
Met de titel: Een werkweek van 4 uur

Helemaal achterin dat boek, het laatste hoofdstuk, staat een gedicht, volgens de schrijver gemaakt door een terminaal ziek meisje. Dat zou kunnen, maar ik heb het ook al eerder gezien als kettingbrief op het Internet.

Ik vond het een erg sprekend gedicht, en besloot om het ook hier op de website te zetten:

Langzame dans

Heb je ooit gekeken naar kinderen
Draaiend op de kermis, rond en rond?

Of geluisterd naar de regen
Die klettert op de grond?

Ooit een vlinder gevolgd in zijn grillige jacht?
Of gekeken hoe de zon een eind maakt aan de nacht?

Sta even stil
Dans niet zo snel.

De tijd is beperkt.
Muziek gaat voorbij.

Ren je door de dag,
Altijd vlug, vlug?

Als je vraagt hoe het gaat
Hoor je dan antwoord terug?

Als de dag voorbij is,
Lig je dan in bed

Met de volgende honderd klussen
Al in gang gezet?

Sta even stil
Dans niet zo snel.

De tijd is beperkt.
Muziek gaat voorbij.

Je kind ooit gezegd,
Morgen doen we het echt?

En in je haast
zijn verdriet niet gezien?

Ooit contact kwijtgeraakt
Een vriendschap verdaan.

Omdat je nooit tijd had
om even langs te gaan?

Sta even stil
Dans niet zo snel.

De tijd is beperkt.
Muziek gaat voorbij.

Als je zo hard rent om er te komen
Mis je alle lol onderweg.

Je door de dagen heen tobben en haasten,
Is als een weggegooid cadeau.

Het leven is geen race.
Doe het rustiger aan.

Luister naar de muziek
Voordat het lied voorbij is.

zondag 8 mei 2011

Luchtig zuurdesembrood

Elke week eten we een zuurdesembrood, zelf gemaakt.

Het is een vast ritueel. Op vrijdagavond wordt het zetsel gemaakt, op zaterdag wordt het brood gekneed en gebakken, en op zondag en de dagen daarna, zitten we lekker te peuzelen.

Op zich was ik wel tevreden met het brood, maar het was steeds zo stevig! Je kent het wel, van dat Duitse zuurdesembrood, veel smaak maar ook heel compact. Na 1 sneetje brood zat je eigenlijk al vol.

Kon dat niet beter?

Jazeker wel! Door stom toeval en wat experimenteren, is ons brood heerlijk luchtig geworden en is het nu nog meer genieten.

Voorheen werd er altijd roggemeel gebruikt om het zetsel te maken. Dat geeft een heerlijke smaak, en binnen korte tijd was het zetsel al flink aan het bubbelen. Maar... roggemeel is geen fijn meel om een luchtig brood te maken. Het rijst voor geen meter.

Op een dag was het roggemeel op en stond er alleen nog maar een aangebroken zak met biologisch volkorenmeel. Bij gebrek aan beter, maakte ik het zetsel dan maar met het volkorenmeel.

Het zetsel:

In een kom deed ik:

  • apart gehouden zuurdesem van het vorige brood
  • water, ik spoel het bakje met het zuurdesem uit, zodat alle achtergebleven restjes ook in de kom terecht komen
  • en net zo veel biologisch volkorenmeel totdat het een dikke zompige brei is geworden

Goed roeren en opzij gezet tot de volgende dag.

De volgende dag was het zetsel gigantisch gerezen, zag het er erg luchtig uit en zat er flink wat activiteit in het spul!


Het brood:

Voordat het brood gemaakt kan worden, schep ik eerst een aantal lepels van het zetsel in een bakje. Dat wordt in de koelkast bewaard als starter voor het volgende brood.

Dan twee theelepels zout toevoegen.

Daarna wordt er witte tarwebloem toegevoegd en begint het kneden.
En blijf de bloem toevoegen totdat je merkt dat het deeg niet meer plakt tijdens het kneden en je een elastisch en stevig deeg hebt.

Ik controleer dit altijd op twee manieren.

  • Als je er een bol van maakt en laat rusten, mag het niet meteen als een plumpudding in elkaar zakken, maar moet het zijn bolvorm blijven behouden.
  • En wanneer je met je vinger in het deeg prikt, moet het elastisch weer terugveren.


Het rijzen

Eerst liet ik het brood altijd voorrijzen, daarna kneden en dan uiteindelijk nog een keer laten rijzen in de bakvorm.

Tegenwoordig kneed ik het deeg goed en zorgvuldig en daarna gaat het meteen in de bakvorm.

Ik heb gemerkt dat het brood het beste rijst, wanneer je met een actief zetsel aan de slag gaat. Soms, wanneer je wat langer wacht, dan zakt het zetsel weer wat in, alsof de bacterien er de brui aan hebben gegeven, moe van al het harde werk.

Op zich werkt dat ook prima, maar wanneer ik brood kneed, wanneer het zetsel er nog actief en bruisend uitziet, dan rijst ook later het brood veel sneller en hoger en wordt het luchtiger.

Ik laat het deeg altijd rijzen in de oven. Die staat uit, maar ik zet er wel altijd een bakje met heet water bij, net van de kook af. Zo wordt het warm in de oven en droogt het deeg niet uit.

Wanneer het brood lekker hoog is gerezen, de boel afbakken. Laten afkoelen op een rooster en en de volgende ochtend zitten we lekker te smullen van een heerlijk, amper zurig, zacht en luchtig brood.

Hmmm!


Het brood is hier niet zo hoog gerezen, omdat ik te weinig deeg in de vorm had gedaan. Maar hij is wel lekker luchtig!

maandag 2 mei 2011

Veranderingen

Omdat ik toch behoefte heb aan verandering, ga ik eerst maar eens wat prutsen met de layout van de weblog. Kan ik ondertussen nadenken wat ik nu echt wil.

Dus het kan zijn dat je ineens links mist, of vreemde dingen ziet.

Vreest niet, het komt goed!

Een teken van leven

Zo, over een lange pauze gesproken!
Bijna een maand niets meer geschreven!

Hoe dat zo?

Tja, om verschillende redenen eigenlijk. Ik weet niet goed wat ik precies wil. Ik heb er af en toe over nagedacht, maar ik ben er nog niet uit.

Het komt er op neer: 'Ga ik door of stop ik met deze weblog?'

Ik vind het zo zonde om ermee te stoppen. Want ik beleef echt plezier aan het schrijven, het uitzoeken en de positieve reacties die op de weblog worden achtergelaten. Het is een leuke hobby, ik doe het graag.

Maar... aan de andere kant...

Het kost ook erg veel tijd. En tijd is de laatste periode kostbaarder geworden. Een nieuwe baan en een kleine meid in huis. Er is minder tijd om mijn eigen ding te doen, dus moet ik prioriteiten stellen. En de weblog stond niet zo hoog op de prioriteitenlijst.

Maar toch, ik blijf die kriebel houden om dingen het Net op te slingeren. En vaak genoeg maak ik iets mee, waarbij ik denk: ' Oh! Dat moet ik gewoon op de weblog zetten, dat past perfect!'

Maar dan ontbreekt de tijd om er eens rustig voor te gaan zitten en een mooi stuk te schrijven, wat weer frustraties oproept, want ik zou het wel graag willen doen. En dan kost het dus energie, in plaats van dat het energie oplevert.

Hm, dus ik twijfel.

Er moet iets veranderen, maar hoe en wat? Echt ermee stoppen en me gaan richten op iets anders wat ik ook graag wil doen? Zoals beginnen aan mijn droom om een stripboek te maken?

Of toch verder gaan met de weblog, misschien in een wat uitgeklede versie, minder vaak, maar wel meer kwaliteit?

Of een andere opzet? Misschien gaan combineren met andere zaken, zoals strips en cartoons en fotografie. Maar dan gaat het weer meer tijd kosten en die is juist zo schaars.

Hoe dan ook, er gaat iets veranderen, maar ik weet nog even niet hoe. Tips zijn welkom!

Het zal wel aan de leeftijd liggen, ik zit nu precies op de 'midlife-crisis' leeftijd. Maar in plaats van mijn grijze haren te verven en motor te gaan rijden, worstel ik dus met mijn weblog. Wel of niet, andere dromen volgen.

Ik denk er nog even over na...
Related Posts with Thumbnails